Asa cum va prezentam intr-un articol precedent detin o micuta livada de familie cu vreo 70 de pomi fructiferi din toate soiurile, intr-un sat aflat la campie in zona Olteniei, livada pe care am inceput sa o infiintez in urma cu vreo 8-10 ani si de care ma ocup personal (taieri, tratamente etc).
Desi am incercat sa invat in timp orice legat de plantarea si intretinerea pomilor fructiferi, pot spune ca sunt inca la inceput de drum, acumulez noi informatii si incerc sa impartasesc si sa schimb idei cu cei aflati in situatia mea. Pentru mine aceasta activitatea a devenit, treptat, cu timpul, un hobby, o pasiune, pe care o fac ori de cate ori am ocazia (de cele mai multe ori in week-end),
Suntem deja la sfarsitul lunii ianuarie, si dupa cateva zile cu temperaturi negative in jur de -8-10ºC, s-a incalzit usor-usor, vremea devenind numai potrivita pentru a incepe taierile la pomi in micuta mea livada de la tara. Vor fi cu siguranta cititori care vor spune ca este prea devreme pentru a incepe toaletarea pomilor, le dau dreptate insa serviciul ne ocupa cea mai mare parte din timp fiind ocupati in cea mai mare parte a saptamanii si nu ne-am putea incadra cu taierile pana la intrarea in vegetatie a pomilor.
Daca timpul va permite si nu depindeti de un jobb, poate este cazul sa mai asteptati un pic, nu este inca perioada optima de taiere in rapaus vegetativ
Dar hai sa vedem când se fac taierile la pomii fructiferi? Care sunt perioadele optime pentru taiere?
Tăierea pomilor fructiferi, in perioada repausului vegetativ (taierea in uscat) se poate face în uscat, se poate face atât toamna târziu, când frunzele au căzut, iarna – în orice luna, cu conditia ca temperaturile sa depaseasca -5¤C. Dacă temperatura este mai mică tăierea este riscantă pentru ca lemnul înghețat crapă și formează porți de întrare a bolilor.
Primăvară devreme este perioada ce mai bună pentru taiere deoarece temperatura crește și s-a diminuat foarte mult posibilitatea de îngheț. Dacă tăierile se fac prea devreme pomii intră mai repede în vegetație, infloresc mai timpuriu și poti fi afectati de inghețurile târzii, compromitand recolta viitoare.
Citeste si: Taierile la pomii fructiferi – care sunt perioadele optime
Asa cum va spuneam, am profitat de vremea buna si am inceput deja taierile la pomi, incercand totusi sa tinem seama ca suntem inca in luna ianuarie si mai pot interveni zile geroase pana in primavara. Am inceput cu speciile de semintoare: merii si perii fiind primii care au beneficiat de toaletare, apoi au urmat samburoasele (prunii, ciresii si visinii. Piersicii și caișii sunt cei mai sensibili la îngheț și se taie ultimii, fapt pentru care inca nu ne-am atins de ei, taierile la acestia urmand a le face catre sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie.
Stiu ca vor intervenii multi dintre dvs. spunand ca ciresii si visinii nu se taie in aceasta perioada, la aceste specii taierile efectuandu-se „in vrde”, insa nu am facut niciodata taierea acestora dupa culegera fructelor, ci doar iarna – in perioada repausului vegetativ si recoltele au fost satisfacatoare.
Inainte de a va prezenta fotografii sugestive cu taierile din livada, la cateva dintre speciile si soiurile pe care le detinem, nu puteam sa nu ne laudam cu „sculele” care si de aceasta data si-au facut excelent treaba:
- forfeci de mana (bypass si tip nicovala) marca Wolf Garten
- foarfeca de taiat crengi cu maner lung (760 mm) Wolf
- foarfeca telescopica (4 m) Wolf
- fierastrau de mana din aceeasi marca.
- scara telescopica din aluminiu (3 tronsoane x 7 trepte).
Poate nu am facut taierile la pomi ca la carte, pote am facut multe greseli, dar este satisfactia ca nu am apelat la altcineva, la „specialisti” si convingerea ca este mai bine decat anul trecut.
Astept parerile si comentariile voastre…
Dupa taiere ( probabil in week-endul urmator) vorm aplica o noua stropire cu substante cuprice, iar catre finalul lunii februarie vom face tratamentul cu ulei horticol + insecticid.
Atomizoare si pompe de Stropit
Cele mai mici preturi AICI!
PS: Stiu ca vom fi multi carcotasi cu alte pareri, hateri care nu cred ca cineva de la oras, cu putina experienta, o femeie chiar poate avea propria-i livada si un astfel de hobby. Este prima si ultima oara cand incerc sa le raspund, timpul meu fiind mult prea pretios consumandu-l cu astfel de prostioare!
Am plantat primii pomii pe langa casa parinteasca in 2008 si de atunci am prins microbul, in prezent pot spune cu mandrie detin o livada in sensul propriu al cuvandul. Am crescut-o impreuna cu sotul meu, am citit, am invatat, am gresi si am luat-o iar de la capat. Am inceput sa scriu pe GradinaInfo.com din experientele mele, dar si ale altora la inceputul anului 2021, in speranta ca si altii ca mine, la inceput de drum nu vor face aceleasi greseli, ca vom crea o comunitate si vom invata impreuna „cu ce se mananca” pomii fructiferi.
Multi dintre voi ati apreciat ceea ce fac… iata cateva articole cu peste 5.000 de vizualizari, 13.000 chiar.
Cum si cand alegem altoii pentru pomi – peste 13.000 de cititori
Micuta mea livada – 01 ianuarie 2022 – peste 5.700 de cititori
Cele mai bune soiuri de mar pentru clima din Romania – peste 5.400 de cititori
Insa am avut și hateri sau trolli care la fiecare articol au ceva de comentat (ontra, desigur!). Va spun toate acestea nu ca să mă plâng. Nici gând. Ci ca să înțelegeti ca orice s-ar intampla voi merge mai departe. La început, eram nu imi picau tocmai bine comentariile negative si remarcile rautacioase, insa cu „antrenament”, m-am motivat si mai mult propunandu-mi sa le „dau peste nas” si le demonstrez ca voi reusi. Cu rabdare, dar mai ales cu multa munca!
Am un jobb unde lucrez 5 zile pe saptamana, 8-9 ore pe zi. Ma trezesc la 4-5 dimineata pentru a scrie pentru voi, cei care apreciati munca mea, iar week-endurile mi le petrec la tara, in micuta mea gospodarie. Toate aceste activitati imi fac placere, ma umplu de energie, voi continua sa le fac, pentru mine, pentru voi si voi merge mai departe! Indiferent cati ma vor critica sau vor veni cu remarci rautacioase, au si ei menirea lor!
Obiecte sanitare si articole de baie – ACUM la REDUCERE!
Descopera promotiile zilei!
Voi scrie in continuare pentru voi, cei aflati la inceput de drum, dar si pentru cei cu experienta si ascutit simt critic! Vom invata si vom creste impreuna!
….si voi dezvolta cea mai mare comunitate a iubitorilor si pasionatilor de pomi fructiferi: Pomi fructiferi – info utile – grup de Facebook unde va invit si pe voi sa va inscrieti!