Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta multi dintre dvs care aveti o livada sau doar cativa pomi fructiferi in gospodarie este craparea scoartei acestora, fie ca vorbim de pomi mai batrani sau chiar mai tineri, aflati in primii ani dupa plantare.
Cel mai important de stiut este faptul ca aparitia crapaturilor (fisurilor) in scoarta pomilor nu este neaparat o problema in sine, dar trebuie abordata cu mare atentia pentru ca pe termen lung acestea, in functie de frecventa si profunzimea lor, pot duce chiar la uscarea in totalitate a pomului. Un alt lucru pe care trebuie sa stiti este acela ca puteti repara crapaturile aparute in scoarte pomilor, cateva metode simple fiiind la indemana fiecarui gospodar.
Craparea scoarţei la pomi fructiferi poate apărea în orice perioadă a anului, dar fisurile care apr in timpul sezonului rece sunt cele mai frecvente si pot crea cele mai mari probleme. Consecintele craparii scoartei nu apar imediat, de cele mai multe ori nici nu observam fisurile parute la nivelul scoartei, ele devin evidente primăvara sau vara, atunci cand pomul se afla in perioada de crestere (in vegetatie).
Cele mai predispuse specii de pomi fructiferi predispuse la craparea coajei sunt cele de samburoase (cires, prun, cais, nectarin) deoarece acestia au scoarta mai sensibila.
Dar sa vedem care sunt cauzele care duc la craparea scoartei pomilor fructiferi:
Cauze care duc la craparea scoartei pomilor
Alternanta temperaturilor extreme
Cel mai frecvent, i perioada sezonului rece, indeosebi in lunile decembrie – ianuarie se inregistreaza cel mai aesea temperaturi fluctuante, de la temperaturi pozitive de +10-15°C până la ger cumplit de -30 °C sau chiar mai scazute in unele zone ale tarii.
In zilele insorite, razele soarelui incalzesc coaja pomilor, dilatand-o, iar pe perioada noptii cand temperaturile sunt negative are loc contractia suprafetei, fenomen ce duce la aparitia fisurilor si chiar a crapaturilor profunde la nivelul scoartei pomilor.
Vantul puternic
Vantul puternic, atat din perioada repausului vegetativ, dar si din perioada de vegetatie cand ramurile sunt incarcate de fructe, poate provoga pagube majore pomilor fructiferi, ducand la rupera ramurilor, si in cele mai multe cazul la fisurarea scoartei.
Lucrarile de taiere
Lucrările de taiere sunt o cauza pentru aparitia unor fisuri atat, la nivelul scoartei, cat si la nivelul ramurilor pomilor fructiferi. Pentru ”vindecarea” acestor „rsani” se pot aplica produse specializate pe baza de cupru, pentru a dezinfa și sigila zona afectata impotriva |atacurilor viitoare de boli si daunatori.
Fisurile scoarţei la pomi apar si datorita altor factori de care trebuie sa tinem seama: insuficienţa apei pe perioada verii, ranirile provocate în timpul cositului, rezemarea de obiecte de trunchiul pomului etc.
Fisurile singure, neasociate cu alte probleme sunt rareori suficiente pentru a ucide un copac, deși deteriorarea excesivă a unui pom foarte tânăr ( 1-2 ani) ar putea face pagube suficiente pentru a necesita înlocuirea sa . Efectele secundare ale fisurării scoarţei cum sunt accesul organismelor xilofage care ar putea provoca deteriorarea în continuare a copacului și chiar uscarea lui.
Prevenirea aparitiei craparii scoartei la pomi
In general masurile de prevenire au in vedere diminuarea efectelor factorilor care contribuie la fisurarea scoartei pomilor. Astfel, pentru diminuarea riscurilor generate de temperaturile extreme din perioada sezonului rece se recomanda protejarea pomilor din speciile mai sensibile cu folie si alte materiale termoizolante (fan, paie, etc)
O alta metode de prevenire a aparitiei crapaturilor este si varuirea pomilor care are ca scop reflectarea razele soarelui, iar scoarta nu se va mai incalzi la fel usor.
Vezi si: De ce trebuie sa varuim pomii fructiferi?
Pomii cei mai predispusi la fisurarea scoartei sunt cei care au suferit anumite rani, astfel că ei trebuie să fie protejați și de astfel de accidente aparute cel mai frecvent in timpul cositului, aplicarii de tratamente si ingrasaminte, in timpul saparii, etc).
Menţineţi vigoarea pomilor prin aplicarea de îngrășăminte în primăvară, dacă se înregistreaza deficiențe de nutrienți și în principal furnizaţi suficientă apă în vară cand vremea este uscată.
Zonele afectate de defecte ale trunchiului nu se contractă la fel de bine ca și lemnul sănătos. Aceste fisuri se pot vindeca în vară doar se pot deasemenea redeschide în timpul iernii următoare.
Metode de tratamanet
In general, daca au aparut crapaturi la nivelul scoartei, de cele mai multe ori pomii se vor vindeca în mod natural, prin creșterea cojii interioare.
Insa in anumite cazuri ar trebui sa interveniti pentru tratarea crapaturilor, pentru evitarea pe viitor a consecintelor datorate unor anumite boli si daunatori care pot afecta mai usor pomul datorita cojii deteriorate.
Cu un cutit ascuţit, sterilizat (înmuiat în soluţie de înalbitor de 10% sau o soluţie pe bază de cupru de concentatie 3% timp de câteva minute), eliminati tesuturilemoarte din zona crapaturilor, acest tratament grabind si favorizand vindecarea ranii. Zona goală de pe trunchi trebuie să fie lăsatădeschisa, vopseaua sau masticul nu ajută prea mult la vindecarea rănilor in aceste cazuri.
Spor la treaba si recolte bogate!