Cireșele sunt fructe delicioase și sănătoase pe care le mâncăm cu mare plăcere în fiecare an. Încă nu aveți în grădină acest pom fructifer? Sau vă doriți soiuri noi? Iată de ce trebuie să țineți cont dacă v-ați decis să plantați în primăvara aceasta cireș:
𝟏. Plantarea de primăvară se face, de regulă, din luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de a începe perioadei de vegetație. Cireșul iubește zonele însorite din grădină, dar nu extrem de călduroase.
𝟐. Alegeți un sol cât mai bogat în susbstanțe minerale, cu un drenaj bun și bine aerisit. Pe terenul de plantare se aplică îngrășământ natural.
𝟑. Recomandăm ca gropile în care vei plantă pomii să fie săpate cu câteva săptămâni/chiar luni înainte. Astfel, locul se sterilizează, iar riscul că puieții să fie atacați de boli sau dăunători este redus.
𝟒. Pomul fructifer are nevoie de spațiu pentru a-și dezvolta rădăcinile. Astfel, vă recomandăm să săpați gropi generoase ca spațiu. Dimensiunile variază, de la 50x50x50cm pentru terenul afânat deja, la 60x60x40cm pentru terenul neafânat.
De asemenea, distanța între pomi este esențială pentru o producție bogată. O distanță mică va duce la umbrirea pomilor și la dezvoltarea târzie.
𝟓. Înainte de platare, pregătiți rădăcina cireșului. Prin fasonare se înlătură părțile rupte sau uscate și se scurtează rădăcinile sănătoase, în cazul în care sunt prea lungi.
𝟔. Nu uitați de mocirlirea rădăcinilor, benefică pentru vindecarea rănilor și formarea unor noi rădăcini. Imediat dupa acestă etapă pomii trebuie plantați, pentru a nu permite amestecului să se usuce pe rădăcini.
𝟕. Pământul din partea superioară a gropii se amestecă cu îngrășământ natural și se așează la fund, spre rădăcini, în timp ce pământul scos ultimul din groapă, să fie așezat la suprafață. Tasați ușor, dar fără să îl batătoriți.
𝟖. După plantare, udați pomul la baza până când apă ajunge la rădăcini. Solul nu trebuie să fie îmbibat cu apă.