Garoafa turceasca este o planta erbacee perena, originara din centrul si sudul Europei, adesea cultivata ca planta anuala sau bianuala,nepretentioase, care se cultiva si se cresc usor.
Înălțimea plantelor este de 25-30 cm care fac flori mici, bicolore, cu margini dințate de culori diferite: alb, roșu, roz sau violet.
Chiar daca are o viata destul de scurta, in gradina planta se autoinsamanteaza,dand nastere la plante noi, mai bogate si mai frumoase.
Pentru a le prelungi inflorescenta si a obtine plante cu o crestere mai compacta se recomanda tunderea tulpinilor ce poarta flori vestejite.
Dianthus barbatus-Garoafa turceasca prefera pozitionari insorite, mai ales in lunile de primavara.
Cu instalarea anotimpului cald este bine ca aceste plante sa se bucure de cateva ore pe zi de umbra.
Nu se tem de frig.
Dianthus barbatus-Garoafa turceasca nu este o planta pretentioasa, nici macar in ceea ce priveste irigarea. Nu necesita cantitati crescute de apa si nu ridica probleme in perioadele scurte de seceta.
In perioada vegetativa, din martie pana in octombrie, este indicat sa i se furnizeze ingrasamant pentru plante cu flori, dizolvat in apa de udare, la fiecare 10-15 zile.
Dianthus barbatus-Garoafa turceasca se cultiva in sol afanat, bogat in materie organica, bine drenat,cu un substrat non-acid,prefera zone insorite,dar si semiumbra.
Se utilizeaza un compost constituit din pamnt universal echilibrat,nisip si compost de frunze.
Inmultirea se efectueaza primavara: se pot semana garofitele in gradina, dar trebuie sa se tina cont de faptul ca noile plante vor inflori in primavara urmatoare. Din acest motiv se achizitioneaza plante din anul precedent pentru a fi puse in pamant primavara. Sau se va alege si varianta de a fi plantate in gradina toamna.
La sfarsitul verii este posibila si prelevarea de butasi din tulpinile plantei: in acest caz florile pastreaza aceeasi culoare cu cele ale plantei mama, spre deosebire de plantele obtinute din seminte, cand culoarea florilor devine o surpriza.
Pot fi semănate direct în mai-iunie la distanțe de 5-10 cm, adâncimea de semănare fiind 3 cm, dar se pot obține și din răsaduri, care se plantează în locul lor permanent toamna, în septembrie-octombrie.
Boli si paraziti
Melcii sunt foarte atrasi de frunzele aromate ale garofitei de gradina, infruptandu-se din ele cu lacomie. Florile sunt comestibile și pot avea proprietăți medicinale.
Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus, Humusil, Atonik, timp de 12-24 ore.
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.