Butasirea trandafirilor

Butasirea este cea mai cunoscuta metoda de inmultire a trandafirilor. Inmultirea trandafirilor sub pet sau borcan este cea mai raspandita printre gradinarii amatori. Are o rata extrem de mare de succes, va trebui sa fiti atenti doar la cateva aspecte tehnice. Metoda se poate aplica la toate tipurile de trandafiri, inclusiv cei pentru dulceata. 

Ingrijirea florilor. In primul rand, alegeti pentru butasire tulpini care nu sunt complet mature, dar nici foarte tinere. Ele trebuie sa aiba in varf o floare trecuta, chiar si dupa ce si-a pierdut petalele. Recoltarea butasilor trebuie facuta la sfarsit de vara, inceput de toamna, cand vremea se mai racoreste.

Folositi foarfeca de gradina sau un briceag foarte bine ascutit pentru a taia butasii, astfel incat sa lezati cat mai putin tesutul. 

Butasul trebuie sa aiba o lungime de 12-14 centimetri, important este sa aiba 5 noduri. 

Dupa ce au fost taiati se pun in apa ca sa nu se deshidrateze. 

Inmultirea trandafirilor sub pet continua cu fasonarea butasilor presupune indepartarea florii din varf, a frunzelor dar si a spinilor cu ajutorul unui cutit sau al briceagului. Se lasa doar perechea de frunze din varf. Mai putine frunze inseamna mai multa energie concentrata spre emiterea radacinilor. Nu indepartati complet frunzele, ele produc substante care hranesc butasul.

Taietura se face imediat sub nod, in unghi de 45 de grade. 

Trei dintre noduri vor fi ingropate in pamant, doua ramana afara. Substratul in care se planteaza trebuie sa fie reavan. 

Dupa plantare se acopera cu pet sau borcan pentru a fi protejat. Petul se infige in pamant 1-2 cm. El are rolul de a crea un mediu umed in jurul butasului care sa impiedice deshidratarea si in acelasi timp sa protejeze butasul de frigul din timpul iernii. 

Udarea se face de jur imprejurul petului, astfel incat pamantul sa nu se usuce niciodata de tot. 

Inmultirea trandafirilor sub pet se incheie in momentul in care indepartati sticla de plastic sau borcanul. Asta se intampla abia in primavara urmatoare, la jumatatea lunii aprilie daca vremea o permite.