Lucrarile de toamna in stratul de flori
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa curatati gradina de uscaturi, sa eliminati plantele care s-au trecut, pe cele uscate si sa le inlocuiti cu plante proaspete, de sezon care pot tine pana da zapada.
Magazinele de specialitate se intrec in oferte de crizanteme, ochiul boului, tufanele, panselute, crini de toamna, anemone, Calluna sau Erica carnea.
Puteti opta si pentru arbusti sempervirescenti sau plante cataratoare cu frunzis colorat ca: Buxus, Ilex, Euonymus, Cotoneaster, Mahonia, Hedera, Parthenocisus sau conifere pitice.
Nu uitati sa adunati seminte de la plantele pe care le aveti in gradina, mai ales de la cele aromatice (marar, busuioc, cimbru, salvie, etc.) dar si de la cele preferate ca: Tagetes (Crăițe), Amaranthus (Moțul curcanului), Zinnia (Cârciumărese), Celosia (Creasta cocosului), Ageratum (Pufuleți) sau Rudbekia.
Bulbii de dalii, begonii, tuberoze, gladiole, canna se scot din pamant, se curata, se prafuiesc cu substante antifungice si se pun la pastrare in beci pana primavara urmatoare cand vor fi replantati in gradina.
Acum e momentul sa scoateti de la pastrare si sa plantati bulbii de primavara: lalele, crocus, zambile, muscarii, anemone, narcise, etc.
Puteti semana plante bienale: panselute (care infloresc in martie – aprilie – mai), părăluțe, garoafa turceasca, micsunele,clopotei.
Jardinierele si plantele la ghiveci trebuie adapostite pe perioda sezonului rece (rozmarin, dafin, muscate, salvie, etc.).
Ghivecele mari si jaridinierele ce nu pot fi puse la adapost vor fi protejate cu mai multe straturi de paturi vechi, rogojini, saci din iuta iar plantele se acopera cu material de protectie sau glugi de paie, cetina de brad.
Daca doriti sa semanati gazon o puteti face in perioada septembrie – sfarsit de octombrie iar daca vremea este prielnica ii puteti aplica si prima tundere pana la venirea zapezii.
Daca aveti deja gazon, aveti grija sa fie curatat periodic de frunzele cazute si resturile de iarba ramase dupa cosire. Daca nu faceti acest lucru, gazonul se va umple de mucegaiuri.
In luna octombrie aplicati un ingrasamant fara azot, special pentru perioada de iarna.
Trandafirii urcatori se curata de ramurile uscate, rupte, atacate de boli, se taie iar tulpinile se ancoreaza bine de pergola, gard, spalier astfel incat sa nu fie rupte de vanturi sau viscol.Tufele de trandfiri se tund si se musuroiesc. Pamantul din musuroi se batatoreste bine si peste el se poate face o gluga din paie dar se lasa 4-5 cm din tulpini libere, sa respire.
Acum este momentul optim sa plantati arbori, arbusti, trandafiri sau gard viu.
Lucrarile de toamna in stratul cu legume
In aceasta perioada se recolteaza marea majoritate a legumelor dar se si infiinteaza culturi noi.
Se pot semana morcovi cu perioada scurta de vegetatie (50 – 60 zile), salata, spanac, loboda, ceapa verde, ridichi de luna.
Semanati bulbii de ceapa si de usturoi acum, in toamna si va veti bucura de recolta anul urmator.
Daca nu mai doriti sa infiintati nici un strat cu legume pana anul urmator, pregatiti terenul. Evacuati resturile vegetale si mobilizati solul prin saparea cu cazmaua.
Acum este momentul sa administrati ingrasaminte organice ca gunoi de grajd, mranita sau ingrasaminte verzi provenite de la resturile vegetale din cultura, mai ales de mazare si fasole, dar numai daca acestea sunt libere de boli si daunatori.
Altfel, veti introduce cu buna stiinta boli si daunatori in sol, ce vor ataca culturile viitoare.
Incorporati ingrasamintele in sol cu sapa sau cazmaua, daca aveti o motosapa sunteti cei mai privilegiati.
Lasati terenul in brazda cruda pana anul urmator in primavara.
Daca nu doriti sa incoporati resturile vegetale in sol, le puteti composta. Resturile vegetale care nu sunt libere de boli si daunatori, vor fi stranse cu grija si scoase in afara gradinii si vor fi incendiate.
Defoliati sparanghelul de frunzele de la baza pentru a nu atarna pe sol.
Conopida poate ramane in brazda, afara daca-i protejati capatana invelind-o in propriile-i frunze si legate cu sfoara.
Varza poate ramane si ea afara.
Lucrarile de toamna la pomi fructiferi, arbusti fructiferi si viță de vie
Dupa recoltarea ultimelor fructe, adunati toate resturile: frunze, fructe stricate inclusiv cele cazute pe jos si le eliminti din gradina altfel vor fi sursa de daunatori pentru anul urmator.
