Ce trebuie sa stii cand cumperi un atomizor?

Atomizor Blade GS
Atomizor Blade GS: VEZI sprecificatii si pret!
Atomizor O-Mac AT 500
Atomizor O-Mac AT 500: VEZI detalii si pret!
Atomizor Villager DM 14 PE
Atomizor Villager DM 14 PE: Vezi detalii si pret!

Intr-un articol precedent am prezentat cateva sfaturi si recomandari despre pompe electrice de stropit pentru aceia care nu au prea multi pomi fructiferi pe langa casa sau in livada. Cu sigurante, daca aveti o livada sau o gradina de mai mari dimensiuni aveti nevoie de un atomizor pentru efectua stropirile impotriva bolilor si daunatorilor.

Citeste in continuare cateva idei si recomandari de atomizoare si ce trebuie sa stii cand cumpari un atomizor.

Infiintarea si intretinerea unei livezi pe langa gospodarie este o activitate placuta, un hobby care va ajuta sa scapati de stressul vietii cotidiene si de problemele de la serviciu. Avand o gradina proprie, cu legume si pomi fructiferi, veti fi in permanenta in natura, in aer liber si veti avea parte de experiente cu adevarat minunate. Lucrurile se complica atunci cand suprafata cultivata creste, la fel si numarul pomilor din livada. In cazul unei suprafete mici de gradina sau livada nu iti ocupa prea mult timp si nu iti trebuie mai mult de un vermorel sau o pompa de stropit electrica. S-ar putea chiar sa te relaxeze. Insa cu cat vorbim de suprafete mai mari  vei dori sa iti usurezi munca si sa reducei pe cat posibil timpii lucrarilor.

De ceea, un atomizor este indispensabil daca vrei sa iti munca atunci cand faci tropirile cu tratamente fitosanitare impotriva bolilor si daunatorilor.

Am incercat sintetizez specificatiile tehnice importante atunci cand vrei sa cumperi un atomizor, caracteristici importante care te vor ajuta sa faci tratamente la timp si cu minim de efort si de consum de substante. 

Caracteristicile unui atomizor

Distanta de pulverizare este cea mai importanta caracteristica a unui atomizor fiind foarte important sa poti stropi de la distanta plantele si pomii fructiferi. In general vei vedea doua distante mentionate de producator: pe orizontala si pe verticala, cea din urma fiind mai mica din cauza gravitatiei. Tine cont insa ca o distanta mare de pulverizare necesita un motor mai puternic, mai mare si mai zgomotos.

Capacitatea rezervorului cu substanta de stropire are o la fel de mare importanta ca si distanta de pulverizare. Daca rezervorul este mic va trebui sa intrerupi stropitul de prea multe ori pentru a realimenta cu substanta.

Recomandam sa iti faci un calcul pentru a afla cat de mare ar trebui sa fie rezervorul in functie suprafata sau numarul pomilor de stropit, cantitatea de substanta ce trebuie pulverizata si greutatea atomizorului.

Debitul – Un debit mai mare al atomizorului isi va reduce timpul de stropire si te va ajuta sa termini treaba mai repede, fara efort.  Multe dintre modele de atomizoare vin cu selector pentru treptele de pulverizare.

Nivelul de zgomot – Trebuie sa stiti ca un atomizor nu este o „scula” silentioasa, nivelul de zgomot este de cel putin 80 – 90 dB, care este destul de deranjant atunci cand efectuati tratamentele, De aceea iti recomandam   sa cumperi si o pereche de casti de protectie fonica, mai ales daca ai de stropit o gradina sau o livada de dimensiuni mai mari.

Dimensiuni si greutate – Exista doua tipuri de atomizoare: portabile in spate si pe roti. Cele de spate au o capacitate mai mica a rezervorului cu substanta (8-15 litri) si sunt mai usoare (12-15 kg), pe cand cele pe roti sunt mai anevoios de manevrat, dar cu rezervoare de peste 100 de litri, debit si putere mai mari. Tu stii mai bine daca ai nevoie de un atomizor profesional sau unui semi-profesional/hobby, dar tine cont de dimensiuni si greutate.

Tipul motorului – Din punct de vedere al motorului (sursei de energie) atomizoarele sunt alimentate cu benzina sau electrice, cu acumulator sau alimentate direct de la priza. Modelele profesionale sunt de obicei cele cu motor pe benzina, oferind o putere si implicit o presiune mult mai mare, in detrimentul greutatii si nivelului de zgomot. In cazul modelelor cu motor electric trebuie sa aveti in vedere autonomia acumulatorului – in cazul celor cu baterie sau  lungimea cablului – in cazul celor alimentate la priza, mai ales daca ai o gradina de mari dimensiuni.

Modalitati de stropire – unele modele de atomizoare au duze de stropire multiple care iti permit  pulverizarea  substantele fitosanitare intr-un jet mai concentrat sau mai dispersat. Duzele de stropire (multiple) sunt o alta caracteristica a unui atomizor de care trebuie neaparat sa tineti seama la achizitionarea lui.

Modele recomandate de atomizoare

Atomizor Blade GS cu pompa booster – putere de 2.9CP,  rezervor de 14 litri, pulverizare la 12 metri, 4 trepte de putere. Vezi detalii si pret aici…

Atomizor Stern Austria MD14 – putere – 3CP,  rezervor solutie 14 litri, pulverizare pe orizontala – 12 metri, pulverizare pe verticala – 10 metri, greutate – 10.5 kg. Vezi detalii si pret aici…

Atomizor O-Mac AT500 – putere de 5CP,  rezervor solutie 14 litri, pulverizare pe orizontala – 21 metri, pulverizare pe verticala – 12 metri, greutate – 13 kg. Vezi detalii si pret aici…

Atomizor Breckner Germany BK98057 – putere de 2.3CP,  rezervor solutie 14 litri, pulverizare pe orizontala – 12 metri, pulverizare pe verticala – 10 metri, greutate – 10 kg. Vezi detalii si pret aici…

Atomizor Villager DM 14 PE – putere de 1.5kW,  rezervor solutie 14 litri, pulverizare pe orizontala – 9 metri, pulverizare pe verticala – 6 metri, greutate – 11 kg. Vezi detalii si pret aici…

Atomizor Raider cu pompa boost – putere de 3CP,  rezervor solutie 14 litri, pulverizare pe orizontala – 12 metri, pulverizare pe verticala – 10 metri, greutate – 12 kg. Vezi detalii si pret aici…

Atomizor Sthl 430 – putere de 3.9CP,  rezervor solutie 14 litri, pulverizare pe orizontala – 14.5 metri, pulverizare pe verticala – 10 metri, greutate – 12.5 kg.