Cele mai bune soiuri de mar pentru clima din Romania

Oare cine nu adora sa muste dintr-un mar foarte suculent? Crezi foarte mult in proverbul « Un mar pe zi tine doctorul la distanta »?

Atunci poti planta la tine in gradina, un mar sau mai multi, de ce nu. 6 cele mai bune soiuri de mere pentru clima din Romania.

Merii sunt pomi fructiferi foarte rustici, domestici chiar, care se intalnesc peste tot la noi in tara. Un mar nu este deloc un pom fructifer exigent,se ingrijeste relativ usor si prezinta o multime de soiuri, dintre care unele se adapteaza de minune climei din Romania.

Soiurile de mere numara nu mai putin de 1000 de varietati. Gurmande, acidulate, tonice, echilibrate sau rustice… exista varietati de mere pentru toate gusturile. Toate soiurile au gusturi diferite, culori diferite, perioade de recoltare diferite si bineinteles, un gust foarte diferit.

Mobilier de gradina si terasa.
Vezi colectiile. Acum mai ieftin!

Dar atunci cand alegi, pe langa faptul ca trebuie sa tii cont de varietatea de mere, de particularitatile lor, de savoarea lor, dar de spatiul disponibil (foarte important pentru distanta de plantare), mai ai cateva elemente pe care trebuie sa le iei in considerare.

Merii nu au mari pretentii atunci cand vine vorba despre sol. Acesta poate sa fie argilos, nisipos, etc. Dar pentru cele mai bune rezultate, cel mai bine ar fi sa alegi cele mai bune soiuri de meri adaptate pentru clima din Romania.

Cele mai bune soiuri de mar pentru clima din Romania

1. Soiul Frumos de Voinesti este un soi de vigoare mare, cu un gust dulce si aroma discreta, cu o pulpa crocanta in nuante de alb-crem.

Soiuri de mar - Frumos de Voinesti
Soiuri de mar – Frumos de Voinesti

Soiul are un aspect foarte atractiv. Din acest motiv este foarte apreciat pe piata. Sa nu mai vorbim despre gust…

2. Soiul Ardelean este un alt soi de mere cu o vigoare medie, cu cea mai fina aroma si cu un gust dulce-acrisor, care are o pulpa crocanta in nuante de alb-galbui.

Ardelean este un soi destul de pretentios dar are o productie mare si constanta iar fructele sale sunt de o calitate superioara.

VEZI SI: Cele mai bune soiuri de cais din Romania

3. Soiul Florina

Mar Florina este unul dintre soiurile de mar pe care ar trebui sa le aveti in gradina, merele produse de acest soi fiind de o frumusete rara. Florina este un soi obtinut la Angers in Franta, din soiul Jonathan si introdus in cultura in 1977. In Romania este cultivat in toata tara fiind un soi de baza.

Soiuri de mar - Florina
Soiuri de mar – Florina

Marul Florina este un soi aproape imun la rapan, tolerant la fainare, precoce si extrem de productiv. Nu are nevoie de multe stropiri. Fructul este mijlociu spre mare, sferic-turtit, de aproximativ 150-200 g, usor tronconic cu 5 coaste, de culoare striata, rosu deschis cu puncte albicioase pe toata suprafata, asemanatoare cu niste pistrui. Pulpa este suculenta, potrivit de dulce si slab acidulata, crocanta, foarte placut aromata, insa devine fainoasa la supracoacere.

4. Soiul Generos (Poly), este un soi de mere extrem de rezistent, mai ales atunci cand vine vorba despre daunatori, cu un gust foarte placut, echilibrat, putin aromat, cu o pulpa in nuante de galben.

Soiuri de mar - Generos
Soiuri de mar – Generos

Acest soi are o mare valoare comerciala datorita marii sale capacitati de pastrare.

5. Soiul Idared ofera cele mai suculente fructe, cu un gust acidulat, usor acrisor inspre dulce si cu o pulpa in nuante de alb. In plus, fructele sunt foarte fragede si au calitati gustative excelente.

Soiuri de mar - Idared
Soiuri de mar – Idared

Idared este un soi ideal pentru consum cu o aroma extraordinara. Acest soi de mere este un soi ideal pentru marmelada, compot, tarte, sosuri, supe sau placinte.

6. Soiul Jonathan este un soi mai sensibil, destul de suculent si de crocant, cu o pulpa alb-galbui. Dar este cel mai dulce si mai apreciat soi de mere cu cea mai intensa aroma. In plus, este cel mai bun atunci cand vrei sa obtii un suc din el.

Soiuri de mar - Jonathan
Soiuri de mar – Jonathan