Cum scapam de muschi si licheni de pe pomi, arbusti si din gazon

Muschii si lichenii nu dauneaza in mod direct pomilor fructiferi si arbustilor ornamentali, insa ei pot adaposti diversi insecte si daunatori, precum si sporii si miceliul ciupercilor fitopatogene. De asemenea, muschii si lichenii pot ingreuna pomii si le incetinesc cresterea si dezvoltarea normala. In gazon muschii afecteaza calitatea dand un aspect neuniform si face ca gazonul sa se simta neplacut la calcare.

Ce sunt muschii si lichenii?

Muschii sunt plante fara flori, verzi si groase la atingere. Muschii cresc pe copaci, in iarba si uneori pe stanci, in timp ce lichenii cresc pe orice suprafata, chiar lemn, ciment sau metal.

Vrei un motocultor profesional? Descopera oferta OleoMac AICI!

Lichenii nu sunt plante propriu-zise ci organisme alcatuite dintr-o ciuperca si o alga, care traiesc in simbioza. Lichenii nu au radacini, doar adera la suprafete, nu patrund in interiorul pomilor si isi iau nutrientii din ploaie si din aer. Alga este cea care, cu ajutorul luminii, produce hrana necesara ciupercii. Ciuperca aduna umiditatea din exterior si o cedeaza algei.

Din ce cauza apar muschii si lichenii?

Ca orice plante, muschii cresc acolo unde mediul este prielnic. Apar cel mai adesea unde este umiditate si umbra, adica pe partea de nord a trunchiului si a ramurilor.  Se dezvolta bine si daca coroana plantelor este foarte deasa iar lumina si aerul nu pot patrunde. Muschiul de pe copaci este un adapost excelent pentru daunatori .

In gazon muschii apar datorita faptului ca starea acestuia nu este corespunzatoare. Cauza poate fi drenajul deficitar, solul acid, aerarea insuficienta, umbra si lipsa substantelor nutritive, taierea prea scurta a ierbii.

Lichenii iubesc umezeala si au nevoie de lumina pentru a se dezvolta. Chiar daca nu dauneaza pomilor, prezenta lichenilor indica un pom bolnav sau care este pe moarte din alte cauze (diverse boli sau daunatori).

Un lucru interesant despre licheni este acela ca prezenta lor indica calitatea aerului: absoarbe totul din mediul inconjurator si se dezvolta doar acolo unde aerul este curat.

Cum indepartam muschii si lichenii de pe pomi, arbusti si gazon?

Pasul 1: Se indeparteaza o parte din muschi si licheni cu ajutorul unei perii de sarma sau a unui dispozitiv special, un razuitor prevazut cu o lama ascutita si cu o perie tare.

Pasul 2: Resturile de la razuire se distrug imediat prin ardere

Pasul 3: Se trateaza scoarta cu Antimus dizolvat in apa in proportie de 3 % (300 g Antimus la 10 L de apa). In cazul in care sunt putini muschi si licheni se face un singur tratament. Daca sunt mai multi muschi si licheni se fac 2-3 tratamente la interval de 10 zile.

Cum indepartam muschii din gazon?

Pentru a scapa de muschi, gazonul trebuie bine aerat toamna si trebuie asigurata o buna drenare a solului. Apoi trebuie sa folosim un program de fertilizare in functie de ph-ul solului. Pentru zone cu umbra, unde exista predispozitia spre dezvoltarea muschilor, exista ingrasamantul Landscaper Pro Shade Special, cu continut ridicat de fier care are si rolul de a intensifica culoarea verde a gazonului.

REDUCERE -35% la masini de tuns gazonul – Descopera ofertele AICI!

In cazul in care este deja nevoie de un tratament se recomanda preparatul Herba mus – impotriva muschilor din gazon / iarba. Acesta se aplica de la inceputul primaverii, cand temperaturile devin pozitive si se repeta dupa fiecare coasa.