Calendarul activitatilor din gradina

Ianuarie

Zilele de iarnă reci sunt cea mai potrivită perioadă pentru transferul de grămezi de compost în grădină și pentru îngrășăminte minerale și gunoi de grajd. Trandafirii trebuie verificați în mod regulat pentru a vedea dacă sunt protejați de frig și dacă sunt în stare bună.

În cazul în care zăpada s-ar fi îngrămădit în cantități mari, coniferele și alte tufișuri decorative și arborii mai mici ar trebui eliberați de povara de zăpadă prin agitare. Plantele de vară (Pelargonium, Fuchsia) depozitate în subsol ar trebui să fie ocazional adăpate. De asemenea, ocazional udati plantele decorative (Oleander, Myrtle, Aucuba).

Februarie

Anumite tipuri de plante decorative pot fi tăiate cât mai curând posibil în februarie. Aceasta, mai presus de toate, se referă la Rhododendron, Camellia, Hydrangea, Magnolia. În acest sens, trebuie să fiți atenți și să îndepărtați numai ramurile uscate, rupte, deteriorate sau inutile.

În primul an, când temperatura nu este mai mică de 0 grade, jumătate din puieții crescuți inadecvat trebuie să fie tăiați până la baza lor, precum și ramurile subțiri. În timpul iernii, lăstarii vechi rămași ar trebui să fie tăiați.

Martie

Buruienile sunt tratate cu erbicide. În a doua jumătate a lunii, trandafirii ar trebui să fie dezanglicați și tăiați corespunzător. Arborii decorativi și arbuștii care nu au fost tăiați în luna precedentă ar trebui să fie tăiați cât mai curând posibil. Persoanele care adună plante medicinale încep să fie ocupate. Timpul lor a venit. 

Aprilie

Plantele de vară (Begonia, Marigold, Petunia, Pelargonium, etc.) sunt plantate în paturi de flori, plante pentru balustrade de balcoane și alte ghivece de flori, precum și bulbi și cormi de Dahlia, Gladiolus, Freesia, Tuberous Begonia. Suprafețele pregătite sau solul proaspăt ar trebui să fie utilizate pentru plantare, unul fără boală sau dăunători, adică unul care a fost dezinfectat chimic sau termic.

Tufișurile decorative și copacii sunt plantati în timpul lunii aprilie. Se creează noi pajiști, cele existente se fertilizează, se cosesc. Perenele existente se fertilizează, buruienile sunt distruse după nevoie. Este timpul să începeți apărarea anti-melci.

Dacă este necesar, plantele din încăpere se replantează. Experții recomandă însămânțarea ierbii în a doua jumătate a lunii aprilie, având în vedere că solul nu este prea rece și umed, desigur. Pentru însămânțare, alegeți intr-o zi uscată, fără vânt. Cantitatea recomandată de semințe este de 40 până la 60 de grame pe metru pătrat. După însămânțare, este necesar să se aplatizeze și să se aplece suprafața însămânțată. Peluzele vechi ar trebui să fie cosite pentru prima dată, udate și fertilizate.

Mai

O atenție deosebită ar trebui acordată întreținerii peluzei în luna mai. Tunsul pe o săptămână începe în luna mai. Ar trebui să reduceți nivelul de cosit, dacă este necesar, pe măsură ce se apropie vara, până la nivelul de vară.

Din toate anotimpurile, acesta este cel mai bun moment pentru aplicarea erbicidelor hormonale pentru a suprima buruienile largi în peluză. Dacă este un sezon uscat sau se așteaptă ca gazonul să fie irigat cu un aspersor de apă, cu îngrășăminte foliară adăugate. Este, de asemenea, timpul pentru saparea plantelor de grădină.

Dacă vremea este caldă și uscată, ar trebui să începeți și udarea. Este, de asemenea, termenul final pentru însămânțarea florilor de vară, deoarece nu mai există pericol de îngheț. Mugurii de trandafiri ar trebui să fie tăiați, iar arborii și arbuștii plantati în timpul anului ar trebui să fie udati. Dacă colectați plante medicinale, există o mulțime. În timpul lunii mai puteți colecta lichen, păducel, briar, primrose, bujor, adonis, crin de vale, musetel, urzică, digitalis, melissa, cimbru, tei, coardă.

Iunie

Odată cu schimbarea sezonului, de la primăvară la vară, în luna iunie vine și o schimbare în grădină. În același timp, trandafirii și cele mai multe flori de sezon încep să înflorească, florile uscate decorative incep sa cada, bulbii și bienalele se ridică din pământ. Tulpinile, crocusurile, zambilele și alte specii tuberculoase care înfloresc în primăvara devreme nu trebuie să fie scoase din pământ în fiecare an.

