Cultivarea busuiocului pe balcon

Busuiocul este o plantă anuală ușor de cultivat de dimensiuni relativ reduse; poate fi cultivat cu ușurință într-un ghiveci pe balcon sau chiar pe pervazul unei ferestre.

Frunzele lui se folosesc la aromarea sosurilor sau la prepararea de infuzii pentru tratamente naturiste.

Busuiocul poate fi semănat în martie în răsadnițe acoperite sau în ghivece nutritive la o adâncime de circa un centimetru. Dacă s-a semănat prea des, se rărește când plantele au patru cinci frunze, în prima jumătate a lunii aprilie. Germinează eficient, cam într-o săptămână, la temperaturi mai mari de 15 grade Celsius.

Ghivece si jardiniere – Preturi accesibile!
VEZI modele AICI!

După semănat pământul din ghiveci sau din răsadniță se menține umed, evitând stagnările de apă. Plantele rărite se pot răsădi în ghivece care pot fi lăsate afară începând cu sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai când temperatura este mai mare de 12 grade Celsius.

Pentru o plantă de busuioc este suficient un ghiveci cu un diametru și o adâncime de 25 de centimetri. Poate fi semănat și direct în ghiveci la jumătatea lunii aprilie sau se pot cumpăra plante de busuioc.

Clima ideală pentru busuioc este cea temperat-caldă dar se adaptează și zonelor temperate, este sensibil la frig, dacă temperaturile scad pe timpul nopții plantele trebuie protejate sau puse la adăpost într-un loc călduros. Preferă poziții însorite la nord și umbrite la sud. Soarele în exces duce la apariția prematură a inflorescențelor, poziția ideală pentru busuioc este cea care garantează câteva ore de umbră pe zi preferabil în timpul amiezii.

Ghivecele se umplu cu un pământ universal bogat în substanțe organice, irigarea trebuie să fie constantă și moderată. Excesul de apă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Pentru un drenaj eficient pe fundul ghiveciului se așează un strat de 2 centimetri de argilă expandată sau pietriș.

VEZI SI: Leandru – plantare, ingrijire si inmultire

Inflorescențele se elimină pe măsură ce apar, pentru a stimula producția de frunze, coroana plantei se tunde periodic preferabil începând cu frunzele de la baza coroanei. Recoltarea poate începe la circa o lună după semănat.

Pe măsură ce apar inflorescențele planta încetează să producă frunze și acestea sunt și mai puțin aromate. Pentru producerea de semințe se poate lăsa o plantă să producă inflorescențe și semințe. Frunzele pot fi recoltate din iunie și până în la sfârșitul lunii septembrie. Frunzele proaspete pot fi congelate, uscate, sau pot fi conservate în ulei.

Cei ce vor să obțină efecte de culoare deosebite pot cultiva în același ghiveci busuioc împreună cu alte plante aromate, poate fi cultivat împreună cu salvie, rozmarin, mărar. Un soi de busuioc frumos cu o aromă deosebită este „busuiocul grecesc” are frunze mici și dezvoltă o coroană sferică, poate fi cultivat cu ușurință în ghiveci.