Cum pregatim trandafirii pentru iarna

Trandafirii din gradini trebuie pregatiti cu grija si protejati impotriva gerului iernii. Toamna tarziu ei intra in repaus vegetativ, iar daca scapati din vedere anumite aspecte pot fi foarte afectati.

Musuroirea trandafirilor

La sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, cand se inregistreaza temperaturi negative atat ziua cat si noaptea, altoiul se acopera cu un strat de pamant pentru a-l proteja de ger. Musuroirea este o operatiune foarte importanta. Musoroiul de pamant va avea 20-30 cm in functie de cat de rece e zona unde locuiti. Folositi un pamant bine maruntit, in caz contrar golurile de aer dintre bulgarii mai mari nu asigura o protectie eficienta in caz de ger si trandafirii degera.

Un alt aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont cand musuroiti trandafirii este momentul la care faceti aceasta operatiune. Ea nu trebuie facuta prea devreme, pentru a da posibilitatea plantei sa se caleasca. In caz contrar, un lemn musuroit prea devreme si insuficient de matur va putrezi.

Curatarea trandafirilor

O alta operatiune foarte importanta inainte de intrarea in repaus este taierea uscaturilor. Vor trebui eliminate nu numai frunzele si ramurile uscate ale trandafirului, ci si ale celorlalte plante din jur. In acest fel impiedicati raspandirea bolilor si a insectelor daunatoare care pot afecta tufele de trandafiri. In frunzele si ramurile uscate isi gasesc adapost insectele daunatoare si tot acolo se fixeaza ciupercile.

Tratamente de toamna la trandafiri

La sfarsitul perioadei de vegetatie se fac tratamente impotriva ruginei si a cancerului ramurilor cu fungicide. Specialistii recomanda ca stropirile sa se faca dupa taierile de toamna. Este ultima stropire din schema anuala de protectie a trandafirilor.