Foarfeci de taiat pomi: Tot ce trebuie sa stii

Foarfeca de taiat este o unealta indispensabila posesorilor de pomi fructiferi, care nu trebuie sa lipseasca niciunui gospodar, utilizarea ei fiind multipla, pentru taierea ramurilor apomilor fructiferi, arbustilor, trandafirilor si altor plante plantelor erbacee, pe toata perioada anului. 

Pe piata exista numeroase modele, cu preturi ieftine sau mai piperate, fapt ce pune in dificultate un detinator de pomi fructiferi incepator, aflat la inceput de drum, fara experienta.  De aceea in articolul urmator ne-am propus sa va prezentam cateva informatii pe care ar trebuie sa le aveti in vedere la achizitionarea unei foarfeci de taiat pomi, precum si cateva modele recomandate de specialisti.

Cum alegem cea mai buna foarfeca de taiat

Atunci cand dorim sa alegem o foarfeca de mana trebuie sa tinem cont de  mai multi factori:

 • utilizare: pentru taiati ramuri de pomi, arbusti, trandafiri, etc
 • frecventa de utilizare si numarul de pomi din livada/gospodaria dvs
 • tipul lamelor si materialul din care sunt confectionate
 • grosimea de taiere
 • greutate si dimensiune
 • sistemul de actionale (manuala sau electrica)
 • design, ergonomie si manevrabilitate
 • modul de prindere si manerul
 • disponibilitatea pieselor de schimb
 • mecanismul de blocare
 • pretul

O foarfeca de taiat pomii trebuie să fie comodă, ușor de folosit, ușoară, cu lame de calitate, iar tăietura să fie fermă și precisă.

Foarfeca de taiat pomi cu acumulator: CLICK AICI pentru detalii si pret!
Foarfeca de pomi Topmaster
Foarfeca de taiat pomi Top Master: CLICK AICI pentru detalii si pret!
Foarfeca telescopica Villager: VEZI AICI detalii si pret!

Tipuri de foarfeci de mana

Există 2 tipuri de foarfece mana pentru de taiat vita de vie si pomii fructiferi:

Foarfeci cu bypass utilizează două lame care glisează una peste cealaltă și permit o tăietură curată și precisă, aproape de tulpină sau rădăcină.

Foarfeci cu bypass
Foarfece cu bypass

Acest tip de foarfeci sunt recomandate să fie folosite pentru lăstarii verzi pentru o tăietură precisa si curata, fără să afecteze creșterea și dezvoltarea lăstarului, fără să-i exfolieze sau degradeze coaja. Acestea pot fi utilizate atât pentru tăierea lemnului tânăr sau moale, cât și pentru pomii și arbuștii semilemnoși din grădină.

Foarfeci cu nicovala au o lamă de tăiere care intră în contact cu metalul neted și sunt potrivite pentru tăierea ramurilor de grosimea unui deget și a lemnului uscat, tare.

Foarfeci tip nicovala
Foarfeci tip nicovala

Practic în acest caz lama de taiere se sprijină în contralama și reușește să taie cu ușurință uscaturile și lemnul puțin mai gros.

Totuși, deoarece foarfecele de grădină cu nicovală deteriorează țesuturile plantelor, acestea trebuie utilizate numai pentru tăierea sau ramurilor mai groase si a lemnului uscat.

Foarfecile cu bypass oferă precizie de taiere, în timp ce foarfecile tip nicovală oferă forță.

Calitatea este importantă în cazul ambelor tipuri de foarfece de grădină: lame ascuțite și de calitate vă vor asigura o taiere usoara si corecta.

Dupa sistemul de actionare al lamelor intalnim foarfeci manuale si foarfeci electrice.

Foarfeca de taiat manuala se folosește utilizând forța proprie a omului. Sunt folosite pentru că dau randament, dar și pentru că sunt mai ieftine. Sunt mai dificil de utilizat atunci când vrei să tai un lemn mai gros și mai tare.

Foarfeca electrica are un acumulator care se încarcă complet în aproximativ 5-6 ore.

Foarfeca de taiat pomi electrica
Foarfeca de taiat pomi electrica

Acționezi un buton, iar lamele foarfecii acționează automat fără să fie nevoie de forța proprie. Sunt foarte comode, însă ceva mai scumpe.

Citeste si: Pompe electrice de stropit pomii fructiferi: recomandari

De ce trebuie sa tii cont cand cumperi foarfeci de taiat pomi?

