Cum protejam pomii fructiferi de rozatoare?

Protejarea pomilor de rozatoare se face inainte de anotimpul rece si e o masura pentru a va asigura de sanatatea pomilor si a livezilor. Iarna trebuie sa devina o prioritate principala protejarea pomilor de rozatoare.

Pe timpul iernii, animalele salbatice au mai putine resurse de hrana, iar iepurii sau soarecii pot ataca trunchiurile pomilor in aceasta perioada. In perioadele cu zapada din abundenta si cu strat gros, pomii sunt protejati natural, insa in perioadele ceva mai calde si cu putina zapada, pot cadea usor victime rozatoarelor.

Nu doar rozatoarele sunt un pericol pentru livada, insa. Oile, porcii sau caprele pot face daune serioase daca sut lasate nesupravegheate in apropierea pomilor fructiferi.

Exista mai multe metode de protejare a pomilor fructiferi de rozatoare, iar incontinuare vi le detaliem pe fiecare in parte.

Protejarea pomilor fructiferi cu plase de sarma

Poate parea o metoda ceva mai costisitoare, si chiar este, insa protejarea pomilor cu plasa de sarma in cazul in care aveti o livada poate sa fie o solutie buna si sigura.

Gardul de sarma trebuie sa aiba inaltime de doi metri si se poate planta chiar din anul plantarii, rezistand de-a lungul timpului. Ar fi nevoie sa fie introdus si in sol la o adancime de circa 20 de centimetri. Gardul protejeaza impotriva iepurilor.

Ca solutii alternative, invelirea trunchiului se poate face si cu folie, hartie groasa, cartoane, tresite, nuiele sau folie de poliester.

Miros urat la baza trunchiului

O alta metoda des intalnita este aplicarea unui miros urat la baza trunchiului care sa indeparteze rozatoarele. Se poate opta pentru stropirea sau aplicarea pe trunchi a unui ameste cu miros puternic.

Lichidul cu care se stropesc pomii poate fi preparat chiar de voi din lapte de var amestecat cu balega sua var cu pamant galben si sange de animal sacrificat

Marele dezavantaj al acestei metode este ca efectul dureaza doar cat timp afara vremea este uscata, pentru ca in conditii de umezeala, ploi sau zapezi puternice care se topesc ulterior, mirosul se spala de pe trunchi si ar fi nevoie sa fie aplicat din nou pentru a avea efectul dorit.

Protejarea pomilor fructiferi cu crengute de brad

Atacurile soarecilor pot fi foarte problematice in cazul livezilor. O metoda cunoscuta este saparea in jurul pomilor si asezarea la baza trunchiurilor de crengute de brad cu acele in jos.

Soarecii sapa galerii pe sub zapada pana la pomi, carora le rod scoarta pe toata circumferinta trunchiului. La fel fac si sobolanii de apa care sapa galerii de 15-25 cm sub pamant si isi fac chiar cuib in apropierea radacinilor.

Va puteti da seama cand livada e atacata prin prezent musuroaielor de pamant, mai mici si mai neregulate fata de cele de cartita. La rozatoarele mici se pot folosi momeli otravite.

Protejarea pomilor fructiferi impotriva cartitelor

Cartitele care isi fac musuroi in livada ta, dispar daca dai la o parte pamantul si pui in gaura o hartie inmuiata in petrol.

O alta metoda este naftalina. Cartitele nu suporta mirosul de naftalina. Pune in drumul lor cateva granule mai maricele si vei scapa de musafirii nepoftiti din hambarul cu cereale.