Altoirea reprezintă îmbinarea a două sau mai multe plante diferite în scopul de a obține un nou organism unic, în care sistemul radicular al unui “părinte” începe să asigure creșterea și dezvoltarea părții supraterestre a celui de-al doilea. Acesta din urmă este un soi special selectat cu calitățile și caracteristicile necesare.
Prin altoirea pomilor fructiferi se realizeaza inmultirea acestora, pe de o parte, iar pe de alta parte se urmareste obtinerea unor soiuri superioase in ceea ce priveste proprietatile organoleptice, calitatea și diversitatea fructelor si a rezistentei pomilor impotriva bolilor si daunatorilor.
Citeste si: Cele mai bune soiuri de mar pentru clima din Romania
Nu ați altoit niciodata pomi fructiferi? Nu știți cum se face altoirea, care sunt uneltele si materialele de care aveti nevoie? Incercam printr-o serie de articole va va prezentam toate informatiile de care aveti nevoie pentru altorirea pomilor fructiferi.
Hai sa incepem incursiunea noastra in altoirea pomilor fructiferi…
In altoire intervin 2 elemente esentiale: altoiul si portaltoiul. Partea superioara este cunoscuta sub denumirea de altoi, iar partea inferioara se numeste portaltoi. In situatia unei altoiri reusite va creste, se va dezvolta lastarul care va prelua in totalitate caracteristicile pomului din care a fost recoltat altoiul.
Ce este portaltoiul?
Portaltoiul ofera vigoare pomilor, suporta diverse tipuri de sol si au rezistenta la seceta si ger. Pe portaltoi se pot aplica ramurile de altoi din soiul preferat, stiut fiind faptul ca fructele pomilor altoiti vor prelua caracteristicile promilor de unde au fost recoltati altoii.
Exista o mare diversitate de portaltoi, unii fiind obtinuti prin selectie, care sunt folositi in pepiniere, altii obtinuti din samanta, franc sau drajoni. Cei mai la indemana portaltoi sunt cei care cresc spontan, printre care se numara corcodusul, marul paduret, parul paduret, visinul si prunul.
Portaltoiul este baza pe care se face altoirea. Prin sistemul său radicular va avea loc nutriția, de el va depinde rezistența și longevitatea arborelui, legătura cu solul și chiar rodnicia.
Altoirea nu poate avea succes, decat daca portaltoiul si altoiul se potrivesc unul cu altul. Portaltoiul pe care il alegi influenteaza puterea de crestere a viitorului pom fructifer, rezistenta acestuia la boli, adaptarea lui la conditiile meteo (ger sau seceta) si adaptarea pomului la diverse tipuri de sol.
Este usor de identificat uniunea dintre portaltoiul de pom fructifer si pomul fructifer principal – cunoscut si sub denumirea de lastar. Aceasta uniune va aparea precum o protuberanta sau o rasucire la doar cativa centimetri in partea de jos a tijei unde a fost realizata altoirea.
Majoritatea pomilor fructiferi ajung la inaltimi de minim 4,5m, recoltarea fructelor fiind astfel dificil de realizat. De aceea, se apeleaza la altoirea pe radacinile unei specii inrudite.
In prezent, exista o mare varietate de portaltoi , alegerea acestuia facandu-se infunctie de o serie de considerente precum (clima, conditii de sol, tipul si demensiunea coroane noului pom etc)
Prin altoirea cu portaltoi se urmareste obtinerea anumitor caracteristici ale noului pom:
- Forma si marimea pomului fructifer
- Perioada de fructificare
- Compatibilitatea intre altoi si portaltoi
- Adaptabilitatea la sol si clima
- Rezistenta la boli si daunatori
- Radacina care sa ofere un ancoraj bun pomului fructifer, cand va fi incarcat de fructe.
Tipuri de portaltoi
Portaltoii pot fi obtinuti pe cale generativa sau vegetativa.
