Artarul japonez

Arțarul japonez, cunoscut și sub numele de Acer Palmatum, este un arbore foios decorativ care poate înfrumuseța decorul atât independent, cât și alături de alte plante ornamentale. Acer Palmatum cuprinde numeroase soiuri cu forme, tipuri de frunze, culori și dimensiuni diferite. Pentru a ști cum să te bucuri de frumusețea arțarului japonez, te invităm să parcurgi acest ghid de plantare și îngrijire.

De unde vine și cum arată arțarul japonez?

Originar din Japonia, Coreea și China, arțarul japonez face parte din familia Aceraceae. Descoperit de botanistul suedez Carl Peter Thunberg în Japonia, arborele a ajuns în Anglia în secolul al XIX lea.

Cu o coroană bogată, arbustul poate atinge, în funcție de soi, înălțimi cuprinse între 0,5 și 25 de metri. Frunzele arborelui sunt roșii-purpurii și au formă de palmă, de unde și denumirea speciei (“Palmatum”). Florile discrete, care apar la mijlocul primăverii, sunt urmate de fructe mici, roșii-purpurii, numite samare, care sunt nuci închise într-un țesut fibros, cu formă de aripi. Toamna, frunzele arțarului japonez au nuanțe de galben, roșu-violet și bronz.

Ce rată de creștere are arțarul japonez și cum se folosește în amenajări?

Dintre soiurile de arțar japonezAcer Palmatum Bloodgood are înălțimi de 30-50 centimetri și o rată anuală de creștere de 2,5 centimetri. Acest soi crește mai repede când este tânăr și mai încet când ajunge la maturitate. Pentru a-i maximiza viteza de creștere el trebuie plantat într-o zonă prielnică.

Având frunzele de nuanța roșie-purpurie a familiei din care face parte, Acer Palmatum Bloodgood este folosit în amenajarea grădinilor publice și private, a teraselor, dar se poate planta și în ghivece mari. Arbustul poate fi plantat solitar sau alături de alte plante perene care au aceleași cerințe de lumină și apă și care îi protejează trunchiul de buruieni sau de deteriorări accidentale.

Unde și când să plantezi arțarul japonez?

Pentru a se dezvolta optim, arbustul trebuie plantat într-o zonă care beneficiază de o expunere echilibrată la soare. Prea multă lumină îi poate “arde” frunzele, iar prea puțină poate estompa coloritul viu al acestora. De aceea se recomandă să fie plantat într-un loc însorit, care beneficiază și de umbră parțială pe timpul zilei. Locația de plantare trebuie să fie ferită de vânturi puternice și de înghețuri. Toamna este un moment excelent pentru plantare, deoarece permite rădăcinilor arțarului japonez să se fixeze în pământ (înainte ca acesta să înghețe) în timp ce restul copacului se află în stare latentă.

În ce tip de sol și cum plantezi artarul japonez?

Arțarul japonez se adaptează ușor la condiții diverse, însă prosperă în soluri afânate, bine drenate, ușor acide și care conțin materie organică. Dacă locuiești într-o zonă cu sol argilos, este recomandat să îl plantezi pe o movilă de pământ pentru a-l proteja de boli și de putrezirea rădăcinii.

Sapă în pământ o groapă de 2-3 ori mai lată decât anvergura rădăcinii și suficient de adâncă încât aceasta să încapă integral în pământ. Prepară un amestec din două părți compost organic și o parte pământ și umple cu acesta spațiul din jurul rădăcinii. Movila astfel obținută susține tulpina arțarului și îi influențează pozitiv creșterea.

Presară în jurul arbustului (însă nu foarte aproape de rădăcină) mulci organic. Acesta este un amestec obținut din materiale ca paie, crengi uscate tocate, așchii lemnoase, scoarță de copac, ace de conifere, frunze uscate, iarbă cosită, coji de nucă. Udă bine rădăcina arțarului și asigură-te că solul este irigat și în zilele ulterioare plantării.

În ghiveci, arțarul japonez poate fi plantat în orice moment al anului atâta timp cât pământul din recipient nu este înghețat. Când rădăcinile sale sunt amplasate într-un spațiu îngust cum este ghiveciul, ele nu au loc să se ramifice și acest lucru influențează și dezvoltarea în înălțime, arțarul japonez rămânând astfel la o dimensiune perfectă pentru creșterea în ghiveci. Ghiveciul trebuie să fie prevăzut cu câteva orificii pentru a asigura circulația eficientă a apei.

