Cleiul la pomi fructiferi: cauze si tratamente

Cleiul de pe trunchiul si ramurile pomilor fructiferi (gomoza) apare în urma atacului unor boli, insecte, a unor leziuni sau datorita unor externi.

Cleiul in sine nu este ceva daunator si foarte periculos pentru pomi, insa cauzele aparitiei acestuia trebuie identificate deoarece pot provoca mari daune pomului, precum si a celor din jur. In plus, cleiul conține polizaharide care atrag bacterii, cipuerci si daunatori care pot afecta pomul in cauza si chiar intreaga livada.

Ce este cleiul de pe pomi?

Cleiul de de pomi este o scurgere datora unei infectii bacteriene,  bacteria responsabila numindu-se Pseudomonas Syringae care se hraneste cu seva pomului, cele mai afectate fiind speciile de samburoase. Aceasta bacterie, in combinatie cu monilioza, produc pagube insemnate pomului, ajutandu-se reciproc in hranirea cu seva, producand astfel daune majora si chiar uscarea totala a pomului.

CITESTE SI: Tratamente de iarna la pomi fructiferi

Cum apare cleiul pe pomi?

Bacteria responsabila – Pseudomonas Syringae – se hraneste din seva pomilor fructiferi, atacand doar tesutul vegetal situat intre tesutul lemnos si cel liberian de sub scoarta (cambiul) care asigura cresterea in grosime a tulpinii si a radacinii. Bacteria elibereaza asadaro o toxina care slabeste sistemul imunitar al pomului, prin producerea de clei asigurandu-si protectie si aderenta la zona atacata.

Dupa ce a contactat infectia bacteriana, imunitatea pomului va fi grav afectata. Astfel, rezistenta la inghet devine aproape nula, atat la perioadele geroase din sezonul rece, cat si pe timpul episoadelor cu temperaturi extreme din primavara.

Cleiul de pe pomi este si una dintre cauzele unor productii de fructe mai mici decat in anii anteriori si de o calitate inferioara. Tot cleiul se face vinovat si de eficienta scazuta sau chiar nula, in unele cazuri, la tratamentele realizate pentru diferite boli.  

Cauzele aparitiei cleiului pe pomi

Cauzele aparitiei cleiului pomilor fructiferi pot fi multiple. Poate fi vorba despre diferite intepaturi de insecte, crapaturi provocate de diferenta de temperatura sau poate fi vorba despre taierea arborilor pe vreme umeda, diferite rani la nivelul scoartei sau diferite crapaturi cauzate de udarea in exces ce conduce la dezvoltarea brusca a arborelui. De cele mai multe ori, este vorba de crapaturi ce nu sunt vizibile cu ochiul liber.

De mentionat este ca exista si cativa factori care pot favoriza aparitia cleiului si dezvoltarea lui. Este vorba despre: umiditate prea mare (peste 80%), soluri grele care retin apa sau mentinerea temperaturilor in intervalul 10-28 grade Celsius, temperaturi ideale cand bacteria este activa.

 

Boli ce provoaca cleiul la pomi fructiferi

Gomoza este caracteristică speciilor sâmburoase (piersic, prun, cireș, cais, vișin, migdal).

Dacă gomoza a fost produsă de factori patogeni, ramurile pe care a fost depistată trebuie înlăturate împreună cu o porțiune de țesut sănătos.

———————————————————-

———————————————————-

  • Cancerul la cais, piersic, cireș, vișin, prun, migdal – Eutypa lata
  • Botryosphaeria dothidea la piersic
  • Uscarea cenușie a ramurilor la cais, piersic, migdal Fusicoccum amygdaly
  • Citosporioza sau uscarea ramurilor – Leucostoma cincta
  • Ciuruirea micotică a frunzelor, pătarea fructelor și alterarea ramurilor de piersic – Coryneum beijerinkii

Cauti fierastraie si foarfece pentru gospodaria ta?
Alege din peste 200 de modele aflate ACUM la oferta: CLICK AICI!

Prevenirea, combaterea si tratamentul cleiului la pomi

Daca ai constatat ca pe pomii din livada ta au aparut scurgeri de clei, trebuie sa stii ca un eventual tratament cu fungicide de contact nu va salva pomul, ci doar va incetini evolutia infectiei bacteriene.