Ele pot rămâne în același loc de până la 3 până la 5 ani și, între timp, se va dezvolta un bulb masiv. După această perioadă, acestea trebuie să fie scoase după ce părțile de la sol se usucă, devin galbene și încep să se usuce. Odată cu apariția primelor flori de trandafiri, ar trebui să începeți cu tăierea de vară. Aceasta se referă la îndepărtarea regulată a florilor maturate cu două perechi de frunze. Tăierea trebuie să fie de 3 până la 5 milimetri deasupra mugurilor. În cazul trandafirilor multiflori, cu flori care sunt grupate, fiecare umbel trebuie înlăturat de îndată ce se face înflorit. Întreținerea gazonului continuă, îngrășăminte, controlul buruienilor dacă este necesar, udarea, cositul obișnuit.

Iulie

În iulie este recomandată saparea, deoarece udarea și ploile de vară pot crea o crustă care trebuie zdrobită pentru a asigura curgerea aerului în sol. Plantele decorative plantate în primăvară ar trebui să fie ușor tăiate pentru a stabili un echilibru între părțile subterane și cele de suprafață.

August

Tunsul coniferelor este recomandat în luna august. Ele nu ar trebui să fie tăiate în plan, dar ușor diagonală în sus, astfel încât partea inferioară să nu fie scoasă rapid. Toate speciile de conifere pot fi plantate și replantate, în cazul plantelor tinere cu rădăcini bine dezvoltate. După plantare, plantele ar trebui să fie bine strânse și udate în mod regulat.

Septembrie

La sfârșitul lunii, florile de vară înflorite ar trebui să fie scoase din pamant. La începutul lunii, florile de primăvară bienale ar trebui plantate. Coniferele ar trebui să fie udate în cantități mari, indiferent de ploaie, daca dorim ca ei să supraviețuiască cu succes iarna.

Octombrie

Primul val de toamnă își lasă amprenta și în grădină. Cele mai multe plante au ajuns la maturitate, iar frunzele pe copaci și tufișuri încep să devină galbene. Această perioadă ar trebui să fie destinata diferitelor sarcini de grădină și pregătirea plantelor pentru odihna de iarnă.

Pe parcursul întregii luni, trebuie să se planteze bulbi, narcisele, lalele, floarea-nuc. Plantarea individuală a acestora ar trebui evitată deoarece cea mai bună impresie este câștigată prin plantarea lor în grupuri mai mari de anumite specii sau prin combinarea lor.

Imediat după plantarea bulbilor, acestea ar trebui să fie udate, pentru că acest lucru îi va ajuta să se dezvolte și să formeze rădăcini. Udati continuu în cazul unui sezon uscat de toamnă. În timpul lunii octombrie, este cel mai bun moment pentru plantarea și replantarea copacilor și tufișurilor. Trandafiri sunt de asemenea plantati.

Aceasta este ultima luna in care gazonul se coase in mod regulat – la fiecare 10 zile. Bulbii de begonii nu ar trebui să mai fie udate pentru a forța plantele să se odihnească. Din cauza lipsei de umiditate, frunzele se vor usca, iar pana la sfarsitul lunii, bulbii pot fi scoasi din pamant.

Noiembrie

Bulbii și gladiolele, luate din sol luna trecută, ar trebui să fie complet uscate, iar numai partile sănătoase și nedeteriorate ar trebui să fie luate într-un loc uscat, în condiții de îngheț. Dacă trebuie să-și petreacă iarna în pământ, ar trebui acoperite narcise, lalele și zambile, pentru a preveni moartea lor. Dacă doriți să semănați un nou gazon în grădină în primăvară, în noiembrie trebuie să pregătiți solul.

Imediat ce frunzele se desprind, tufișurile decorative ar trebui să fie arse și, de asemenea, să fie tăiate până la sfârșitul lunii. Plantele sensibile ar trebui să fie înfășurate în fânețe sau ramuri goale pentru a le proteja de îngheț. Noiembrie este cel mai potrivit pentru plantarea și replantarea copacilor și a tufișurilor decorativi.

Decembrie

Chiar dacă, datorită frigului, majoritatea plantelor de grădină se odihnesc, iubitorii de flori sunt ocupați și în decembrie. În caz de vreme uscată, poate continua tăierea și întinerirea tufișurilor. Deoarece plantele și coniferele verzui nu merg bine cu iarnă, este de dorit să compensați lipsa de umiditate prin udare. Aceasta se referă în special la răsadurile plantate în toamnă.

Îngrijirea gazonului nu trebuie uitată în timpul iernii. Aceasta se referă în primul rând la fertilizare, deoarece în această perioadă are o importanță deosebită pentru reproducere.

Perioada de cădere a frunzișului este potrivită pentru a obține crenguțele de lemn care sunt încastrate gata pentru iarnă. Ele sunt tăiate din anuale și bienale și macerate în mușchi sau nisip. Rămân acolo până în primăvară, când sunt plantați într-un loc permanent în gradina.