Pentru majoritatea cultivatorilor cu sere şi solarii, lunile noiembrie-decembrie reprezintă o perioadă ideală pentru o serie de lucrări cum sunt: curăţarea şi dezinfecţia solului, igienizarea serei şi solarului, înlocuirea foliei, modificarea structurii serei/solarului, etc, operaţiuni necesare pentru un început bun în noul sezon.
În timpul schimbului de cultură din sere şi solarii, pot apărea situaţii neplăcute, astfel, dacă în ultimul sezon au fost plante care au suferit de o boală sau infecţie, există riscul ca sursa infecţiei să fie încă prezentă.
Agenţii patogeni pot să fie prezenţi în structura serei/solarului sau în jgheaburi, astfel că o curăţare şi o dezinfecţie în profunzime sunt esenţiale pentru a asigura igiena înainte de noua cultură.
Primul pas recomandat este ca la finalul ciclului de creştere, înainte de înfiinţarea unei noi culturi, să se evacueze resturile vegetale de la culturile anterioare, prin desprinderea acestora de pe sistemul de susţinere şi arderea lor.
Materialele de acoperire a solului (folia de mulcire, agrotextilul) pot fi păstrate dacă nu au găuri, zgârieturi, etc., însă dacă în ultimul sezon de cultură v-aţi confruntat cu o erupţie de agenţi patogeni gravi, precum Pythium, Phytophthora sau Thielaviopsis, se recomandă înlocuirea acestor materiale pe toată suprafaţa afectată.
În ceea ce priveşte igienizarea serei/solarului pe suprafaţa de acoperire, folia triplustratificată pentru acoperirea serelor/solariilor are o durată de viaţă de minim 4-5 sezoane. Atunci când acest termen se împlineşte şi se observă reducerea vizibilă a transparenţei, când apare murdărire pe suprafeţe foarte mari sau chiar rupere mecanică datorată diverselor manevre din interiorul sau exteriorul serei/solarului, se poate avea în vedere înlocuirea totală a acesteia.
În plus, o folie nouă va reduce şi numărul de agenţi patogeni care se dezvoltă în interior.
Următorul pas constă în eliminarea tuturor buruienilor, acestea fiind surse de insecte nedorite, agenţi patogeni şi boli virale.
Buruienile care au crescut sub mese, lângă folia de mulcire sau lângă plasa agrotextilă ar trebui îndepărtate manual.
Se pot utiliza şi erbicide, dar, în spaţii închise acestea se pot volatiliza şi afecta cultura multe luni după utilizare, de aceea dacă se doreşte folosirea erbicidelor trebuie căutate acele erbicide create special pentru sere şi solarii.
Mulţi deţinători de spaţii protejate încearcă să facă curăţarea şi dezinfecţia odată, dar aceasta nu asigură întotdeauna cea mai bună igienă.
Metode pentru dezinfectia solului
Specialiştii recomandă ca după curăţarea în profunzime să se aştepte o perioadă de timp înainte de a folosi un dezinfectant.
Dezinfecţia solului se poate realiza în două feluri: chimic sau termic, combătându-se astfel bacteriile şi ciupercile de sol, insecte, nematozi, seminţe de buruieni.
Tratamentul termic se efectuează cu ajutorul vaporilor supra încălziţi, la 70-80°C, timp de o oră.
Între data efectuării acestui tratament şi semănat se recomandă o pauză de 14 zile.
Substante pentru dezinfectia solului
Tratamentul chimic se realizează folosind unul din următoarele produse, recomandate de specialişti:
BASAMID Granule este singurul fumigant granulat de sol care sterilizează complet solul şi elimină dăunătorii (insecte, nematozi), bolile, precum şi buruienile. Nu necesită echipament special pentru aplicare, oferind utilizatorilor flexibilitatea de a aplica produsul doar în zonele unde este necesar tratamentul.
Aplicat înaintea înfiinţării culturilor, Basamid înlătură competiția buruienilor, bolilor şi nematozilor care apar în perioada germinării şi a primelor faze de vegetaţie.
Sterilizează solul rapid şi permite semănarea culturilor într-un interval scurt, aplicându-se la temperaturi mai mari de 6°C, când solul este umed. Se recomandă să se păstreze umiditatea solului înainte, în timpul şi după aplicarea produsului, la aproximativ 60% din capacitatea de câmp pentru apă, în funcţie de tipul solului – conţinut mai mare de apă în cazul solurilor mai argiloase. Practic, când se ia în mână o cantitate de sol şi se strânge uşor, acesta trebuie să-şi păstreze forma la deschiderea palmei. Acest nivel de umiditate trebuie menţinut în sol cel puţin 10 zile înainte de aplicarea produsului Basamid.