Portaltoii generativi sunt obtinuti din samanta unor soiuri locale sau a unor specii salbatice cu o buna rezistenta la ger, seceta si vant si au o longevitate ridicata si o rezistenta crescuta la boli si daunatori. Sunt ideali pentru a oferi vigoare mare de crestere si intrare mai tarzie pe rod. Nu sunt recomandati infiintarii culturilor de pomi fructiferi in sisteme intensive.
Portaltoii vegetativi sunt obtinuti prin multiplicare vegetativa in vitro, prin butasire sau marcotaj. Acestia imprima pomilor altoiti o uniformitate ridicata in ceea ce priveste vigoarea, intrarea pe rod, fructificarea precoce si calitatea fructelor. Sunt mai putin rezistenti la ger, seceta si vant si imprima viitorilor pomi fructiferi o sensibilitate crescuta la boli si daunatori.
Ce este altoiul?
Altoiul este partea aeriană în întregime sau numai coroana și de el depind calitatea și cantitatea fructelor viitorului pom.
Prin urmare pentru altoire trebuie să recoltati butași de la pomi cunoscuti, intrati deja pe rod, cu fructegustoase si de calitate.
Pentru altoirile de primăvară, ramurile de altoi se recolteaza in perioada repausului vegetativ si se pastreaza in conditii specifice pana la realizarea altoirii.
Citeste si: Cum si cand alegem altoii pentru pomi
Pentru altoirea de vară butașii se pregătesc nemijlocit înaintea procedurii. Este important ca baza butașului să fie înlemnită și să aibă 2 muguri formați.
Cum se realizeaza altoirea?
Pasul 1: Se alege ramura de altoi care este o crenguta dintr-un pom sanatos, cu diametrul intre 6-10 mm, in varsta un an, care sa aiba muguri vizibili. Perioada optima de recoltare a ramurilor de altoi este la sfarsitul lunii ianuarie – mijlocul lunii februarii, cand pomii se afla in repaus vegetativ.
Pasul 2: Alege un portaltoi dintr-un pom fructifer compatibil, fa o taietura pe jumatate (despicatura) cu ajutorul unui cutit de altoit, dezinfectat in prelabil cu alcool sanitar.
Pasul 3: Fasoneaza cu cutitul ramura de altoi la o lungime de 5-10 cm astfel incat sa aibe min 2-3 muguri vegetativi si la unul din capete realizeaze 2 taieri in diagonala tip pana.
Pasul 4: Fixeaza altoiul in despicatura realizata in portaltoi si aliniaza astfel incat exteriorul portaltoiului sa fie perfect in prelungirea altoiului, leaga strans, astfel incat altoiul si portaltoiul sa se imbine perfect.
Pasul 5: Bandajeaza strans locul de uniune dintre altoii si portaltoi cu rafie, banda de altoit sau chiar cu banda izolatoare. Trebuie prevenita uscarea locului de inbinare, astfel incat cele doua ramuri sa fuzioneze si sa creasca precum o singura planta.
Pasul 6: Aplica in zona de altoire un strat uniform de ceara de altoire, pe care o poti gasi in magazinele fitosanitare.
Citeste si: Perioade optime pentru altoirea pomilor fructiferi
Unelte si materiale necesare pentru altoire
Pentru altoirea pomilor fructiferi sunt necesare o serie de unelte și materiale, reușita operatiunii de altoire depinzând în mare măsură și de calitatea acestora. Sunt recomandate uneltele simple, comode, cu lame din oțel și mânere netede, pentru a evita rănirea celui ce altoiește, cât și a pomului/altoiului.
- Cutit pentru altoit
- Foarfeca de taiat pomi (VEZI AICI modele si preturi!)
- Alcool sanitar pentru dezibnfectarea uneltelor
- Rafie sau banda speciala pentru altoit
- Mastic pentru protejarea rănilor sau a tăieturilor
- Ceara pentru altoit
Mulțumesc mult
De ajutor.Multumim.