Bananierul – ingrijire si inmultire

Bananierul este o planta eleganta si de cativa ani foarte la moda printre iubitorii de flori. Intr-un apartament puteti creste specia pitica, Musa nana.

Ingrijirea florilor. Musa nana ajunge pana la cel mult doi metri inaltime si formeaza frunze de un metru lungime, asezate intr-o rozeta densa.

Mult mai impunatoare este Musa paradisiaca, cu frunze uriase, care pot depasi doi metri si jumatatate. Bananierul este o planta ierboasa, dar are aspect de arbore datorita frunzelor care au petiolii stransi la baza, care formeaza un fel de trunchi.

Musa ensete are frunze marcate cu rosu pe nervura principala, ceea ce o face o planta foarte atragatoare.

 

Vara, bananierul se scoate pe terase, in locuri insorite, dar ferite de vant, care poate sfasia frunzele. Se poate planta si direct in gradina, avand grija sa fie udat sistematic, iar frunzele sa fie pulverizate in perioadele in care soarele nu bate direct pe frunze.

Toamna, plantele se scot din pamant si se pun in ghivece mari, in interior. Daca se mentin in vegetatie au nevoie de lumina multa, directa si de umiditate atmosferica ridicata. Se uda moderat, avand grija ca ghiveciul sa fie bine drenat.

In zonele mai calde, bananierii pot ierna si afara, dar in conditii speciale. Frunzele de taie sever, iar planta se protejeaza bine cu frunze si paie uscate.

Bananierii formeaza pui din drajoni care pot fi separati de planta mama.