Albizia: plantare, ingrijire si inmultire

Albizia julibrissin – arborele de matase – este o specie de arbust de foioase mici din familia Fabaceae, originar din sud-vestul și estul Asiei, crescând până la 5-12 m înălțime, cu o coroană largă si ramuri arcuite .

Scoarta este de culoare cenușie-verzuie închisă și dungată pe verticală pe măsură ce îmbătrânește, frunzele sunt dublu penate, iar florile albe sau roz sunt produse pe tot parcursul verii în inflorescențe dense. Este plantată pe scară largă ca plantă ornamentală în parcuri și grădini, cultivată pentru textura sa fină a frunzelor, florile și coronamentul orizontal atractiv.

VEZI SI: Cele mai frumoase plante exotice

Cum se planteaza albizia

Plantați albizia departe de frig, în sol nisipos, obișnuit, neutru sau calcaros, în plin soare, de preferință toamna tarziu sau iarna, înainte ca solul sa înghete, în timpul perioadei de vegetatie al plantei. Înainte de plantare, tăiați rădăcinile deteriorate. Plantați într-o groapa care este de cel puțin două ori mai mare decât rădăcina, pulverizând cu generozitate rădăcinile cu apă înainte de plantare: acest lucru va îmbunătăți foarte mult șansele ca planta să prindă rădăcini, indiferent de condiții. Dupa ce ati pus arbustul in groapa, umpleți groapa și formați un bazin în jurul bazei, care va fi folosit pentru udarea primelor luni prin tamponarea solului în jurul rădăcinilor.

Cand se uda albizia

În prima lună și în caz de secetă, udati din abundență, dar nu in exces, astfel încât rădăcinile să aibe timp sa extraga toate substantele nutritive de care au nevoie. Udați bine, până când solul este plin și formează balta de foarte mici dimensiuni în jurul arbustului.

Cum se tunde albizia

Procesul de taiere la albizia este minimalist: îndepărtați ramurile moarte la sfârșitul iernii și limitați numărul ramificațiilor, păstrând doar ramurile cele mai verticale. Tăiați crenguțele care au o forma anormala și pe cele care ating pământul.

Aduceți albizia în ghiveci înăuntru înainte de iarnă în zonele reci. Păstrați-le departe de îngheț, cum ar fi o seră, o verandă sau înfășurați-le cu un material izolator. Puteti folosi ingrasamantul natural Cropmax sau stimulatorul de inradacinare Razormin.

5 sfaturi pentru o dezvoltare ca la carte:

In primul rand albizia are nevoie de lumina, aceasta nu se dezvolta normal in conditii de umbra sau partial umbrite.

In al doilea rand are nevoie de un climat bland, cu temperaturi usor ridicate, trebuie sa fie plantata la adapost, iar in lunile cu temperaturi joase partile tinere, in plin proces de dezvoltare pot fi afectate.

In al treilea rand are nevoie de un sol fertil, bine drenat (drenat = sol care permite o scurgere eficienta a apei, astfel incat sa nu se acumuleze balti care sa sufoce radacinile plantei).

In al patrulea rand albizia are nevoie de apa constant, aceasta este destul de rezistenta perioadelor de seceta, insa recomandat este sa udati moderat si constant.

In al cincilea rand necesita fertilizare, in special in perioada de dezvoltare vegetativa, este recomandat utilizarea unui ingrasamant, pentru a stimula dezvoltarea armonioasa.