De ce nu rodesc pomii fructiferi

Ai infiintat o mica livada pe langa gospodarie si ai plantat cu mare grija pomii fructiferi, i-ai ingrijit, i-ai udat si i-ai ferit de boli si daunatori, insa ei refuza sa rodeasca?

Este cazul sa afli care sunt motivele pentru care ei nu fac fructe, pentru ca de vina ar putea fi numerosi factori, precum: lipsa de soare, taierile nepotrivita, fertilitatea scazuta sau prea ridicata a solului, inghetul sau diverse boli si daunatori.

Dar sa le luam pe rand:

Marimea si varsta pomilor

Piersicii si caisii  fac cel mai devreme fructe. Un cais sau piersic de marime standard poate incepe sa produca fructe cand ajunge la 2-4 ani de la plantare. Marul, parul, ciresul sau prunul au nevoie de mai mult timp, de la 3-5 ani.

Pomii pitici ar trebui sa inceapa sa produca mai devreme, chiar din al doilea sau al treilea an de la plantare. Dar acestea sunt doar estimari generale deoarece exista multi alti factori care influenteaza momentul in care pomii fructiferi incep sa produca fructe pe care incercam sa ii detaliem in continuare.

Expunerea la soare

Pomii fructiferi aflati la umbra vor tanji mereu dupa soare, de aceea recomandarea noastra este sa ii plantati in locuri cat mai insorite, cu o expunere indelungata la soare.. Majoritatea pomilor fructiferi pot supravietui si in umbra partiala, dar le va lua mai mult timp pana vor incepe sa rodeasca.

De asemenea, pomii fructiferi aflati la munte sau in zonele cu clima rece, unde ploua des, vor face fructe mai putine si mai tarziu.

Fertilitatea solului

 

Pomii fructiferi, ca toate celelalte plante, au nevoie de cativa nutrienti ca sa supravietuiasca. Insa, fertilizarea solului trebuie facuta cu masura deoarece, solul excesiv de bogat in fertilizant poate incuraja cresterea ramurilor si a frunzelor in detrimentrul productiei de fructe.

Taierile de rodire

Toti pomii fructiferi, indiferente de specie sau de soi au nevoie de toaletarea anuala, daca operatiunea este facuta cum trebuie vei avea parte cu siguranta de o recolta pe masura. Toaletarea intinereste pomii fructiferi si incurajeaza cresterea mugurilor si a ramurilor de rod.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre taierile de rodire la pomii fructiferi

Taierea de mai mult de o treime din crengi ar putea avea efectul invers, aduca vei stimula cresterea crengilor, copacul „se repara”, dar nu vor creste fructe. Lispa toaletarii regulate si moderate este una dintre cauzele cele mai dese a lipsei productiei de fructe.

Orientarea crengilor

In plus fata de toaletare, crengile pomilor fructiferi mai au nevoie sa fie usor fortate sa se deschida, pentru a permite circulatia optima a aerului. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor bete sprijinite de pamant cu un capat in V sau cu cateva sfori, cu care sa legi crengile departe una de alta.

Ideal ar fi ca ramurile sa aiba intre ele pauza asemanatoare cu cea dintre orele 10 si 2 de pe cardanul unui ceas. Un alt reper bun pentru pozitionarea crengilor este acela ca o pasare de mici dimensiuni ar trebui sa poata zbura libera printre crengi fara sa se loveasca de acestea.

Polenizarea pomilor

O buna polenizare duce la o fructificare mai bogata. Soiurile autofertile nu au nevoie de polenizatori, totusi veti obtine un rod mult mai bogat daca soiurile autofertile vor avea in apropiere pentru polenizare polen de la pomi diferiti din acelasi soi.

Pentru livezile particulare de mici dimensiuni si gospodarii va recomandam plantarea alaturata pe o distanta de maxim 20 m a cel putin 2-3 pomi diferiti din acelasi soi. (ex. 2-3 ciresi diferiti). Astfel veti avea de la vant si insecte o polenizare foarte buna a pomilor.

Plantati alaturat 2-3 caisi diferiti, 2-3 nectarini diferiti, 2-3 piersici diferiti, 2-3 ciresi diferiti, etc.

Citeste si: Top 10: Cele mai bune soiuri de pere

Avand cate 2-3 ciresi diferiti veti avea o polenizare foarte buna si cirese proaspete pe o perioada mai lunga de timp, deoarece puteti alege 2-3 soiuri de ciresi cu perioade de coacere diferite. La fel veti beneficia de fructe prospete pe o perioada mai lunga de timp si de la ceilalti pomi fructiferi cu perioade de coacere diferite.

Inghetul si temperaturile minime extreme

Daca mugurii s-au format, dar nu se deschid, este probabil cazul sa dai vina pe vreme. Vantul rece, ca de iarna, poate distruge iremediabil mugurii. Acest lucru se poate intampla si la finalul primaverii, mai ales daca mugurii au inceput deja sa se umfle.

Citeste si: Cum protejam pomii fructiferi de inghet

Boli si daunatori

Daca in ultimii cinci ani nu ai vazut, ti-ai ingrijit riguros si cu multa rabdare pomii fructiferi si nu ai vazut nici urma de fruct, poate ar fi cazul sa te informezi despre afectiunile pomilor fructiferi si despre cum pot afecta parazitii copacii. Ai putea avea nevoie de solutii speciale pe care sa le aplici consecvent, asa ca cere ajutorul unor specialisti sau magazine specializate in vanzarea produselor fitosanitare.