După pregătirea terenului, se aplică granulele de Basamid uniform pe suprafaţa solului, când acesta are minim 6°C. Se încorporează imediat în sol până la 15-25 cm adâncime. Este important ca produsul să fie încorporat cât mai uniform în sol pentru a asigura dezinfecţia împotriva bolilor şi dăunătorilor care stau în straturile mai adânci ale solului. După încorporare, se irigă abundent, prin inundare sau aspersie, pentru ca granulele să se descompună şi să genereze gazul dezinfectant. O cantitate insuficientă de apă nu asigură o bună descompunere a granulelor, tratamentul fiind astfel ineficient, iar perioada până la plantare/semănare se prelungeşte. Totuşi, o cantitate prea mare de apă (peste 70% din capacitatea de câmp pentru apă a solului) nu este recomandată deoarece gazul nu se mai poate împrăştia în sol, spaţiile fiind ocupate de apă.
După irigare se acoperă obligatoriu solul cu o folie de plastic pentru a preveni evaporarea gazului. Acesta trebuie să rămână la nivelul solului mai multe zile, în funcţie de temperatură, pentru a asigura dezinfecţia.
Între ultimul tratament şi semănat sau plantat, se asigură un timp de pauză de 10-30 zile, în funcţie de temperatura solului. Cu cât temperatura este mai scăzută (minim 6°C), cu atât timpul de aşteptare este mai lung (peste 30 de zile).
Înainte de înfiinţarea culturii se va efectua un test, pentru verificarea ventilării corespunzătoare a solului şi pentru a se evita compromiterea culturii. Testul se face cu seminţe (de salată) puse la germinat, în mostre de sol tratat; dacă seminţele nu germinează, solul mai trebuie lăsat să se aereze şi se intervine cu lucrări de sol pentru aerare, dar nu mai adânci decât a fost încorporat produsul.
După aplicarea produsului, până la semănatul unei culturi pot trece minim 10 zile şi maxim 35 de zile, în funcţie de temperatura solului şi lucrările efectuate.
NEMASOL 510 este un dezinfectant al solului în sere şi solarii, cu spectru multiplu de combatere: nematozi, dăunători şi agenţi patogeni de sol, buruieni. În contact cu solul umed, produsul se descompune într-un gaz care dezinfectează solul sau substratul de cultură.
Protejează împotriva nematozilor pe o perioadă îndelungată, permiţând efectuarea ciclurilor prelungite de cultură sau a două cicluri succesive, se descompune în sol şi nu lasă reziduuri care să fie preluate în plantă. Produsul se aplică între ciclurile de cultură, atunci când terenul s-a eliberat de resturile vegetale. Nemasol este solubil în apă, cea mai recomandată metodă pentru aplicarea produsului fiind irigarea prin picurare, deoarece permite o distribuţie uniformă a produsului atât pe orizontală cât şi în adâncime. Substanţa activă (metam de sodiu) nu se deplasează uşor în sol, motiv pentru care este important ca acesta să fie aplicat cât mai aproape de apariţia agenţiilor patogeni, în vederea combaterii lor.
Temperatura solului pe care se aplică tratamentul trebuie să fie de minim 10°C.
Solul se menţine umed cu 1-2 săptămâni înainte de aplicarea produsului, la momentul aplicării fiind nevoie ca umiditatea să fie de 60% din capacitatea de câmp pentru apă a solului. După tratare, solul se acoperă cu folie de plastic care, va permite gazului fumigant produs să rămână în contact cu agenţii patogeni mai mult timp. După două săptămâni se înlătură folia şi se face testul de fitotoxicitate folosind plante indicatoare (salată) şi numai după aceea se trece la înfiinţarea culturii. Temperatura spaţiului unde se aplică produsul trebuie să fie de minim 10°C.
NEMATHORIN 10 G este un produs eficient, care acţionează prin contact şi ingestie, blocând activitatea nematozilor, ducând la moartea acestora în termen de 9-17 zile de la aplicare. Are un efect deosebit mai ales dacă este folosit împreună cu celelalte măsuri agrotehnice, precum respectarea rotaţiei culturilor şi combaterea buruienilor gazdă. Produsul prezintă selectivitate foarte bună pentru cultură şi nu afectează rotaţia culturilor.
