Cum să îngrijeşti plantele de interior

După o zi plină de tot felul de activităţi, ajungi acasă şi sigur ai ritualul tău de relaxare, ca oricare altă persoană. Dacă ai ajuns la acest articol, înseamnă că faci parte din categoria persoanelor cărora le place să petreacă timpul liber în grădină sau să îngrijească flori în ghiveci, fie că locuieşti la casă sau la bloc.

Dar toamna s-a instalat şi mai devreme decât mai târziu o să urmeze şi iarna cu temperaturile scăzute, la limita îngheţului. Evident că, în funcţie de anotimp, plantele de interior o să aibă nevoie de îngrijire specifică, dar există câteva reguli generale pe care le poţi aplica acestora, cu adaptările de rigoare, impuse de sezon sau de tipul de plantă.

Ingrijirea plantelor de interior in functie de anotimp

Toamna şi iarna

La fel ca ursul sau alte animale, şi plantele toamna îşi încetinesc ritmul natural pentru că nu mai au acces atât de mare la resurse. În primul rând, perioada în care soarele este sus pe cer se scurtează şi se ştie, plantele au nevoie de lumină pentru fotosinteză. Tocmai pentru că metabolismul le încetineşte, nici de apă nu o să mai aibă nevoie la fel de mult ca vara sau primăvara.

De asemenea, este recomandat să amâni orice intenţii de schimbare a ghiveciului sau a pământului până în primăvară. Rişti să supui planta la un efort suplimentar obligând-o să se adapteze noului mediu.

Primele semne că s-a făcut frig afară vor fi frunzele căzute ale plantelor, motiv pentru care trebuie ferite, pe cât posibil, de temperaturile scăzute. Caută să aşezi, atât cât îţi permite spaţiul şi ghiveciul, plantele pe pervaz sau în preajma geamurilor pentru că vor mai avea nevoie de lumină. Dar ai grijă să le uzi constant, mai ales dacă ai calorifere în preajma geamurilor, pentru că altfel se usucă pământul.

Acordă mai multă atenţie frunzelor. Dacă sunt lipicioase sau au pete, e semn că au fost infestate cu paraziţi şi trebuie tratate cu soluţii speciale.

Primăvara şi vara

Primăvara este perioada optimă pentru fertilizare. După o iarnă în care plantele au epuizat rezervele din ghiveci şi după un metabolism încetinit, trebuie să le asiguri necesarul de nutrienţi. Acestea vor reveni treptat la ritmul pe care îl aveau înainte de perioada rece. Tot acum e recomandat să le muţi în alte ghivece, pentru a se putea dezvolta în voie.

Pe măsură ce se apropie vara, e de preferat să eviţi să expui plantele la soare direct pentru că le-ar putea dăuna. Un loc cât mai uscat şi răcoros este de preferat. Şi să le uzi zilnic, pe cât posibil, pentru că se vor deshidrata mai repede. Când le uzi, e recomandat să ai şi un pulverizator care să-l foloseşti în cazul udării frunzelor.

Ingrijirea plantelor de interior in functie de planta

Dracaena, palmierul din casa ta

Majoritatea îl avem în casă, cu toate că poate nu ştim că se numeşte aşa. Are tulpină lemnoasă şi rezistă bine atât într-o cameră întunecoasă, cu toate că procesul de creştere va fi mai încet, cât şi într-un spaţiu bine luminat.

Dracaena
Dracaena

Dracaena se udă o dată pe săptămână sau când observi că pământul i s-a uscat. Nu este genul de plantă care să aibă nevoie de un ghiveci mai mare, chiar dacă rădăcinile sale dau semne că nu mai au loc.

Bambusul de ghiveci

Face parte tot din familia Dracaenei. Poate fi ţinut în pământ sau într-un recipient transparent pentru a-i vedea rădăcinile, dacă au necesarul de apă. I se pune apă cât să fie acoperite rădăcinile sau cât să fie umed pământul tot timpul.

Bambus la ghiveci
Bambus la ghiveci

Se crede că aduce noroc în fiecare casă în care există, fiind supranumit „bambus norocos”. Dacă te-ai întrebat de ce apar spiralele, ei bine, în funcţie de cum este rotit ghiveciul, planta se orientează după lumină.

Aloe vera

O plantă care face parte din familia în care se regăsesc şi ceapa, şi usturoiul, aloe vera este folosită mai ales pentru tratarea arsurilor sau rănilor la nivelul pielii. Ea poate fi folosită şi preventiv, înainte de a sta la soare vara, pentru a evita arusrile. Gelul din frunze poate fi consumat pentru o mai bună sănătate internă a organelor. Nu are nevoie de multă apă, iar în ghiveci se recomandă să fie plantată cu tot cu pietre de râu.

Aloe Vera
Aloe Vera

Aloe vera va creşte în funcţie de cât de mare e ghiveciul în care o plantezi. Dacă face pui, aceştia se scot şi se plantează în alt ghiveci, pentru că altfel o privează pe planta mamă de substanţele hrănitoare necesare pentru a se dezvolta. Dacă vrei să afli mai multe despre aloe vera, poţi citi articolul nostru despre această plantă.

Crassula

Cu frunzele sub forma unor bănuţi mai ovali, Crassula este o plantă care este asociată cu bogăţia şi norocul. Trunchiul va deveni lemnos pe măsură ce creşte.

Crassula
Crassula

Vara, planta se udă o singură dată, după care surplusul este eliminat. Este lăsată aşa până se evaporă apa. Iarna este udată şi mai puţin decât vara.

Cactusul

Cactusul este poate cea mai uşor de întreţinut plantă de interior. Au nevoie de lumină în mod special, apa multă dăunându-le. Dacă iarna uiţi s-o uzi, se va dezvolta mai bine decât crezi. Ceea ce reprezintă un minus este faptul că florile stau înflorite o singură zi.

Dacă erai indecis în privinţa plantelor de interior uşor de întreţinut, sperăm că recomandările noastre îţi vor fi de folos.