De ce trebuie sa varuim pomii fructiferi ? Un procedeu foarte cunoscut mai ales de catre bunicii nostri, varuirea pomilor fructiferi este cea care te ajuta sau iti permite sa lupti contra parazitilot sau a bolilor criptogamice a pomilor fructiferi.
1.Varul, intins pe trunchiul pomilor fructiferi, reprezinta un preparat natural provenit din descompunerea termica a calcarului. Deci daca vrei sa apelezi si tu la un demers mai ecologic in obtinerea unor pomi fructiferi sanatosi, trebuie sa ii varuiesti.
2. Varuirea pomilor fructiferi reprezinta un procedeu foarte practic in cadrul activitatilor de gradinarit pentru protectia pe care o aduce in calitate de produs fitosanitar. Numeroase larve de paraziti si ciuperci microscopice se refugiaza sub scoarta copacilor pe timp de iarna pentru a-i putea ataca mai bine pe acestia de indata ce temperaturile cresc.
3. Invizibila pe timp de iarna, toata aceasta lume minuscula, asteapta cu nerabdare venirea zilelor frumoase de primavara pentru a se putea dezvolta. Cel mai bine ar fi deci sa previi decat sa vindeci !
4. Laptele de var este un excelent antiseptic care va distruge aceste larve si ciuperci distrugatoare.
5. Aplicarea varului se poate face la sfarsit de iarna, in jurul lunii februarie si se poate reinnoi tot la doi ani sau in fiecare an.
6. Alege o zi fara ploaie si fara vant, daca se poate urmata de cateva zile fara ploaie pentru a facilita aderenta varului pe trunchiul copacilor.
7. Incepe prin a curata trunchiul copacilor fructiferi cu ajutorul unei perii mai dure pentru a inlatura urmele de muschi, de licheni sau de scoarta moarta.
8. Daca un al doilea strat este necesar, acesta trebuie sa fie aplicat inainte ca primul strat sa se usuce.
ATENTIE: Varuirea pomilor nu inseamna ca trebuie sa renunti definitiv la tratamentele din cursul anului cu produse fitosanitare. In functie de tipul de pomi frcutiferi si de daunatorii care afecteaza livada trebuiesc efectuate tratamente adecvate.