Pentru taierea si toaletarea pomilor din livada este musai sa aveti foarfeci bune, de calitate, nu neaparat unele scumpe, dar atunci cand doriti sa va achizitionat una trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte, precum:

Tipul lamelor

Foarfecile de pomi tip bypass asigura o taiere usoara, fapt ce o face ideala pentru lemnul tare, adica pentru taierea crengilor uscate si a tulpinilor, necesitand un minim de efort. 

Foarfecile de pomi tip nicovala sunt este folosite la tăierea lăstarilor verzi unde este necesară precizie ridicata, taieturile vor fi perfecte, fara crapaturi sau exfolieri

Materialul din care sunt confectionate lamele

Materialul din care este confecționată lama foarfecii este cel mai important lucru deoarece el ajută la o tăiere mai rapidă și mai curată a crengilor. Lama trebuie să fie confecționată din oțel pentru o tăiere precisă și de rezultate.

Foarfecile de calitate au lame din otel carbon, sunt mai rezistente in timp, nu necesita acoperire cu un strat anti-aderent si nici ascutire frecventa. 

Modul de prindere

Modul de prindere al foarfecilor este un aspect esential, in special daca aceasta este folosita de mai multe persoane. Se recomanda alegerea unei foarfeci de pomi care sa dispuna de manere potrivite atat dreptacilor, cat si stangacilor, precum produsele de tip nicovala. Foarfecile bypass vin cu avantajul de a putea fi utilizate atat de persoanele cu palme mici, cat si de posesorii cu maini mari.

Capacitatea de taiere

Capacitatea de taiere se refera la distanta dintre lame si nu la dimensiunea crengii pe care o poti taia. Acest lucru depinde de duritatea lemnului si de forta utilizatorului. 

Greutate și dimensiuni

Foarfecile de taiat pomi si vita de vie trebuie să fie usor de manevrat si sa nu creeze disconfort la utilizare indelungata, de aceea greutatea si dimensiunile sunt elemente de care trebuie sa tineti seama in momentul achizitionarii.

Design si ergonomie

Designul foarfecilor de pomi trebuie sa fie ergonomic, astfel incat, sa nu oboseasca mana in timpul procesului de lucru, iar experienta toaletarii pomilor sa fie cat mai placuta. Acest lucru are in vedere manere de prindere moi, lamele ascutite si o forma usor curbata.

Mecanismul de blocare

Mecanismul de blocare al foarfecilor este un element de siguranta care permite blocarea acesteia in pozitie inchisa pentru se evita eventualele accidente si pentru protejarea lamelor cand foarfeca nu este folosita. Foarfeca trebuie sa se deschida si sa se inchida usor, si sa ramana in pozitia aleasa de catre utilizator. 

Reparatii si piese de schimb

Un atu al foarfecilor de pomi profesionale este posibilitatea inlocuirii pieselor care s-au rupt, uzat sau deteriorat. De regula, dispozitivele ieftine nu dispun de elemente inlocuitoare, astfel ca, daca obisnuiesti sa folosesti foarfeca in mod frecvent, vei fi nevoit sa o inlocuiesti in nerepetate randuri.
Tocmai de aceea, alege un model de calitate superioara, echipat cu piese de schimb.

Pretul

Raportul calitate/preț trebuie să fie cel mai bun, astfel încât am ales cele mai bune produse la cele mai bune prețuri. O foarfecă simplă, clasică, foarte bună și special făcută pentru tăierea viței de vie poate să înceapă de la 60 de lei, în timp ce o foarfecă telescopică și multifuncțională poate să ajungă chiar și la 700 de lei.

Cele mai bune foarfeci de taiat pomi

Pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună achiziție am pregătit si cateva recomandari cu cele mai bune foarfeci de taiat pomi fructiferi si vita de vie. Aceste recomandari au avut in vedere parerile specialistilor in domeniu de pe site-urile de specialitate

Foarfeca Lowe 10.107

Foarfeca Lowe 10.107 are un diametru de tăiere de 30 de mm, o lungime a mânerelor de 20,5 cm și o greutate de 285 de grame. Capacitate excepțională de tăiere până la 30 mm optimizează transmiterea puterii și face din foarfeca Lowe un instrument de tăiere eficient.

Foarfeca Lowe 10.107
Foarfeca Lowe 10.107

Cu lama poziționată în centru, Lowe 10 permite tăierea mai aproape de tulpină. Mai mult, beneficiind de geometria lamei bypass, aceasta poate împiedica alunecarea ramurilor. Designul subțire, conic permite de asemenea tăierea ramurilor în zone înguste și greu accesibile.