Tratamentele de baza sunt stropirile cu substante cuprice realizate până la dezmugurire, inclusiv (în perioada de repaus vegetativ se tratează cu zeamă bordeleză, Bouille bordelaise WDG(WG) 0,5%).

Pentru indeparta cleiul de pe pomi, pentru a elimina ciuperca mai exact, va trebui sa indepartezi ramurile afectate sau sa cureti locul pana ajungi la tesut sanatos cu ajutorul unor ustensile dezinfectate, pentru a nu recontamina pomul.

Iata ce ustensile avem nevoie pentru a curata cleiul de pe pomii fructiferi:

  • Cutit – pe care il dezinfectam cu care vom curata rana, eliminand partile cu clei si usor sub acesta.
  • Mastic pentru sigilarea ranilor – Vom utiliza un mastic ce contine auxina si cupru, pentru a cicatriza rana. 
  • Substante fitosanitare pentru tratament pe baza de cupru (distruge agentii patogeni), vom pulveriza pe acel loc, dupa ce curatam rana.

Prepararea solutiei de tratament este foarte simpla: 15 grame de sulfat de cupru la jumatate de litru de apa. Punem intr-o sticla amestecul, agitam, apoi substanta rezultata o adaugam intr-un pulverizator.

Citeste si: Stropirea pomilor fructiferi cu zeama bordeleza

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa curatam cat mai bine zona infestata de pe scoarta pomului, cu cutitul, pana cand dam de partea albicioasa a trunchiului. Putem da apoi si cu o perie pentru a curata micile resturi ramase in diverse orificii. Apoi pulverizam cu solutia pe baza de sulfat de cupru. Lasam sa se usuce, iar ulterior aplicam masticul. Dati cat mai bine cu mastic, astfel incat sa nu ramana zone neacoperite. Fiecare rana se curata si se trateaza in parte, de preferat in aceeasi zi.

Printre pomicultori circula de asemenea si o metoda ecologica pentru combaterea cleiului de pe trunchiul si ramurile pomilor fructiferi. Se foloseste in acest caz otetul. Se inmoaie bine o carpa in otet si se spala respectivul clei de pe copac.

Trebuie sa stii ca exista cateva greseli pe care le poti face chiar tu si care are putea sa conduca la aparitia cleiului. De aceea, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte.

  • acorda atentie sporita irigarii pomilor fructiferi. In niciun caz nu-i uda in exces. Moderatia este cheia protejarii lor eficiente. 
  • grija mare trebuie sa ai si cand vine vorba despre administrarea de ingrasaminte naturale. Si aici trebuie moderatie (ideal este 5-10 tone la hectar). Nu administra azot in exces si in afara perioadei de crestere intense a lastarilor.
  • pentru prevenirea aparitiei cleiului pe pomi si a infectiei bacteriene, este bine sa acorzi atentie si taierilor de ramuri vechi, adica celor de peste 2 ani pe care trebuie sa le acoperi cu mastic de altoit. Niciodata nu trebuie sa faci taieri la samburoase pe vreme umeda si temperaturi positive
  • Taierile de toamna-primavara se pot face in intervalul orar 10.00.-15.30. Nu iti face probleme daca apar temperaturi negative. Bacteria nu rezista la frig, plus ca rana se usuca la inghet.
  • Ca sa feresti pomii de infectia bacteriana, imediat dupa taieri, trebuie sa aplici un tratament cu fungicid de contact. Poate fi vorba despre cupru (are o actiune fungistatica si bactericida unica datorita ionilor de cupru (Cu++) eliminati in apa. Poate fi gasit sub mai multe forme in cadrul produselor de protectia plantelor: zeama bordeleza, hidroxid de cupru, oxiclorura de cupru, oxid de cupru), mancozeb sau zeama bordeleza in combinatie cu var (in proportii de 1-2% cu 1%).
  • Nu face plantari de pomi fructiferi pe portaloi sensibili la bacterii si pe soluri grele, daca nu vrei sa ai probleme din cauza unei eventuale infectii bacteriene.
  • ia masuri de la primele semne pe care pomul le da cand pare ca a contactat infectia si nu astepta ca ea sa se dezvolte.