Altoirea pomilor fructiferi – metode de altoire

Una dintre cele mai importante lucrari care se realizeaza intr-o livada sau la pomii fructiferi pe care ii aveti in gospodarie este altoirea.

Prin altoire, anumite portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-o specie inferioara, pentru ca planta inferioara sa preia din calitatile plantei care face parte din specia superioara. Printre principalele scopuri ale altoirii pomilor fructiferi se numara inmultirea vegetativa a pomilor si cresterea rezistentei la boli, daunatori, inghet si seceta.

Intr-un articol precedent am facut o introducere in ceea ce priveste altoirea pomilor fructiferi, in cele ce urmeaza va vom prezenta principalele metode de altoire.

Foarfeca de pomi Total
Foarfeci de taiat pomi: Vezi modele si preturi!
Pompa de stropit cu acumulator Villager
Pompe electrice de stropit: VEZI modele si preturi!
Atomizor Villager DM 14 PE
Cele mai bune atomizoare: Vezi modele AICI!

Metode de altoire a pomilor fructiferi

Altoirea pomilor ftuctiferi se poate realiza prin mai multe metode, in functie de specie, de perioada in care se realizeaza si de mediu – daca pomii se afla in teren sau in sera.

In practica sunt mai multe tehnici utilizate pentru altoirea pomilor fructiferi, in continuare prezentandu-va informatii detaliate pentru fiecare dintre ele.

Altoirea pomilor fructiferi in despicatura

Altoirea pomilor fructiferi in despicatura este una dintre cele mai simple metode de altoire, fiind si una dintre cele mai frecvent utilizate. Printre principalele avantaje se numara faptul ca se poate realiza oricand in sezonul de primavara, incepand cu sfarsitul lunii februarie, pana la sfarsitul lunii aprilie.

Altoirea pomilor fructiferi in despicatura
Altoirea pomilor fructiferi in despicatura

Prin altoirea in despicatura, se pot recupera pomii fructiferi care nu au o valoare biologica mare si se pot altoi mai multe soiuri de pomi fructiferi, chiar daca se foloseste acelasi pom.

Cauți pompa stropit pomii fructiferi? VEZI modele si preturi AICI!

 

Altoirea pomilor fructiferi in T

Altoirea in T se mai numeste si altoire in oculatie, fiind o metoda rapida si eficienta. La fel ca altoirea prin despicatura, este o metoda care se utilizeaza foarte des. Se realizeaza in timpul sezonului vegetativ, iar taietura in scoarta pomului are forma literei T.

Altoirea pomilor fructiferi in T
Altoirea pomilor fructiferi in T

Mai exista si o alta varianta pentru acesta metoda, asa-numita „altoire cu mugure dormind”, care se realizeaza pe perioada verii, in intervalul 15 iunie – 15 septembrie si se aplica in general doar la anumite specii de pomi cum ar fi de exemplu lamaiul sau liliacul, sau anumite specii de arbusti, asa cum este trandafirul.

Altoirea pomilor fructiferi sub coaja

Altoirea sub coaja se realizeaza prin taierea altoiului si a portaltoiului intr-o maniera similara, astfel incat acestia sa poata fi prinsi impreuna.

Altoirea pomilor fructiferi sub coaja
Altoirea pomilor fructiferi sub coaja

In acest caz, nu se face o despicatura. Pentru a se sigila ranile create, se poate folosi o bucata de panza curata si banda adeziva si un mastic cicatrizant. Arbokol Copper este un astfel de mastic cu efect curativ, care poate fi utilizat pentru protejarea si sigilarea ranilor create prin altoire. Arbokol Copper protejeaza plantele si impotriva bolilor fungice si a conditiilor de mediu nefavorabile, datorita adaosului de cupru de 0,48%. Masticul se aplica cu ajutorul unei pensule, iar pelicula protectoare se formeaza in aproximativ 1 ora.

Cand se altoiesc pomii fructiferi?

Pomii fructiferi se pot altoi fie primavara, in perioada martie – mai, fie vara/toamna, in perioada iulie – septembrie.

Citeste si: Perioade optime pentru altoirea pomilor fructiferi

Unelte si materiale pentru altoirea pomilor fructiferi

Pentru ca procesul de altoire sa aiba succes, sunt necesare materialele si ustensile pentru altoit specifice. In primul rand, este nevoie de foarfeci, cutite si bricege pentru altoire si mastic cicatrizant pentru pomi. Ranile arborilor trebuie cicatrizate cu ajutorul unui mastic, deoarece acesta ofera protectie impotriva anumitor agenti patogeni, a fungiilor si a conditiilor extreme de mediu.

  • Foarfeca pentru altoit este de obicei astfel creata incat sa realizeze o taietura in V si se poate utiliza atat pentru pomii fructiferi, cat si pentru vita de vie.

Foarfeci de taiat pomi si foarfefi de altoit – VEZI AICI model si preturi!

  • Cutitele pentru altoit au lame cu diferite dimensiuni, in functie de tipul de altoire, iar pana pentru despicaturi usureaza foarte mult procesul de altoire, asigurand precizia necesara.
  • Banda pentru altoit permite aplicarea rapida, este autoadeziva si nu necesita realizarea de noduri pentru legare. Banda pentru altoit protejeaza mugurele impotriva bolilor si insectelor daunatoare, insa ii permite acestuia sa respire, pentru a se dezvolta. Pe masura ce mugurele se dezvolta, acesta strapunge banda. Fiind banda biodegradabila, se degradeaza in mod natural in 5-6 luni, daca este expusa la soare.