Adori legumele proaspete și delicioase? Îți dorești să te poți bucura de savoarea acestora și de mâncăruri fresh chiar dacă stai la bloc? Avem soluția potrivită pentru tine: o listă cu legume de plantat în ghiveci.
Într-adevăr, nu este necesar să deții o grădină pentru a putea sădi legumele favorite. Ai nevoie doar de semințele legumelor preferate, de puțină răbdare și timp liber. Te asigurăm că astfel rezultatul va fi pe măsura așteptărilor tale.
Ești curios să afli ce tipuri de legume cresc și în ghiveci? Te invităm să citești în continuare recomandările noastre.
Soiuri de legume ce pot fi plantate la ghiveci
1. Rosiile
Soiurile de roșii se pot cultiva în ghivece cu adâncimea de aproximativ 35 de centimetri. Pentru buna creștere și dezvoltare a acestora, este necesar să le uzi zilnic în perioada în care înfloresc.
Rezultatele producției depind și de cantitatea de căldură de care beneficiază. Roșiile au nevoie de 6 ore pe zi de razele soarelui.
De asemenea, trebuie să ai în vedere montarea unor spalieri care să poată susține plantele.
2. Salata verde
Este printre legumele esențiale specifice salatelor sățioase de vară. Pentru a o avea mereu la îndemână ai nevoie de un ghivechi mai lung, cu o adâncime de aproximativ 15 centimetri.
Soiurile de salată verde nu sunt pretențioase din punct de vedere al creșterii, fiind ideale pentru persoanele care dispun de un timp limitat. Tot ce trebuie să faci este să le uzi în mod constant cu o cantitate moderată de apă.
3. Castraveții
La fel ca în cazul salatei verzi, și castraveții au nevoie de apă din abundență pentru a se putea dezvolta. În rest, este indicat să montezi și un spalier care să susțină planta în timpul procesului de creștere.
4. Morcovii
Indiferent de soiul de morcovi pe care îl preferi, aceștia se adaptează rapid condițiilor dintr-un apartament. Principalul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este alegerea unui ghiveci lung, de preferat în formă dreptunghiulară, astfel încât morcovii să aibă suficient loc pentru a se dezvolta.
Totodată, morcovii preferă zonele răcoroase ale apartamentului și apă din belșug.
5. Ridichiile
Ridichiile sunt legumele care se dezvoltă cel mai repede în ghiveci. În funcție de dimensiunea la care ajung ridichiile la maturitate, ai nevoie de un vas cu adâncimea de 6 centimetri sau de maxim 25 de centimetri.
6. Ardeii iuți
Se cultivă ușor în ghiveci și se regăsesc printre preferințele oamenilor care locuiesc la apartament. Oricare ar fi soiul de ardei iuți pe care îl preferi, acesta are nevoie de un ghiveci înalt, cu o adâncime de aproximativ 30 de centimetri, de un pământ bogat în resturi vegetale și de un loc însorit în apartament.
Spre deosebire de alte legume, ardeii iuți trebuie udați rar.
7. Dovleceii
Dintre sortimentele de dovlecei, cel mai bine se dezvoltă în ghiveci zucchinii. Aceștia au nevoie de ghivece cu o adâncime de 40 de centimetri și de sapiliere care să îi susțină în timpul dezvoltării.
În ceea ce privește udarea dovleceilor, cel mai bine este să torni apa în farfuria ghiveciului pentru a evita să picuri apă pe fructele aflate în dezvoltare.
8. Vinetele
Pentru a cultiva vinete în apartament, ai nevoie de vase cu o adâncime de 40 de centimetri. Esențial pentru dezvoltarea soiurilor de vinete în ghiveci este fertilizarea pământului în mod constant.
9. Mazărea
Soiurile de mazăre crescute în apartament au nevoie de un sol ușor umed în permanență și de foarte multă lumină. Cel mai bun loc pentru a favoriza creșterea și dezvoltarea ei este balconul locuinței.
Sfaturi pentru sadirea si ingrijirea plantelor in ghiveci
- Alege vasul adecvat fiecărui tip de legumă pe care dorești să o plantezi în ghiveci. Indiferent de dimensiunea ghiveciului, optează doar pentru cele prevăzute cu găuri de scurgere a surplusului de apă. Nu toate legumele sunt iubitoare de apă în exces și astfel eviți ca rădăcinile acestora să putrezească.
- Folosește pământ achiziționat din magazinele de specialitate sau pregătește un amestec din pământ de grădină, nisip și turbă. În acest fel, asiguri solul corespunzător creșterii și dezvoltării legumelor în apartament.
- Folosește periodic îngrășăminte organice pentru a stimula dezvoltarea legumelor și obține roade bogate.
- Utilizează în mod constant un bețișor pentru a afâna pământul. În acest mod, apa și oxigenul pătrund îndeajuns de mult în rădăcinile legumelor.
- Rotește periodic ghivecele cu legumele pentru ca întreaga plantă să beneficieze de cantitatea necesară de lumină. Spre desosebire de grădină, unde legumele se orientează singure după căldura soarelui, la apartament este necesar să le dirijezi puțin activitatea.
- Asigură legumelor plantate în ghiveci și o sursă de lumină artificială în timpul sezonului rece, atunci când lumina naturală este insuficientă pentru a favoriza creșterea lor.
- Evită să poziționezi ghivecele cu legumele în imediata apropiere a surselor de căldură.