Ciupirea smochinului

Ciupirea smochinului - cat este mit si cat este eficienta

Va propun pentru discutie o tema destul de rar abordata si putin dezbatuta, ciupirea smochinului.
Unii spun ca aceasta metoda ar incuraja fructificarea, iar altii sustin ca este ineficienta.
Haideti sa vedem, pas cu pas, ce se intampla in planta in momentul ciupirii. 
 
Smochinul este un pom fructifer si nu se abate cu nimic de la regulile generale care guverneaza viata si dezvoltarea acestor specii.
Asadar, fiecare lastar/ramura, are in varf un mugure apical, „programat” si hranit de pom numai pentru crestere vegetativa.

Ciupirea smochinului

Prin „ciupire”, se intelege eliminarea acestui mugure, sau chiar eliminarea primilor 2-3 muguri.

Fiind eliminat mugurele apical (final), devine apical primul mugure ramas la capatul lastarului, iar din acesta vor porni cresteri vegetative, dezvoltandu-se noua ramura. Insa acesta era initial un mugure mixt sau chiar un mugure latent. Pana cand acest mugure este convertit in mugure apical si pana cand isi va lua rolul in serios, toata seva va fi „pompata” in mugurii deja existenti, beneficiind la maxim de ea mugurii de rod, fructele formate, dar si ceilalti muguri vegetativi, astfel: mugurii de rod se vor dezbolta puternic, formand fructe, fructele deja formate vor creste rapid in volum, iar mugurii vegetativi vor accelera cresterea lastarilor.

Sa se inteleaga, ciupirea nu produce mai multe fructe, ci accelereaza dezvoltarea celor existente sub forma de mugure sau fruct in diverse stadii de formare.

De asemenea, ciupirea singura nu face minuni. Mai sunt si alti factori care contribuie la „explozia” de fructe: lumina, apa, nutrientii.

Lumina

Stim cu totii ca pentru o dezvoltare armonioasa si pentru o stare de sanatate buna, plantele au nevoie de lumina. Cu cat au mai multa lumina, cu atat este prelucrata mai multa hrana si cu atat se dezvolta mai bine planta. Prin ciupirea varfurilor, este stagnata cresterea vegetativa a plantei pentru o perioada. In aceasta perioada, restul plantei beneficiaza si de toata seva care ar fi fost folosita la cresterea lastarilor, iar mugurii fructiferi beneficiaza de mai multa lumina, pe care nu ar fi avut-o altfel, fiind umbriti de cresterile vegetative.

Acesta este si motivul pentru care in plantatiile intensive sunt eliminate frunzele de pe lastarii de rod, fiind pastrate doar cateva frunze pe varfuri.

Apa

Smochinul iubeste apa si solurile bine drenate. In perioadele calde, secetoase, pentru o buna dezvoltare si fructificare, smochinul are nevoie sa fie udat zilnic sau o data la 2 zile, atat cat apa sa nu balteasca

Nutrientii

Daca recapitulam, vom avea APA, LUMINA, NUTRIENTI… deci avem un smochin sanatos, cu crestere si fructificare bune.

Daca aplicam ciupirea, vom avea pentru o perioada stagnare in crestere, mai multa lumina pentru muguri, mai multa seva si hrana la dispozitie, deci o accelerare a cresterii in volum a fructelor (nu o crestere a numarului de fructe).

Daca este sa vorbim despre un efect asupra numarului de fructe, trebuie sa ne referim la fructele din anul urmator, care apar pe ramurile nou crescute in urma ciupirii (pe ramificarile induse de ciupire).

Deci, metoda ciupirii smochinului este o metoda pe care eu o folosesc (in luna iunie, atunci cand cresterile noi au 3-4 frunze) si care are efecte doar atunci cand este corelata cu asigurarea unor conditii optime de hrana, apa si lumina.