Cum sa iti prepari singur mastic pentru pomi

Mastic pentru pomi este foarte folositor daca executi lucrari de altoit in livada sau daca obisnuiesti sa tai ramuri  cu diametru mai mare de 4-5 cm. Masticul asigura sigilarea  ranile produse cu ocazia altoirii sau taierilor executate la pomii fructiferi si asigura vindecarea ranilor  prin faptul ca tine la distanta bolile sau daunatorii.

Masticul sau ceara protejeaza ranile deschise si impedica oxidarea. Drept urmare, bolile care sunt provocate de ciuperci sau bacterii sunt tinute la distanta, iar in acelasi timp se va stimula si cicatrizarea. Mai mult, masticul previne si deshidratarea pomului.

Masticul este esential pentru pomii in varsta, care sunt predispusi la boli rezultate in urma taierilor.

Utilizarea masticului este necesara si la pomii tineri, mai ales daca vrei ca acestia sa nu fie atacati de boli. Masticul se aplica imediat pe ranile pomilor, pentru a evita oxidarea acestora.

Daca la ranile cu un diametru mai mici de 5 centimetri masticul nu este necesar pentru ca acestea se inchid repede, solutia trebuie folosita pentru ranile mai mari si se va aplica periodic, adica o data la 1-2 ani.

Un mastic de buna calitate trebuie sa se lipeasca de zona afectata si sa se usuce destul de repede. De asemenea, trebuie sa reziste la intemperii, la temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate. Mai mult, acesta nu trebuie sa fie spalat de apa de ploaie sau cea provenita din urma irigarilor.

Totodata, masticul trebuie sa se aplice destul de usor folosind o pensula si sa contina substante de cicatrizare necesare pentru la vindecarea rapida a ranilor provocate la pomii fructiferi.

Masticul pentru sigilarea ranilor la pomii fructiferi il puteti achizitiona fie din magazinele de protectia plantelor, fie il puteti prepara singuri, retetele si modul de preparare fiind la indemana oricui.

Trebuie sa stii ca sunt 2 tipuri de mastic: mastic la cald si mastic la rece, pentru fiecare dintre ele va prezentam mai jos „ingredientele: si modul de preparare.

In primul rand, o sa ai nevoie de o substanta care la o temperatura obisnuita este solida, dar atunci cand este incalzita se inmoaie ori este solubila in alcool, cel mai frecvent utilizate fiind smoala sau rasina.

De asemenea, ai nevoie de ceara sau cerezin, adica o substanta care face ca masticul sa nu se usuce si sa crape.

O sa ai nevoie si de o substanta grasa, care are cam acelasi rol ca substanta de mai sus, iar in acest caz iti recomandam seul sau untura. Substanta colorata (ocru) si substanta saponifianta (cenusa) pot lipsi din unele retete, insa noi iti recomandam sa le folosesti.

Daca vrei sa prepari masticul la rece, o sa ai nevoie si de 15-20% spirt, care se foloseste ca si solvent.

Preparare mastic la cald

Masticul preparat la celd este in stare solida la emperatura mediului ambiant, de aceea el trebuie incalzit inainte de folosire. Incalzirea se face prin introducerea recipientului cu mastic intr-un vas cu apa fierbinte, el fiind utilizat imediat, in stare calduta (40-45C).

Iata care sunt ingredientulle si cum se prepara masticul la cald:

  • 750 g sacaz, 100 g ceara de albine, 140 g seu, 10 g ocru
  • 750 g rasina, 50 g smoala, 50 g ceresin, 50 g ceara de albine, 70 g cenusa cernuta, 30 g ocru rosu
  • 1250 g rasina, 250 g ceara, 250 g seu, 50 g ocru galben
  • 750 g rasina, 250 g smoala ori parafina, 125 g seu, 125 g ocru

Substantele grase se topesc intr-un vas metalic pe care il incalziti la foc domol, dupa ce acestea au devenit lichide se lasa un pic sa se raceasca si apoi se adauga celelalte substante, amestecandu-se continuu pana la omogenizarea completa.

Preparare mastic la rece

Masticul la rece are o comnsistenta vascoasa la temperatura mediului ambiant, fapt ce il face usor de aplicat pe ranile pomilor fructiferi.

Masticul la rece are avantajul ca nu mai trebuie incalzit inainte de utilizare, deoarece contine alcool care se evapora dupa aplicare, insa trebuie pastrat in recipiente inchise ermetic pentru a nu se evapora alcoolul si sa nu se intareasca.

Reteta pentru prepararea masticului la rece: 

  • 750 g sacaz, 75 g seu, 75 g ceara de albine, 120 g spirt denaturat (care nu este adecvat consumului uman)
  • 830 g sacaz, 30 g seu, 15 g smoala, 25 g cenusa cernuta, 90 g spirt denaturat (care nu este adecvat consumului uman)
  • 400 g sacaz, 200 g ceara, 100 g seu, 90 g spirt denaturat (care nu este adecvat consumului uman)
  • 615 g rasina, 50 g smoala, 35 g seu, 40 g ceara, 35 g cenusa cernuta fin, 35 g ocru, 170 g spirt 

La fel ca la prepararea masticului la cald, pentru prepararea masticului la rece substantele grase se topesc intr-un vas metalic pe care il incalziti la foc domol, dupa ce acestea au devenit lichide se lasa un pic sa se raceasca si apoi se adauga celelalte substante, amestecandu-se continuu pana la omogenizarea completa. Compozitia omogenizata se lasa sa se raceasa la 40-45C, apoi se adauga spirtul.

Daca vrei sa transformi o reteta la cald in mastic la rece, va trebui doar sa adaugi spirt in proportie de 15-20% din greutatea totala a solutiei. In cazul in care vrei sa schimbi o reteta la rece in mastic la cald, va trebui sa nu mai adaugi spirtul.

Atentie: Spirtul se va adauga doar dupa ce ingredientele au fost incalzite si omogenizate. Atunci cand masticul este in curs de racire, se adauga si spirtul. Sub nicio forma nu adauga spirtul inainte sau dupa ce ai pus masticul pe foc!