Cele mai bune soiuri de prune pentru tuica

Producerea de tuica din prune este cu siguranta cel mai profitabil mod de valorificare a celor care detin pruni, fie ca vorbin doar de cateva exemplare de pomi fructiferi, fie ca este vorba de livezi care se intind pe cateva hectare. Pentru tuica puteti folosi chiar si fructele trecute sau  care nu au tocmai un aspect plăcut.

Insa pentru a obtine o tuica de calitate aveți nevoie de soiuri de prune de calitate, de fructe bine coapte ajunse la maturitate, sa respectati timpii si conditiile de fermentare si de distilare (intensitatea focului, temperatura de fierbere a borhotului), iar nu in ultimul rand – de un cazan de inox, care din punctul nostru de vedere este cel mai performant

Pentru o țuică de calitate aveți nevoie de prune bine coapte, recomandarea este să adunați doar fructele pe cazute pe jos, pentru că dacă scuturați prunul vor cadea si fructe mai putin coapte, mai acre. Cu cât prunelesunt mai coapte și mai dulce, cu țuica va ieși mai multa si mai tare.

Dupa cules, prunele trebuie lăsate cel puțin 2 luni la fermentat in putini sau în bidoane de plastic.

In acest articol ne vom rezuma in a va prezenta cele mai bune soiuri de prune pentru tuica. Pentru o țuica buna sunt recomandate soiurile dulci, care in urma fermentarii produc o cantitate mai mare de alcool.

Cele mai bune soiuri de prune pentru tuica sunt: soiul gras ameliorat, soiul Centenar, soiul Carpatin, soiul Anna Spath și soiul Agent.

Soiul gras ameliorat (grase romanesti)

Soiul grase românești este  folosit in tara noastra incă din vremuri îndepărtate, insa este destul de neglijat în prezent. Pomii fac fructe medii spre mari, sferice și alungite ușor la capete. Pielița este subțire, de culoare vânătă-roșcată.

Soiuri de prune - Gras ameliorat
Soiuri de prune – Gras ameliorat

Acest soi nu mai este preferat de cultivatori, însă are un urmaș ne neclintit: soiul Gras ameliorat. El își are originea la Institutul de la Mărăcineni, de unde pot fi procurați nual și puieți. Este unicul soi de la această unitate, care are utilizare mixtă: consum ca atare și procesare.

Soiul Centenar

Centenar este considerat unul dintre cele mai productive soiuri de prun. Soiul Centenar înflorește devreme, are conținut ridicat în substanță uscată și zahăr, sâmburele nu este aderent, iar fructul este maturat uniform în pom (la începutul lunii august) este un soi rezistent la ger.

Soiuri de prune - Centenar
Soiuri de prune – Centenar

Soiul Carpatin

Soiul de prune Carpatin are fructul de mărime medie-supramijlocie, este sferic alungit, albastru închis, acoperit cu o pruină cenuşie. Pulpa este neaderentă, galben-verzuie, cu un gust echilibrat. Maturarea fructelor are loc la sfârşit de iulie început de august.

Soiuri de prune - Carpatin
Soiuri de prune – Carpatin

Soiul Anna Spath

Soiul Ana Spath are fructul sferit, de culoare vânăt-maroniu, acoperit de o pruină fină. Pomul are perioada de maturare pe 5-10 septembrie. A fost extrem de răspândit în România în anii 1960. Pulpa este verde-gălbuie, cărnoasă, potrivit de dulce, slab aromată, neaderentă la sâmbure.

Soiuri de prune - Anna Spath
Soiuri de prune – Anna Spath

Fructele acestui soi sunt bune atât pentru masă, cât și pentru țuică.

Soiul d’Agen

Soiul D’Agen are fructe de marime mica spre mijlociu, invers-ovoid, de culoare roz-violaceu, acoperit cu o pruină groasă, violacee, Pulpa este semiaderentă şi foarte dulce, cu un conținut ridicat în substanță uscată, peste 25%.

Soiuri de prune - D'agen
Soiuri de prune – D’agen

Prunele din soiul Agen sunt concepute pentru uscare, dar și pentru consum în stare sau pentru tuica.