Soiuri de alun, iata o investitie ce trebuie facuta cu simt de raspundere, daca dorim sa dezvoltam o cultura productiva. Pentru a fi competitiv, un soi de alun trebuie sa posede o serie de calitati privind planta, in general, si fructele, in special.
Soiuri de aluni – insusiri
Soiurile de alun pretabile pentru un sistem intensiv trebuie sa aiba vigoare slaba sau mijlocie, drajonare redusa, precocitate accentuata, inflorire tarzie (atat la florile femele cat si cele masculine), rezistenta mare la atacul bolilor si daunatorilor, precum si un potential productiv cat mai ridicat.
Mai este necesar ca planta sa se conduca usor cu trunchi si sa se preteze la aplatizarea coroanei. Potentialul productiv al plantei este o insusire ereditara. El depinde de numarul inflorescentelor femele pe care le formeaza planta, de proportia florilor fecundate, de marimea fructelor si alta factori.
Ce soiuri de alune, ce caracteristici, se cer in piata
La export se cer in general alune mari (peste 3-4 grame) sau mijloci (2-3 grame), sferice sau usor ovale, cu coaja subtire sau potrivit de groasa, care sa se sparga usor. Miezul detine 40-60 % din greutatea alunei, in functie de soi, agrotehnica, momentul recoltarii.
Mai valoroase sunt soiurile cu peste 50% miez. Desigur ca intereseaza, in primul rand, cantitatea de miez ce se poate obtine la 1 hectar. Fructele soiului Barcelona au numai 39-44% miez, dar plantele fiind foarte productive, se obtine o cantitate mare de miez la hectar.
La miez intereseaza marimea, forma, culoarea tegumentului, consistenta, gustul, aroma si alte insusiri. Marimea si forma miezului sunt corelate cu acelea ale fructului. Forma miezului copiaza fidel pe cea a fructului. Miezul contine 52-69 % grasimi. Se prefera soiurile de alune nu pre bogate in grasimi deoarece se pastreaza mai indelungat (miezul lor rancezeste mai greu).
Alunele ajung la maturitate in lunile august si septembrie.
Soiuri de alun pentru plantatii intensive
Soiul Barcelona (Fertile de Coutard)
Acest soi de alun se coace la sfarsitul lunii august, inceput de septembrie. Fructele, grupate cate 2-5, sunt mari si foarte mari (2,8 – 4,5 grame), sferic-turtite, cu baza usor convexa.
Coaja, potrivit de groasa, are culoarea castanie, cu dungi longitudinale mai inchise, subtiri si prezinta o pubescenta fina, in jumatatea superioara. Miezul detine 39 – 46% din greutatea alunei, este fin, crocant, intens aromat, superior pentru masa. Planta, viguroasa, drajoneaza destul de puternic, este rezistenta la ger si foarte productiva.
Soiul Butler
Este originar din SUA si este inmultit la Statiunea de Cercetare din Valcea. Are coacere tarzie (spre sfarsit de septembrie). Fructele, mari, sfero-ovoide, au 47-49 % miez; la maturitate cad fara involucru.
Planta, foarte viguroasa, formeaza un numar mediu de drajoni, infloreste destul de tarziu, rezista bine la bacterioza, dar este foarte sensibila la paianjeni. Are o productivitate abundenta.
Soiul Cozia
A fost obtinut la Statiunea de Cercetare din Valcea prin polenizarea soiului Urias de Halle cu amestec de polen. Se coace in prima decada din septembrie.
Fructele, foarte mari, 4,3 grame, au involucrul putin mai lung decat aluna. Coaja, de grosime medie, se sparge usor. Miezul detine 44-46% din greutatea alunei. La maturitate, alunele cad fara involucru.
Planta, de vigoare medie, cu port erect, formeaza un numar mijlociu de drajoni, este precoce, rezistenta la ger si foarte productiva.
Soiul Ennis
In lista noastra de soiuri de alun merita sa-l precizam si pe Ennis, originar din SUA. Se coace spre sfarsitul lunii septembrie. Fructele, foarte mari (4,5 – 5 grame), rotunde, cu varful slab ascutit, au 46 % miez.
Planta, viguroasa, cu port dresat, formeaza putini drajoni, infloreste destul de tarziu, este rezistenta la ger si foarte productiva.
Soiul Mari de Piemont (Tonda Gentile del Piemonte)
Este originar din Italia si se coace in a doua jumatate a lunii august. Fructele, mijlocii (2-2,8 g), cu tendinta de ascutire spre varf, au baza plana si usor convexa, iar coaja potrivit de groasa.