Cum se îngrijește acest arbust ornamental?

Arțarul japonez trebuie udat bine când este plantat. Deși poate rezista la perioade scurte de secetă, este indicat să eviți aceste situații, irigându-l cu regularitate. Mulciul este de folos și în procesul de îngrijire, nu doar la plantarea arbustului, pentru că el izolează termic solul, protejând arțarul atât de înghețurile de primăvară sau de toamnă, cât și de supraîncălzire în timpul verii. În plus, mulciul păstrează umiditatea solului, conferă acestuia substanțe nutritive și previne evaporarea apei în sezonul cald.

Poți fertiliza copăcelul cu un fertilizator cu conținut redus de nitrogen și eliberare treptată, însă doar din al doilea sezon de la plantare. Dacă alegi să folosești tratamente de fertilizare, acestea trebuie aplicate înainte de luna mai, după această lună existând riscul să afecteze coloritul pe durata toamnei și rezistența pe durata iernii.

Arțarul japonez nu necesită în mod obligatoriu toaletare pentru că el poate să își definească și să își mențină de la sine forma coroanei. Totuși, dacă vrei să îi oferi un aspect aerisit, poți să îi rărești crengile. Nu se recomandă să tai crengile primăvara și toamna pentru că din acestea curge o sevă care îi slăbește arbustului rezistența și îl poate expune la boli. De aceea, toaletarea trebuie făcută în lunile iulie-august, când seva nu va curge din crengile tăiate.

În procesul de îngrijire e bine să te asiguri că îndepărtezi lăstarii de la baza arbustului pentru că este posibil că aceștia să devină mai puternici decât arbustul de bază și să îl priveze pe acesta de apa și substanțele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Bolile arțarului japonez

Majoritatea arțarilor japonezi nu sunt afectați de boli, însă există situații în care acestea pot apărea și de aceea e bine să știi cum să le tratezi.

Ofilirea și uscarea marginilor frunzelor la final de primăvară și început de vară (fenomen cunoscut sub numele de Verticillium) sunt cauzate de umiditatea exagerată din sol sau de un drenaj defectuos. Problema se rezolvă prin asigurarea unui drenaj funcțional pentru a elimina surplusul de apă după udarea arbustului.

Pseudomonas este o bacterie care cauzează înnegrirea neregulată a mugurilor și a scoarței crengilor la finalul iernii și începutul primăverii. Se dezvoltă mai ales în perioade reci și umede care urmează unei perioade calde și secetoase. Fiind un agent patogen care se dezvoltă în aer și nu în pământ, poate fi controlat prin protejarea frunzișului.

Arsurile cauzate de sare sunt caracterizate de vârfuri maro și pete albe ale frunzelor. Apar mai ales la arțarii japonezi crescuți în ghiveci, însă se pot manifesta și la cei plantați în pământ și se datorează nivelului excesiv de sare din apa de irigare, care se acumulează în pământ. Pentru a îndepărta excesul de sare, este nevoie să drenezi lunar pământul din ghiveci umplând recipientul cu apă și lăsând-o să se scurgă prin orificiile acestuia. Pentru arbuștii plantați în pământ, irigarea din abundență a rădăcinii elimină sarea din pământ.

Arțar japonez – dăunători

Afidele sunt gângănii minuscule de culoare verde sau maro, unele cu aripi, altele fără, care apar în special primăvara. Ele secretă o substanță lipicioasă care atrage prezența furnicilor pe frunzele afectate. Când nivelul de infestare este moderat, afidele pot fi îndepărtate cu jeturi puternice de apă. De asemenea, prezenta gărgărițelor (un prădător natural al afidelor) poate ajuta la eliminarea acestora. În cazul infestărilor masive însă, este necesară pulverizarea pe frunze a unui ulei de horticultură sau a uleiului de neem care are proprietăți antiparazitare, antibacteriene și insectifuge.

Omizile care mănâncă frunzele pot fi combătute prin pulverizarea de Bacillus therengiensis. Aceasta este o bacterie non-chimică, disponibilă sub formă de spray. Aplicată pe ambele părți ale frunzelor, bacteria ajunge în sistemul digestiv al omizilor pe care îl blochează, insectele murind în câteva zile.