Speciile din genul Cycas, din punct de vedere al clasificarii botanice fac parte din gimnosperme. Sunt plante primitive, neschimbate, pastrandu-si aspectul inca din vremuri preistorice.
Cycas sunt plante dioice, adica florile au sex masculine si respectiv feminine pe plante diferite. Plantele adulte pot aduce inflorescente spectaculoase in forma de conuri, dar acest lucru se obtine rar in casa. Desi sunt plante exotice, nu pretind o ingrijire deosebit de dificila, iar pentru a obtine frunzele intens colorate este sufcient sa le asezati intr-o lumina buna, dar protejate de caldura solara excesiva.
Cultivare Cycas
Replantati Cycas numai o data la 3-4 ani, atunci cand radacinile vor umple complet ghiveciul. Primavara este momentul ideal pentru aceasta actiune. Compostul trebuie sa fie bine drenat, deoarece apa nu trebuie sa stagneze intre radacini.
Se adapteaza cu usurinta temperaturilor ridicate din vara. Udati planta moderat, iar la fiecare 6-8 saptamani diluati un ingrasamant lichid in apa respectiva pentru a oferi plantei elementele nutritive. Cu toate acestea, nu utilizati ingrasaminte des.
Toamna si iarna udati-o atat cat sa mentineti compostul usor si umed si asigurati o temperatura de 15- 18 C. Cand temperatura devine multa mai scazuta, udati-o mai putin.
Boli si daunatori la Cycas
Cycas poate fi infestata de cosenile, atat brune cat si fainase. Indepartati-le cu o discheta inmuiata in alcool. Daca pe frunze apar pete brune inseamna ca nu ati udat suficient planta in timpul verii sau ca a fost tinuta in frig iarna. Daca o veti ingriji adecvat isi va reveni.
Specii de Cycas
Cycas revoluta – are un trunchi gros cilindric, conic de la care pornesc frunze lungi si penate. Cultivata in casa ajunge la 1,2 m inaltime si creste foarte lent.
Cycas circinalis – seamana cu Cycas revoluta, dar are frunze netede si mai gratioase.
Dioon edule – prezinta frunze gri-verzi si sunt mai fine.
Encephalartos si Macrozamia sunt originare din Africa de Sus si respcetiv Australia, sunt desesori comercializate ca fiind Cycas.