Altoirea este o forma schimbarea a soiului sau de inmultire care se le practica la majoritatea soiurilor de pomi fructiferi si vita de vie. Altoirea ajuta la inmultirea unor soiuri superioare de pomi fructiferi la care nu exista o alta forma de inmultire mai avantajoasa, pomul obtinut pastrandu-si caracteristicile plantei de unde provine altoiul (mugurul sau portiunea de ramura).
Prin altoire ca metoda de inmultire sunt pastrate cele mai bune soiuri si cele cele mai rezistente la boli si daunatori.
Altoirea pomilor joaca un rol important si in situatia dirijarii marimii si vigorii plantelor obtinute, ca urmare a influentei reciproce dintre altoi si portaltoi. Prin urmare, prin altoirea aceleiasi specii pe portaltoi diferiti se pot obtine pomi pitici sau cu vigoare mare. Pentru a fi siguri de reusita altoirii trebuie sa folositi altoi si portaltoi din aceeasi specie sau acelasi gen.
In procesul de altoire, alegerea altoiului si a portaltoiului sunt esentiale in obtinerea unui pom sanatos si viguros, cu recolte bogate si fructe sanatoase. Altoirea este o operatiune complexa si importanta in obtinerea unor pomi sanatosi si vigurosi, de calitate, de aceea ii vom dedica mai multe articole, in cel de astazi va vom oferi informatii despre altoi: cum sa ii alegeti, cand sa ii recoltati si pastrati etc.
Cand se altoiesc pomii fructiferi?
Calendarul altoirii pomilor fructiferi include două perioade pe parcursului anului: primăvară (martie-mai) și vara-toamna (iulie-septembrie).
Cum alegem altoii potriviti?
Lăstarii aleși pentru altoi trebuie să provină de la soiuri valoroase și pomi sănătosi, care nu sunt afectati de boli si de daunatori.
Recoltarea altoilor se face de la pomii sanatosi din soiul dorit, in perioada repausului vegetativ, incepun cu finele lunii ianuarie si pana la inceputul lunii martie. Atunci cand recoltati ramurile pe care le veti folosi drept altoi, trebuie sa aveti grija ca mugurii sa fie in stare latenta (nu au inceput sa se umfle/sa creasca) pentru ca sansele de prindere sunt minime.
Pentru altoi se aleg ramuri tinere de un an, drepte, cu grosimea cuprinsa intre 5 – 1 mm (grosimea unui creion). Lungimea ramurilor pentru altoi trebuie sa fie intre 15 – 45 cm si trebuie să aibe cel puțin trei muguri.
Articole casa si gradina: 25% REDUCERE
VEZI oferte AICI!
Pastrarea altoilor
Asa cum spuneam, altoii sunt ramuri care nu au intrat in vegetatie, ai caror muguri nu s-au umflat pe care le recoltam in februarie, de regula, operatiunea de altoire facandu-se tocmai in lunile martie – mai, cand pomii au intrat deja in vegetatie. De accea pentru reusita altoirii pomilor foarte importanta, dupa ce am ales ramurile de altoi, este pastrarea acestora.
Ramurile ce vor servi drept altoi NU trebuie sa inghete sau sa se usuce (deshidrateze), astfel incat va trebui sa acordati o atentie deosebita locului si modului de pastare al acestora.
Dupa recoltarea ramurilor ce vor fi folosite ca altoi, se trateaza cu Topsin 0,3% + Champ 0,3%, iar capetele acestora se sigileaza cu mastic in vederea pastrarii pana la altoire.
Pastrarea altoilor prin înfoliere la frigider
Altoii se infasoara cu folie alimentara, se eticheteaza cu informatiile pe care le considerati necesare in procesul de altoire (sepecie, soi, data si locul recoltarii altoiului) și se pun in frigider, unde se vor tine pana cu cateva zile de momentul altoirii.
Atenție: NU se vor păstra în congelator sau in lazi frigorifice, deoarece temperaturile sunt negative si altoii vor ingheta!
Pastrarea altoilor cu ajutorul cartofilor
Pentru păstrarea altoilor cu ajutorul cartofilor, ramurile de altoi recoltatea se înfig in cartofi și se depozitează în beci sau un loc răcoros, unde temperatura este între 2-8°C.
Citeste si: Lucrari in livada si in gradina in luna februarie
Pastrarea altoilor in nisip
Altoii se pot păstra în nisip dacă se pun într-o ladă, acoperiți complet. Lada se va pune într-un loc răcoros (in beci sau o cameră neîncălzita), unde nu temperatura nu scade sub 0°C.
O altă metodă de pastrare este sa ii puneti intr-o groapa adanca de 60-80 cm, iar pe fundul ei puneti nisip, peste care asezati ramurile de altoi. Peste altoi puneti iarăsi nisipcare sa acopera in totalitate ramurile, acoperiri cu o tabla sau cu paie, peste care puneti pământ.
O a treia metoda de pastrare a altoilor cu ajutorul nisipului este intr-un PET de plastic cu nisip ud. Se ia o sticla de plastic si se taie partea de sus pentru a poutea introduce nisipul si ramurile de altoi. Se gaureste fundul PET-ului pentru eliminarea surplusului de apa, apoi se pune nisip pe fundul intr*-un strat cu grosime de 3-5 cm, dupa care se introduc altoii. Dupa umplerea in totalitate a sticlei cu nisip se punea apa pentru umezirea acestuia, surplusul eliminandu-se prin gaurile din partea inferioara.
Pastrarea altoilor in rumegus
Păstrarea altoilor se poate face si in rumegus umed, ramurile recoltate punându-se înt-un sac de rafie/ iuta sau intr-o lada. Acestea se depoziteaza intr-o camera racoroasa sau in beci, astfel incat rumegusul umed sa acopera in totalitate ramurile.
Cu cateva zile inainte de altoire, ramurile de altoi se vor sterge cu o cârpă moale pentru a nu se rupe mugurii si se vor introduce pentru hidratare intr-o galeata cu apa
Revenind inapoi la tara ( zona de pomi,,horezu) ma conving ca pomi au mare nevoie de ajutor,protectie ka inghet,la insecte,la seceta erc.,motiv de relationare,si schimb de imptesii.