Foarfeca Okatsune 103

Foarfeca Okatsune 103 are o lungime de 20cm, cântărește cam 200gr cu un diametru maxim de tăierede 25 mm. Arcul în formă de V asigură distribuirea uniformă a forței pe ambele mânere fapt ce face din Okatsune 103 cea mai buna foarfeca de taiat pomi, in opinia noastra. 

Foarfeca Okatsune 103
Foarfeca Okatsune 103

Foarfeca Okatsune 103 este realizată din materiale de calitate și este foarte ușor de folosit. Datorită materialului de calitate care este folosit la realizarea lamei aceasta își va păstra eficiența care și după multe utilizări.  Okatsune 103 este o foarfecă de tip bypass și are mânere ergonomice, este prevazuta cu mecanism de blocare rapidă ce poate fi folosit cu o singură mână. 

Foarfeca Felco 8

Foarfeca profesională Felco 8 are funcționalități universale fiind recomandată atât pentru îngrijirea pomilor cât și pentru curățarea viei. Aceasta vine cu un sistem de amortizare pentru șocuri și mâner rotativ și este o foarfecă perfectă pentru a executa lucrări într-un mod rapid.

Foarfeca Felco 8
Foarfeca Felco 8

Lama este ușor curbată și este realizată din oțel carbon ce ii confera o durată de viață îndelungată. Datorită mânerului rotativ efortul este distribuit în mod egal către toate degetele și protejează încheietura de apariția durerilor. Mânerul rotativ face din acest model unul ergonomic, care previne apariția durerilor de mână.

Foarfeca ARS model VS-7XZ

Foarfeca ARS VS-7XZ este un model cu care veți putea lucra foarte ușor având un randament ridicat. Cu acest model veți putea curăța via dar veți putea tăia și crengile copacilor. Acest model are lungimea totală de 19 centimetri și o greutate mică de doar 212 grame.

Foarfeca ARS VS-7XZ
Foarfeca ARS VS-7XZ

Lama este realizată din oțel carbon în stil japonez cu o lungime de 4,8 centimetri, iar contra-cuțitul cu care este dotată vă va ajuta la tăierea crengilor verzi.

Foarfeca Gardena Comfort

Acest tip de foarfecă este cu nicovală, se mulează pe orice mână și se poate folosi atât cu mâna dreaptă, cât și cu mâna stangă. Mânerele sunt din aluminiu ce prezintă sistem anti alunecare, dar și formă ergonomică pentru confortul tău. Lamele sunt din inox, deci nu mai este nevoie să fie unsă după fiecare utilizare pentru a nu rugini.

Foarfeca Gardena Comfort
Foarfeca Gardena Comfort

Foarfeca electrică Strend Pro

Foarfeca electrică Strend Pro este o recomandare ce poate fi folosită atât pentru a curăța vița de vie într-un mod fără efort cât și pentru a tăia diferite crengi cu grosime până în 2,5 centimetri. Eficiența de tăiere cu această foarfecă de vie electrică va fi mai mare de minim 8 ori.

Foarfeca de taiat pomi electrica
Foarfeca de taiat pomi electrica

Lama foarfecii are 7 centimetri lungime și este realizată din oțel. Trebuie să știți că oțelul este un material mai pretențios și dacă doriți ca aceasta să aibă o durată de viața mai îndelungată va fi necesar să-i oferiți o îngrijire minuțioasă. 

Foarfeci de taiat pomi fructiferi low buget

Foarfeca cu maner rotativ Topmaster are urmatoarele avantaje:

 • Lama de taiere si baza din otel calit de înalta calitate
 • Mâner confectionat din aluminiu armat
 • Mâner rotativ care distribuie efortul muscular si îl reduce cu 30%
 • Garnitura de cauciuc speciala, reducând efectul negativ asupra mâinii dupa fiecare taietura
 • Lamele de taiere situate într-un unghi fata de mânere si, respectiv, cu palma, pentru un confort sporit
 • Material maner: Aluminiu
 • Lame din otel
 • Maner pivotant
Foarfeca de pomi Topmaster
Foarfeca de pomi Topmaster

CLICK AICI pentru detalii si pret!

Foarfeca de taiiat pomi si vita de vie este o alegere excelenta avand in vedere raportul calitate pret, fiind recomandata celor amatori care nu un numar foarte mare de pomi fructiferi sau butuci de vita de vie.

Foarfeca de pomi Total
Foarfeca de pomi Total

CLICK AICI pentru detalii si pret!

 • Dimensiune: 8″/ 205mm 
 • Lama: de inalt? calitate 
 • Material: Maner aluminiu + TPR tratat termic