Cum pastrezi merele peste iarna

Păstrarea merelor peste iarna are o serie de secrete, de care va recomandam sa tineti sema pentru ca productia dvs. obtinuta cu atatea eforturi, truda si pasiune, sa nu se strice in perioada sezonului rece.

Daca aveti o recolta de fructe bogata si doriti sa patrati merele peste iarna, pana in lunile martie sau chiar aprilie, trebuie sa tineti seama de mai multi factori pe care ii vom enumera in continuare:

Pentru a avea mere peste iarnatrebuie a acordati o atentie deosebita la culesul fructelor, le veti aduna din pom cu mare atentie pentru a nu le lovi si a nu le pune deopotrive pe cele sanatoase cu cele stricate. De asemenea, trebuie sa stiti c merele care se păstrează cel mai bine peste iarna sunt cele care sunt culese mai devreme, înainte de a atinge perioada maxima de coacere.

O mare importanta pentru rexistenta si pastrarea pe timpul iernii o are și soiul merelor – adică merele dulci se recoltează mai devreme (soiuri timpurii), cele acrișoare pot și culese mai tarziu (soiuri tarzii). Dacă doriti sa pastrati peste iarna mere din soiuri diferite, va recomandam sa le depozitai separat.

Dintre soiurile de mere care se pastreaza cel mai bine peste iarna sunt: Ionatan (Jonathan), Golden Delicios, Starkimson, Prima și Wagner.

Cum trebuie culese merele?

Recoltarea merelor se face doar în zile fără ploaie și doar atunci când temperatura nu depășește 15 grade Celsius (de preferabil dimineața sau după-amiaza); dacă merele au apă pe ele, există un risc mai mare de îmbolnăvire.

Merele culese cu grija, manual, se selectează să fie perfect sănătoase, fără urme de lovituri sau atinse de boli sau de dăunători.

Pentru a te asigura că fructele vor rezista o perioadă lungă în depozit, va trebui să previi infecțiile cauzate de diferiti agenți patogeni în timpul perioadei de păstrare. Poți face asta prin aplicarea unui fungicid în perioada de dinainte de recoltare; acesta va diminua pierderile cauzate de depozitare.

Depozitarea merelor

Înainte de depozitare, va trebui să acorzi atenție și transportului de la livadă spre spațiul de păstrare. Merele trebuie mutate în lădițe sau coșuri, într-un spațiu răcoros, pentru a se evita strivirea lor.

Dacă merele sunt deja mature sau au orice fel de defect, este indicat să fie consumate imediat. Dacă au fost culese la timp, acestea sunt potrivite pentru depozitare. Primul pas este alegerea spațiului de depozitare și pregătirea lui.

Temperatura aerului din spațiul de depozitare trebuie sa fie intre 1 și 3ºC, magaziile si pivnitele fiind cele mai indicate. Un element important este umiditatea, care trebuie să fie de circa 80-90%, iar dacă simțim că aerul devine uscat, se pot pune tăvițe cu apă călduță. Fără umiditate, merele se vor zbârci si ingalbeni.

Modul de păstrare al merelor poate fi în lăzi sau pe rafturi, cât mai puțin îngrămădite, preferabil chiar să nu se atingă fructele între ele. Dacă aveți posibilitatea, înveliți fiecare fruct în hârtie de ziar. Se pot pune merele în rumeguș sau în fân, metodă pe care o foloseau și bunicii noștri pentru că permite aerisirea recoltei, ferirea ei de lumină și de umezelaă excesivă. O altă soluție veche de păstrare era cea în cereale, însă cum rezultatele nu erau așa de bune ca la păstrarea în fând, treptat s-a renunțat la ea.

Pe perioada depozitării, merelor trebuie să se facă verificări periodice în care să se înlăture fructele care prezintă chiar și cele mai mici semne de alterare. Atenție, merele nu se vor păstra lângă cartofi, care le grăbesc alterarea.

Cat rezista merele peste iarna

Corect depozitate, merele se pot pastra pana la 6-7 luni, adica puteti avea mere din livada dvs pana in lunile aprilie – mai chiar.

  • merele Golden Delicios rezistă aproximativ șase-șapte luni;
  • merele Starkrimson rezistă aproximativ șase-șapte luni;
  • merele Jonathan rezistă aproximativ cinci-șase luni.