Fragi de gradina: cultivarea, intretinere si înmultire

Fragii, cunoscuți și sub numele de căpșuni de pădure, sunt unele dintre cele mai apreciate fructe de pădure. Aceștia au un gust intens, aromat și ușor acrișor, având, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate.

De cele mai multe ori, fragii cresc sălbatic, în zone defrișate, poieni, tufișuri sau pe pajiști, însă pot fi plantați și în grădină, mai ales că nu sunt deloc pretențioși la factorii de mediu. Fragii sunt rezistenți atât în perioadele secetoase, cât și la temperaturi scăzute.

Cultivarea și întreținerea fragilor

Fragii se pot cultiva fie primăvara, fie toamna, prin semințe sau vlăstari. În sălbăticie, fragii se pot înmulți și cu ajutorul animalelor care răspândesc semințele nedigerate ale acestora.

Fragii cresc sub formă de tufe cu ramuri multiple, fiind o plantă cățărătoare. Tocmai de aceea, dacă vă gândiți să plantați fragi în grădină, ar fi de mare folos să instalați un suport pe care să se sprijine. Atunci când toți factorii de mediu sunt optimi, fragii pot rodi și de două sau trei ori pe an.

Factori de mediu

Fragii au nevoie de un sol fertil și bine drenat, de spații luminoase și de umiditate constantă. În perioada sezonului cald, fragii au nevoie de cel puțin patru ore de soare.

Pentru a avea parte de o recoltă bogată, plantele au nevoie de irigare imediat după ce au fost udate. Un alt factor important este curățirea spațiului din jurul fragilor. Buruienile le consumă nutrienții de care au nevoie, iar fragii nu mai cresc în înălțime.

De asemenea, aceste fructe delicioase nu se plantează pe terenuri în care s-au plantat, în trecut, roșii, ardei sau alte fructe de pădure.

Pentru replantare, folosiți o tulpină desprinsă din planta mare. Săpați o groapă și amestecați puțin compost la suprafața acesteia. Rădăcina plantei este mică, așa că nu este nevoie de o groapă adâncă.

Frunzele acesteia se lasă la suprafață. Se pune pământul înapoi, peste rădăcină, presând ușor, iar apoi se udă foarte bine, având grijă, totuși, să nu rămână bălți la suprafață.

Beneficiile fragilor

Fragii conțin vitamina C, iar consumul acestora protejează sistemul imunitar, prevenind deficiența de vitamina C. De asemenea, consumul de fragi ajută la protejarea sistemului cardiovascular, menținând tensiunea arterială normală prin conținutul de potasiu.

Persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului pot consuma fragi pentru că aceștia stimulează funcția hepatică, contribuind la vindecarea acestuia. În plus, protejează aparatul digestiv, tratând greața, diareea, constipația sau nivelul ridicat de aciditate.

Mențin nivelul de zahăr din sânge datorită antioxidanților și conținutului scăzut de carbohidrați. De asemenea, ajută la hidratarea organismului, având un conținut ridicat de apă.