Pentru ca toti gradinarii pun accent pe calitatea compostului si de asemenea pe sanatatea plantelor sale, ei prefera sa isi creeze propriul compost din mai multe motive.
Realizarea propriului compost se poate realiza in propria gradina prin doua moduri, fiecare dintre ele oferind diverse avantaje si dezavantaje in functie si de nevoia ta.
Pentru prima metoda de realizare a compostului ai nevoie de un spatiu de aproximativ 1 metru lungime, 1 metru latime si de asemenea 1 metru inaltime. Aceasta metoda se numeste metoda mormantului de compost si este cea mai intalnita metoda in randul gradinarilor.
REDUCERE – 35% la Tocatoare de crengi si frunze: CLICK AICI pentru oferte!
Pentru a doua metoda de realizare a compostului ai nevoie de un spatiu mult mai mic si de asemenea este mult mai practica pentru realizarea unei cantitati de compost mai mica. Astfel, cu ajutorul unui simplu recipient la care ii vei face niste niste gauri poti sa pregatesti desuri astfel incat sa creezi un compost de calitate.
Exista mai multi factori care influenteaza dezvoltarea compostului si de care trebuie sa ti cont atunci cand doresti sa-ti creezi propriul compost in gradina ta.
Factori care influenteaza dezvoltarea compostului
In primul rand pe langa faptul ca apa este importanta pentru mentinerea vietii ofera multe avantaje in realizarea compostului. Tine minte faptul ca fiecare proces de realizare a compostului are nevoie de o cantitate potrivita de apa. Chiar daca vei pune o cantitate mai mica sau mai mare de apa compostul nu se va dezvolta bine iar calitatea sa este influentata de acest aspect.
Un alt factor important in realizarea compostului este temperatura care, de foarte multi gradinari este considerat cel mai important factor. De fiecare data cand pregatesti compostul temperatura trebuie sa nu fie sub 45 grade Celsius dar sa nu depaseasca 60 grade Celsius decat in anumite situatii.
Iar un ultim factor important este aerul care va asigura o aerisire cat mai buna si astfel tot procesul de realizare a compostului se va realiza corect, calitatea lui fiind cat mai mare.