Bougainvilea – informatii si sfaturi de ingrijire

Este un arbust florifer viguros, originar din zona tropicala a Americii de Sud (Brazilia, Peru, Argentina). Se cunosc in jur de 18 specii, dintre care Bougainvillea glabra si Bougainvillea spectabilis s-au folosit pentru obtinerea de numerosi hibrizi.

Descriere Bougainvillea

Tulpinile cataratoare ajung in medie pana la 3 metri inaltime si prezinta spini. Frunzele sunt simple, ovale, de culoare verde stralucitor pe partea superioara si verde mai deschis pe partea inferioara. Au dimensiuni de aproximativ 5-8 cm si sunt dispuse alternat. Inflorescentele apar in lunile mai-noiembrie si sunt dispuse sub forma de ciorchini. Sunt formate din bractee lungi de 3-5 cm, de culoare rosu, violet, roz, alb si o floare tubulara, alba, in centrul lor.

Specii de Bougainvillea

B. glabra Chois prezinta frunze de culoare verde inchis si inflorescente alcatuite din 3 bractee purpurii, ce inconjoara floarea tubulara de culoare galbena. Cultivaruri: Alexandra, Jamaica white (bractee albe), Snow white (bractee alb-verzui).

B. spectabilis Willd prezinta tulpini si ramificatii acoperite cu spini mari si inflorescente cu bractee colorate in rosu-purpuriu. Cultivaruri: Californian Gold (bractee de culoare galbena), Princessin Muhara (bractee albe sau violacee).
B. x Buttiana prezinta frunze cu lungime de 4-8 cm, eliptice. Cultivaruri: Golden Glow (bractee oranj), Scarlet Queen (bractee de culoare rosu-aprins).

Bougainvillea se preteaza atat pentru interior, insa poate fi amplasata si afara, in gradina, vara, in zonele cu climat cald

Conditii de mediu

Lumina

In exterior, prefera un climat bland si trebuie asezata intr-un loc unde va beneficia complet de soare. Daca este pusa langa ziduri, prefera partile cu expunere sudica, unde soarele straluceste in cea mai mare parte a zilei. In interior, trebuie amplasata intr-un loc luminos, cat mai aproape de o fereastra. Bougainvillea are nevoie de minim 6 ore de soare pe zi. 

Temperatura

Prefera temperaturi ridicate in timpul verii, insa iarna are nevoie de racoare (minim 10℃) pentru a putea intra intr-un usor repaus. Inflorirea plantei este direct influentata de climat. Intr-un climat mai racoros, cum este cel din tara noastra, bougainvillea nu reuseste sa produca atatea flori precum plantele crescute in zona mediteraneeana. 

Umiditate

Nu are cerinte specifice fata de umiditate, insa, in conditii de caldura puternica si aer uscat, se pot pulveriza frunzele cu apa necalcaroasa. 

Substrat

Prefera un substrat fertil, care sa permita drenarea usoara a apei. In general, cresc bine in substraturi alcatuite din pamant de gradina, turba si nisip. pH-ul optim este de 5,5-6,0.

Udarea Bougainvilleei

In perioada de vegetatie, primavara si vara, udarea se face astfel incat pamantul sa se mentina mereu reavan, nu umed. In medie, se recomanda sa fie udat o data sau de doua ori pe saptamana. Ca regula generala, planta are nevoie de apa atunci cand substratul este uscat in primii 3-5 cm de la suprafata. Toamna, udarea se micsoreaza treptat, o data cu intrarea plantei in repausul vegetativ. In anotimpul rece, iarna, se uda moderat, in functie de temperatura camerei, o data la doua saptamani. 

Fertilizarea

Trebuie fertilizata in perioada de crestere si inflorire. Astfel, se recomanda utilizarea unui ingrasamant special pentru plantele cu flori, din aprilie pana in septembrie. Odata cu venirea toamnei, se recomanda oprirea administrarii ingrasamintelor pentru a se pregati de intrarea in repaus.

 

Lucrari de taiere la Boungainvillea

In primul rand, taierile se recomanda sa fie facute primavara, inainte de intrarea plantei in vegetatie, pentru scurtarea ramurilor si corectarea formei arbustului. A doua serie de taieri se recomanda a se face dupa inflorire. Se taie lastarii care au inflorit, la jumatate din lungime, pentru a stimula abundenta florilor in anul ce urmeaza. 

Transplantarea

Se face la o luna dupa cumparare si primavara, dupa taieri, inainte de pornirea plantei in vegetatie. Daca doriti sa pastrati arbustul intr-un ghiveci, alegeti unul voluminos, cu diametrul si adancimea proportionale cu sistemul radicular al plantei, cu gauri de drenare mari, care sa permita scurgerea usoara a apei. 

Inmultirea

In perioada august-septembrie, se recolteaza butasi semilignificati, care nu au inflorit. Acestia se trateaza cu hormoni de crestere sau stimulatori pentru inradacinare si se mentin in substrat, la temperaturi de 22-25°C.

Daunatori

Uneori, poate sa apara paduchele lanos, insa nu prezinta risc mare de atac al daunatorilor. Mai pot ataca acarieni sau musculita alba.

Sfaturi

  • Daca apar lastari lacomi, acestia se elimina. 
  • Iarna se mentine intr-o camera mai racoroasa.
  • Pentru a creste ca planta urcatoare pe ziduri, are nevoie de un suport. 
  • Iarna se muta ghiveciul in interior.