Omizile sunt incadrate in categoria daunatorilor periculosi pentru gradina si livada. In acest articol vom prezenta culturile predispuse la atacul omizilor, dar si modul in care trebuie sa actionam pentru a le combate.
Informatii despre omizi
Omizile si-au facut aparitia pe teritoriul tarii noastre in secolul XX. In prezent, exista diverse tipuri de omizi, in funtie de culoare, dimensiune sau habitat. Lungimea aproximativa a unei omizi este cuprinsa intre 2,2 si 2,8 cm.
Omizile pot fi recunoscute dupa doua cele mai importante caracteristici:
- Numar mare de picioare – unele omizi pot avea chiar si 10 perechi de picioare;
- Prezenta pufului pe corp – Puful prezent pe corpul omizilor are rolul de protectie, insa in contact cu pielea umana, poate provoca iritatii.
Exista, insa, si omizi care sunt toxice din cauza veninului produs. In special, cele care fac parte din aceasta categorie pot fi identificate prin intermediul coloritului puternic (rosu, negru, galben).
Stadiile de dezvoltare a omizilor
Omizile pot dezvolta doua sau trei generatii pe an dupa cum urmeaza:
- Lunile mai – iunie – Aceasta perioada este marcata de aparitia primei generatii de oua depuse de fluturi pe frunzele copacilor. Un future are capacitatea de a depune maximum 800 de oua, iar larvele isi fac aparitie in 8-20 zile.
- Lunile iunie – iulie – Dupa ce omizile s-au hranit cu frunzele copacilor si s-au dezvoltat suficient, plec in cautarea unui nou loc (de preferat scorburi sau scoarta copacilor). Dupa gasirea adapostului potrivit, acestea se infasoara intr-un cocon, iar dupa aproximativ o saptamana iese fluturele, pregatit pentru a depune oua si “a da nastere” celei de-a doua generatii.
- Lunile august – septembrie – Aceasta este perioada in care cea de-a doua generatie se dezvolta si genereaza pagube devastatoare in gradina si livada. Dupa ce acestea vor atinge stadiul complet de dezvoltare, vor pleca in cautarea unui loc pentru a se pregati de hibernare.
Culturile cele mai des atacate de omizi
Omida poate provoca daune grave in gradina. Explicatia consta in faptul ca aceasta face parte din specia polifaga, deci se poate hrani cu orice tip de planta. De asemenea, omizile ataca aproximativ 120 de specii de arbori si arbusti si peste 100 de specii de plante cultivate in gradina.
Combaterea omizilor
Omizile sunt foarte des intalnite in gradini si livezi. De asemenea, este destul de greu sa poti preveni aparitia acestora. Explicatia consta in faptul ca omida in stadiul de future se poate deplasa cu usurinta, oriunde, pentru a-si depune ouale.
Astfel, pentru a proteja plantele impotriva omizilor, cea mai eficienta solutie este aplicarea unor insecticide calitative.
Nu uita, este foarte important sa elimini rapid cuiburile de omizi depistate in coroana copacilor.