Glicina, salcâmul japonez sau Wisteria este una dintre cele mai deosebite plante căţărătoare ale primăverii. Bogate în ciorchini, florile acestei plante dau tonul eleganţei oricărei grădini. Dacă vă tentează să creşteţi o boltă de glicină, trebuie să aveţi în vedere câteva detalii importante.
Wisteria este un arbust cu cascade de flori viu colorate, care arată spectaculos în primăvară agățate de o pergolă sau de o arcadă. Adesea poate ajunge la 25 până la 30 de metri lungime, deşi este cunscută că se dezvolă destul de greu. Din acest motiv. vă recomand butașii pentru plantare și evitați semințele. Wisteria își va face drumul aproape în orice loc sau crăpături, de aceea nu este recomandat să le plantați prea aproape de casă. Lăsând la o parte acest aspect, florile de glicină sunt frumos parfumate, oferind o sărbătoare pentru simțuri. Te poti bucura de frumuseţea florilor în luna mai şi iunie.
Aşa cum menţionam şi mai devreme, Wisteria este cunoscută pentru cultivarea în și în structurile din apropiere (garduri, garaje, hale etc), așa că nu instalați floarea lângă casă. Wisteria necesită o structură foarte robustă pentru a fi susţinuta, cum ar fi o pergolă. Plantele mature pot deveni atât de grele încât vor rupe suporturile, deci planificați cu grijă și construiți structura cu materiale dure.
Plantaţi floarea în primăvară sau în toamnă. Ţineţi cont că Wisteria iubeşte soarele, preferă solul fertil, umed şi bine drenat. Dacă solul este în stare proastă, adăugați compost, astfel planta se va dezvolta frumos. Pentru plantare săpaţi o groapă adâncă de aproximativ 45 de cm. De asemenea, distanţa minimă între plante este de 2 m.
Tunderea este secretul unei înfloriri bune. Prima dată se face în luna martie, apoi reveniţi cu această etapă în august. În cazul glicinei mov, tunderea se face toamna, după căderea frunzelor. Cu cât tunzi mai mult, cu atât va favoriza înfloriea în sezonul următor. În timpul sezonului cald, glicina are nevoie de udări constante. Atenţie, nu lăsaţi apa să bălteasca în jurul ei. Dacă nu o udaţi regulat, riscaţi ca anul următor să nu mai înflorească.