Desi pentru multi dintre noi, livada sau cei cativa pomi fructiferi aflati pe langa gospodarie sunt mai degraba un hobby, o activitatea pe care o facem din placere cu pasiune, nu ar trebui sa neglijam latura financiara, veniturile sau productiile obtinute cresc de cele mai multe ori gradul de satisfactie.
Citeste si: 10 motive sa iti infiintezi propria livada familiala
Asa cum va spuneam intr-un articol precedent, detin o micuta livada cu cca 70 pomi fructiferi (vezi articolul aici: Micuta mea livada – 01 ianuarie 2022) pe care am inceput sa „cresc” usor -usor, cu rabdare si din pasiune incepand cu anul 2008. Acum, la inceput de 2022 am in livada urmatorii pomi fructiferi:
- Meri: 13
- Peri: 5
- Pruni: 16
- Aluni: 2
- Caisi: 5
- Piersic: 4
- Nectarin: 3
- Visini: 6
- Ciresi: 5
- Gutui: 3
- Nuci: 2
- Corcodusi: 3
- Kaki: 2 (plantati in toamna anului 2021)
- Migdali: 2 (plantati toamna trecuta)
Imi dau seama ca pe masura ce implicarea este tot mai mare si investitiile si costurile de intretinere cresc, mereu gasind ccate ceva de facut, noi unelte de achizitionat si acest hobby vine cu cheltuieli importante (in primul rand cheltuieli!), satisfactiile depinzand de multe variabile, gerurile tarzii sau bruma din ultimii ani facand ca rezultatele sa nu fie tocmai cele asteptate, exceptie fiind anul precedent.
Pompe submersibile – ACUM cu REDUCERE de 50%!
Investitiile intr-o livada parca nu se incheie niciodata, asadar ca pentru acest an am planificat deja achizitia unei scari din aluminiu (430 lei) si semanarea de trifoi al pitic pe circa 2/5 din suprafata – am achizitionat deja samanta, fapt ce m–au usurat de 220 lei.
Anul este deja la inceput si in curand vor incepe tratamentele: ulei horticol, fungicide si insecticide si Dumnezeu stie ce va mai fi!
Citeste si: Uleiul horticol: utilizare si beneficii
Desi in anii trecuti au fost productii bune de fructe, in afara de gemuri, compoturi, tuica si fructe facute cadou prietenilor nu am obtinut venituri de pe urma pomilor.
Nu urmaresc (deocamdata!) ca aceasta activitate sa fie una profitabila din punct de vedere financiar, camara plina cu fructe, gemuri si compoturi, zeci de litri de tuica facuti in fiecare an (pe care si asa nu ii bea nimeni) sunt deocamdata motive suficiente pentru a alimenta pe mai departe pasiunea pentru pomi fructiferi.
As vrea sa stiu la voi cum este, de aceea va rog sa lasati un comentariu – Cati pomi aveti, ce venituri obtineti si ce cheltuieli aveti? Vindeti din productia de fructe obtinuta?
An bun si recolte minunate va doresc!
Bună ziua eu sunt un novice teren achiziționat anul trecut în feb 1800m2 pomi, 5 gutui,3 cireși de mai,5pruni,3 aluni, 3nuci,2smochini,8 corcodus,5 peri, 7 coacăz, 30 trandafiri Rossa damascena, de dulceata 20 afini, 30 butasi de levănțică, 60 de Zmeur 7 de mur. As dori sa putem sch părerii sfaturi după cum am spus sunt în primul an sji am multe de învățat va mulțumesc pt ori ce sfat.