Sapati in jurul pomilor si administrati ingrasaminte organice.
Toamna se fac plantari de pomi si arbusti fructiferi.
Procurati-va material saditor de buna calitate si de la furnizori cunoscuti, asa nu veti avea surpriza ca smochinul achizitionat sa va bucure cu niste corcoduse dulci si zemoase.
Se aplica taieri rugilor de mure si zmeurului dupa ce ati cules ultimele fructe.
O particularitate a acestor doua specii este că tulpinile au un ciclu de doi ani: în primul an cresc și se dezvoltă, iar în cel de-al doilea an fructifica, după care se usucă, în fiecare an apărând noi și noi tulpini care vor rodi anul următor. Din cauza faptului că orice tulpină uscată este o potențiala gazdă pentru boli și dăunători, pentru a înlătura posibilitatea de propagare este necesară înlăturarea tuturor tulpinilor care au rodit, prin tăiere chiar de la baza tufei și indepartarea acestora. Se lasa 5-7 tulpini in tufa.
În zonele cu temperaturi scăzute pe timpul iernii, de minus 17ºC se protejează tulpinile rămase cu coceni de porumb sau cu paie ori se culcă tulpinile la pământ, dacă acestea sunt suficient de flexibile la bază și nu se îndoaie sau se rup și se acoperă cu resturi vegetale.
Daca aveti specii sensibile la temperaturi scazute si nu rezista peste iarna (citrice, dafin sau alte specii exotice), acestea vor fi mutate in interior.
Speciile sensibile, cum este smochinul, vor fi protejate pe perioada iernii cu materiale de protectie.
In plus, toti pomii vor fi tutorati si vor fi ancorati impotriva vanturilor, viscolului.
Daca aveti capsuni, curatati tufele de frunze moarte si aveti grija sa refaceti mulciul din paie. In cazul in care nu doriti inmultirea lor, rupeti stolonii.
Spre sfarsitul toamnei, inainte de inghet aplicati un tratament pe baza de ulei mineral tuturor pomilor pentru a distruge toate ouale si toti daunatorii ce hiberneaza in scoarta pomilor.
Daca pe perioada de vegetatie pomii au fost protejati impotriva pasarilor cu plase, e momentul sa le indepartati si sa lasati pasarile sa curete pomii de goange si paraziti.
Nu uitati nici de butucii de vita!!! Dac aveti butuci de forma joasa, acestia se musuroiesc pe timpul iernii. Vita tanara trebuie protejata prin musuroire obligatoriu indiferent de forma de conducere.
Lucrarile de toamna in sere
Daca sunteti posesorii unei mici sere trebuie sa o curatati si dezinfectati si sa o pregatiti de iarna.
Scoateti toate plantele din ea… doar cele din ghivece, daca aveti plante care traiesc direct in solul serei acestea vor fi toaletate, curatate de uscaturi iar daca necesita tratamente fitosnitare aplicati-le!
Plantelor din ghivece li se aplica aceleasi masuri.
Spalati geamurile serei ca lumina sa patrunda in interior.
Mutati plantele sensibile, care nu pot ierna afara, in sera dar numai dupa ce le-ati verificat riguros si nu exista riscul infestarii cu boli si dauntori a celorlalte plante.
Verificati sistemul de udare si cel de incalzire daca exista asa ceva. Setati incalzirea sa porneasca automat atunci cand temperatura din sera scade sub cea setata.
Alte lucrări de toamna
Amenajati rampa sau zona de compostare, verificati containarele pentru compost.
Este perioada in care strangeti foarte multe resturi vegetale din care puteti realiza un excelent compost… cu conditia sa provina de la plante sanatoase!!
Greblati sau aspirati periodic frunzele care cad in special pe gazon si adaugati-le in masa de compostare.
Pregatiti recipientii pentru colectarea apei de ploaie si verificati burlanele sa nu fie infundate de frunze sau alte resturi.
Daca aveti iazuri artificiale, cascade sau alte amenajari peisagere ce implica apa pompata de o pompa, acestea se golesc de apa iar pompa se scoate si se pune la pastrare pe perioada iernii sau se protejaza impotriva inghetului daca nu poate fi scoasa.
Dupa ce ati incheiat toate lucrarile din gradina, luati toate uneltele si le curtati, le reparati (daca este cazul) si aplicati-le un strat protector, de tip spary, care indeparteaza seva si pamantul si au si efect anticoroziv.
Aplicati lubrifianti pe foarfeci, lagare, suruburi, lanturi de fierastru.
Verificati masinile de tuns iarba, furtune de stropit, sisteme de irigatie si puneti-le la pastrat in stare de functionare pana primavara urmatoare. Au si ele nevoie de o bine meritata odihna dupa un an de lucru.