Miezul detine 47- 54% din greutatea alunei si este apreciat in industria dulciurilor. Planta, de vigoare medie, drajoneaza foarte puternic, este sensibila la ger, productiva.
Soiul Merveille de Bollwiller
A fost obtinut in Alsacia si a fost introdus in tara noastra in secolul trecut. Se coace in jumatatea a doua a lunii septembrie. Fructele sunt mari si foarte mari, circa 4 grame, scurt-ascutite.
Coaja, relativ groasa, castanie-inchis, cu dungi longitudinale subtiri. Miezul detine circa 39 – 44% dn greutatea alunei, este crocant, aromat, foarte bun pentru masa.
Planta, viguroasa, cu drajonare medie spre slaba, infloreste tarziu, este rezistenta la boli si ger, productiva.
Soiul Morell
Este un soi de alun spaniol, se coace in prima jumatate a lunii septembrie, uneori la sfarsit de august. Fructele, mici si mijlocii, sferice, au baza convexa. Coaja, castanie-deschis, cu dungi foarte subtiri, este potrivit de groasa si rezistenta.
Miezul detine 43 – 47% din greutatea alunei, este crocant, intens aromat, foarte gustos. Planta, de vigoare medie, are drajonare medie, foarte precoce si productiva.
Soiuri de alun: Romavel
Se coace in jumatatea a doua a lunii august. Fructele, mijlocii (2,7 grame), rotunde, au involucrul cu mult mai lung decat aluna, coaja subtire si contin 50 – 55%, miez foarte bun pentru industrializare.
La maturitate, fructele cad fara involucru. Planta, viguroasa, cu port semierect, formeaza un numar mediu de drajoni, este precoce, rezistenta la bacterioza, foarte productiva.
Soiul Valcea 22
Se coace la inceputul lunii septembrie. Fructele, mari, aproape 3,8-4 grame, cu coaja subtire, au circa 45% miez.
Planta, de vigoare slaba, drajoneaza puternic, este rezistenta la ger, sensibila la Balaninus si destul de productiva.
Soiuri de alun pentru polenizare
Acest sortiment cuprinde soiuri de alun apreciate pentru insusirea lor de foarte bune polenizatoare, majoritatea lor avand inflorit tarziu si de lunga durata.
Soiul Bergeri
A fost obtinut in Belgia. La noi in tara se cultiva predominant in Banat. Se coace in jumatatea a doua a lunii septembrie. Fructele, foarte mari, de circa 4 grame, aproape cilindrice, au involucrul adanc divizat. Ele contin 40% miez de buna calitate pentru masa.
Planta, destul de viguroasa, are inflorire tarzie si potential productiv ridicat.
Soiul Cosford (Prolific)
A fost obtinut in Anglia. Se coace in primele doua decade din septembrie. Fructele, mijlocii sau mari, cu varful rotunjit, au involucrul egal sau putin mai lung decat aluna.
Coaja este potrivit de groasa, cafenie. Miezul detine 50 – 60% din greutatea alunei, are tegumentul crem-cafeniu, este crocant, dulce, aromat. Alunele acestui soi n-au seminte duble.
Planta, potrivit de viguroasa, cu drajonare medie-mare, se conduce usor cu trunchi, are inflorit si dezmugurit tarzii, este precoce, rezistena la ger, destul de productiva.
Soiul Daviana (Duchess of Edinburg)
Originar din Anglia, a fost introdus si in SUA, unde se cultiva si in prezent ca polenizator pentru soiul Barcelona. Se coace la mijlocul lunii septembrie.
Fructele, grupate cate doua, mai rar solitare sau cate 3, mijlocii sau mari (3 grame), au involucrul mai lung decat aluna. La maturitate fructele cad de regula cu involucrul. Coaja este subtire, castanie-deschis.
Miezul detine 48 – 59% din greutatea alunei, are tegumentul cafeniu, exfoliat, este crocant, dulce, aromat, bun prentu masa. Potentialul productiv insa este mai slab.
Soiul Eugenia (Imperatrice Eugenie)
Se coace la inceputul lunii septembrie. Fructele, grupate cate 2-5, sunt mijlocii sau mici, usor ovale. Coaja este subtire, castanie-deschis. Miezul detine 48 – 57% din greutatea alunei, este crocant, dulce, de foarte buna calitate.