Aplicat pe rând sau pe toată suprafaţa, Nemathorin necesită încorporare uniformă pe o adâncime de 15 cm, astfel încât să se creeze zona de protecţie a rădăcinilor. Pe solele cu grad mare de infestare se recomandă aplicarea pe toată suprafaţa. Timpul de pauză de la efectuarea ultimului tratament şi până la recoltare trebuie să fie de cel puţin 70 zile la castraveţi şi tomate, 120 zile la cartof.
Indiferent de produsul ales, dezinfectarea solului se poate face în orice moment, cu condiţia ca temperatura solului să fie de minim 6°C, iar temperatura din seră/solar de cel puţin 15°C.
În ceea ce priveşte pregătirea terenului, înainte de aplicarea produselor pentru dezinfecţia solului, specialiştii Glissando precizează că trebuie avute în vedere câteva aspecte:
• trebuie îndepărtat orice rest vegetal înainte de efectuarea procedurii. În cazul resturilor mici şi rădăcinilor, acestea se vor încorpora din timp în sol, astfel încât să se descompună până la efectuarea dezinfecţiei, pentru a se evita pe cât posibil să se păstreze în sol rezerva biologică de boli din resturile vegetale şi nematozii din rădăcinile plantelor;
• înainte de aplicarea granulelor, solul trebuie să fie bine mărunţit, în caz contrar gazul dezinfectant se poate evapora uşor printre bulgării mari de sol, tratamentul fiind astfel ineficient;
• înainte de înfiinţarea culturii, se efectuează un test de siguranţă, pentru a evita compromiterea culturii (testul de siguranţă se efectuează cu răsaduri plantate în solul dezinfectat).
Dacă nu se observă efecte de fitotoxicitate după 3-4 zile, următorul pas este înfiinţarea culturii.
În cazul în care se administrează îngrăşăminte organice, acestea trebuie să fie cât mai bine descompuse şi se vor aplica cu cel puţin 2 săptămâni înainte de efectuarea tratamentului.
Dacă îngrăşământul organic conţine multă materie vegetală nedescompusă, poate împiedica distribuţia gazului în straturile de sol, fiind afectată eficienţa tratamentului.
Operaţiunea de dezinfecţie nu se va efectua într-un spaţiu protejat în care sunt şi plante de cultură, deoarece acestea vor fi afectate; ulterior dezinfectării, se recomandă ca în sere sau solarii să se evite aducerea de substrat nedezinfectat.
Un pas suplimentar prin care se poate asigura igiena în timpul schimbului de cultură, este acordarea unei atenţii sporite şi zonei care înconjoară sera sau solarul.
Adesea, buruienile cresc în afara serei/solarului şi astfel se poate aduna o grămadă de material vegetal care se degradează, micro şi macro elementele rezultate în urma degradării buruienilor putând fi uşor purtate de vânt în interiorul serei.
Un alt aspect de care trebuie să se ţină cont sunt rezervoarele de scurgere sau orice alt tip de rezervoare.
În timp, pe fundul rezervoarelor se formează o cantitate de reziduuri care conţin tot felul de contaminanţi, inclusiv organisme care pot fi dăunătoare plantelor, existând posibilitatea ca aceste organisme să fie trase odată cu apa de irigare.
De aceea, se recomandă să fie curăţat temeinic fundul tuturor rezervoarelor, cel puţin o dată pe an, cel mai bun moment pentru această operaţiune fiind atunci când se schimbă cultura, şi când irigarea nu mai este necesară.
Cauze pentru ineficienţa sau eficienţa parţială a dezinfecţiei solului:
• pregătirea necorespunzătoare a solului;
• aplicarea cantităţii insuficiente şi/sau încorporarea defectuoasă în sol;
• lipsa acoperirii cu folie;
• resturile vegetale rămase din cultura anterioară, ce pot purta în ţesuturi nematozi sau fungi şi bacterii ce cauzează boli;
• aducerea de sol infestat în solul care a fost dezinfectat (de exemplu, prin utilizarea pământului de pădure la repicarea răsadurilor);
• prin lucrarea solului la o adâncime mai mare faţă de cea la care s-a făcut dezinfecţia si amestecarea straturilor de sol dezinfectate cu cele nedezinfectate (mai ales în cazul nematozilor).
Important!
Când se face aerarea solului, după perioada de acţionare a gazului fumigant, se poartă echipament de protecţie şi se asigură o bună ventilaţie a solarului/serei, prin deschiderea la maxim a ferestrelor de aerisire.