Gardenia – ingrijre si inmultire

Gardenia apartine familiei Rubiacee si este o planta originara din Japonia si China. In conditii naturale gardenia creste sub forma de tufa, pana la o inaltime de un metru si jumatate. Gardenia si-a primit numele de la botanisul Alexander Garden.
Frunzele sunt carnoase, de un verde inchis, lucioase, cu varful ascutit si au o lungime de aproximativ 10 cm. Florile sunt de cele mai multe ori de un alb imaculat, mari, cu un diametru de 7-10 cm. In functie de tipul de gardenia, florile pot fi duble sau simple, frumos mirositoare.

Gardenia este asemanatoare iasomiei sau, asa cum este numita de multe ori, gardenia iasomie (Gardenia Jasminoides). Planta este asociata cu iasomia datorita parfumului delicat al florilor. Ingrijirea gardeniei presupune multa munca si rabdare.

Inainte sa aduci in casa o gardenia , gandeste-te daca vei putea sa ii suporti mirosul in spatiu inchis. Daca nu ai o problema cu mirosul ei, gardenia poate fi o minunata planta de interior.

Dintre speciile cunoscute de gardenia enumeram:

  • Gardenia jasminoides Ellis: Arbust, decorativ prin flori si frunze cu inaltimea de 60-100 cm. Aceasta gardenia are frunze mare, groase, pieloase, persistente, oval-alungite. Florile sunt albe, foarte parfumate.
  • Gardenia radicans Ellis: Creste in forma de tufa compact, inalta de 30-60 cm, cu frunze de culoare verde, lucioase si flori albe, mirositoare.
  • Gardenia florida Ellis:Cu frunze verzi stralucitoare si flori mari de culoare alba.
Ingrijirea gardeniei

 Din nefericire, cresterea florii de gardenia nu poate fi numita simpla, deoarece necesita o atentie speciala.  Aceasta floare este capricioasa si cere multa ingrijire. Fata de temperatura are pretentii ridicate astfel are nevoie de 20-24 °C vara si 18-20 °C iarna.

Umiditatea aerului trebuie sa fie ridicata. Stropesti tufa de gardenia cu foarte mare atentie, in special in perioada in care apar bobocii si in cea de inflorire. Picaturile trebuie sa fie fine si sa nu cada pe boboci si pe flori, adica trebuie sa stropesti in aerul din jurul plantei, si nu planta propriu-zisa. Important este si eliminarea prafului de pe frunze. Se recomanda ca aceasta lucrare sa se face cel putin odata pe luna cu un burete inmuiat in apa calduta sau prin introducerea plantelor sub dus.

Gardenia Jasminoides are nevoie sa fie udata din abundenta cu apa calduta, dar nu uita sa indepartezi umezeala in exces din tava. Trebuie sa fii atent in mod special atunci cand planta infloreste. Solul nu trebuie sa fie prea uscat sau prea ud. Pamantul trebuie sa fie intotdeauna umed, dar nu ud. Daca nu respecti aceasta regula, gardenia isi poate pierde bobocii. Vei observa si ca frunzele gardeniei se ingalbenesc – motivul poate fi acelasi.

Ingrijirea gardenia presupune si sa le oferi lumina necesara pentru o crestere armonioasa. Dar nu trebuie sa uiti ca lumina directa de la pranz a soarelui afecteaza foarte tare gardenia, si este mai bine sa duci floarea la umbra in aceasta perioada

Nu trebuie sa uiti de fertilizare atunci cand cresti gardenii. Primavara si vara, planta trebuie hranita la fiecare 7-10 zile cu ingrasamant special pentru gardenii, intr-o concentratie redusa, care sa includa fosfor si potasiu, dar nu si calciu. Planta nu are nevoie de fertilizare toamna si iarna. Ingrasamantul pentru gardenii poate fi gasit in florarii.

Un alt aspect al ingrijirii gardeniei este acela ca pentru a avea o planta frumoasa, curatarea gardeniei trebuie sa se faca intr-un mod adecvat. Daca vrei sa ai o tufa groasa de gardenia, trebuie sa rupi varfurile mugurilor plantei tinere, dar in cazul unei plante gardenia mature, mugurii firavi trebuie taiati dupa inflorire, iar ceilalti muguri taiati la lungimea necesara. In mod normal se taie o treime din lastar. In casa poti creste un copacel de gardenia. Pentru asta, se taie ramurile si se pastreaza varful. Cand planta ajunge la inaltimea dorita, poti rupe varful si poti tunde ceilalti lastari, formand o coroana.

Cum si aceasta planta este originara tot din Japonia, Gardenia Augusta este populara pentru arta bonsaiului. Aceasta arta presupune cunoasterea tuturor proceselor de crestere a gardeniei. Bonsaiul gardenia este un exponent frecvent pentru diverse expozitii, si reprezinta un ornament frumos pentru casa. Si in acest caz, tunderea corecta a gardeniei este cheia catre succes.

Transvazarea florii de gardenia se face primavara, o data la 2-3 ani, cand radacinile nu mai au loc in vechiul ghiveci. Planta tanara este mutata intr-un ghiveci mai mare in fiecare an.

Planta de gardenia are nevoie de sol neutru sau acid slab (aciditatea sa nu fie mai mare de 5). Dintre tipurile de sol gata pregatit, disponibile in magazine, cel mai bun este pamantul pentru azalee si trandafiri.