Planta, de vigoare submijlocie, cu drajonare destul de slaba, infloreste tarziu, este rezistenta la ger, la boli si este productiva. Se conduce usor cu trunchi.
Soiul Furfulak
Este un soi turcesc, cu coacere timpurie, in jumatatea a doua a lunii august. Fructele, grupate cate 2-3, sunt foarte mari, aproape 4,5 grame, sferic-turtite.
Coaja, castanie-deschis, prezinta o pubescenta grosiera, alba-cenusie in zona punctului stilar, este destul de groasa, dar se sparge usor.
Miezul detine 44-54% din greutatea alunei. Planta, potrivit de viguroasa, drajoneaza destul de slab, infloreste tarziu, este rezistenta la ger si potrivit de productiva.
Soiul Garibaldi
Se coace in prima jumatate a lunii septembrie. Fructele mari (2,6 – 3,7 grame), grupate cate 2 – 5 sau solitare, sunt aproape cilindrice. Coaja, fiind subtire, se sparge usor.
Miezul detine 56% din greutatea alunei, este cafeniu-deschis, crocant, dulce si aromat. Planta este foarte viguroasa, drajoneaza slab, are inflorire tarzie si da productii destul de mari.
Soiul Gunslebert
Este un soi de alun care se coace la inceput de septembrie. Fructele mari, cilindrice, au santuri longitudinale in coaja. Coaja este castanie si se sparge usor.
Miezul detine 41- 49% din greutatea alunei, are tegumentul cafeniu, este crocant, aromat si foarte bun pentru masa.
Planta viguroasa, drajoneaza slab, este precoce, rezistenta la ger si foarte productiva.
Soiul Lambert alb
Se coace la mijlocul lunii august. Fructele, mici, ovoide, sunt grupate cate 2-8. Miezul detine 49- 52 % din greutatea alunei si are o aroma asemanatoare cu cea de migdale.
Planta, de vigoare medie, drajoneaza puternic, este precoce, are inflorire tarzie, rezista bine la ger si produce abundent.
Soiul Lambert rosu
Este un soi vechi, cu origine nesigura. Se coace timpuriu, in a doua jumatate a lunii august. Fructele mici, sunt grupate cate 4-8. Coaja este subtire. Miezul are tegumentul rosu sau cafeniu roscat, detine 53 – 59% din greutatea alunei.
Planta drajoneaza puternic, este precoce si produce abundent. Acest soi este indicat gradinilor de langa casa, avand si un rol decorativ.
Soiul Lungi de Landsberg
Este un soi german, care se coace la inceputul lunii septembrie. Fructele, mijlocii (1,6 – 2,2 grame), grupate cate 2-4, au baza convexa, coaja potrivit de groasa, castanie.
Miezul detine circa 52% din greutatea alunei, are tegumentul cafeniu-deschis, este crocant, dulce, de calitate buna pentru masa. Planta viguroasa, drajoneaza puternic, este potrivit de precoce si productiva.
Soiul Lungi de Spania
Este un soi englez. Se coace in ultima decada din septembrie. Fructele mijlocii (2,3 – 2,6 grame), grupate cate 2-4, sunt aproape cilindrice, slab ascutite la varf. Miezul detine 42-47% din greutatea alunei.
Planta, de vigoare medie-slaba, cu drajonare submijlocie, infloreste tarziu, are o rezistenta destul de buna la ger.
Soiuri de alun: Negret
Acest soi constituie baza plantatiilor din Spania, de unde este originar. In zona Bucuresti, soiul acesta se coace la sfarsit de august, inceput de septembrie.
Fructele, mici si mijlocii (1,5 – 2,4 grame), usor ingustate spre baza, prezinta uneori o muchie in jumatatea superioara.
Coaja subtire, potrivit de rezistenta, are o pubescenta fina pe circa 2/3 din inaltime. Miezul detine circa 50% din greutatea alunei, este fin aromat si dulce, foarte bun pentru ciocolata.
Negret este un foarte bun polenizator pentru alte soiuri de alun cu inflorire mijlocie si tarzie. Este productiv insa are o anumita sensibilitate la ger.
Soiul Nottingham
A fost obtinut, fireste, in Anglia, tocmai in anul 1870. Este un soi care se coace la inceputul lunii septembrie. Fructele sunt mijlocii (circa 2,3 grame), grupate cate 2-6. Coaja, castanie inchis, se sparge usor. Miezul detine circa 52% din greutatea alunei, este crocant, aromat, foarte bun pentru masa.
Planta este viguroasa, drajoneaza puternic si este foarte productiva.