10 greseli frecvente la taierea pomilor fructiferi

Una dintre cele mai importante activitati din livada este taierea pomilor fructiferi,  fie ca este vorba de taierile de formare a coroanei, fie ca este vorba de taierile de fructificare, aceste operatiuni au repercursiuni importante asupra sanatatii si longevitatii pomilor, precum si asupra productiei obtinute.

Cele mai frecvente greșeli care se fac la taierea pomilor fructiferi sunt:

1. Folosirea unor unelte nepotrivite

Folosirea unor unelte neadecvate, pros alese sau intretinute poate provoca leziuni, care sa afecteze starea de sanatate si longevitatea pomului.  Folositi intotdeauna scule bine ascutite.

Foarfeca de taiat pomi cu acumulator: CLICK AICI pentru detalii si pret!
Foarfeca de pomi Topmaster
Foarfeca de taiat pomi cu acumulator: CLICK AICI pentru detalii si pret!
Foarfeca telescopica Villager: VEZI AICI detalii si pret!

2. Nedezinfectarea foarfecelor si fierastraielor folosite

Uneltele folosite pentru toaletare pomilor (foarfece si fierastraie) trebuie sa fie curatate si dezinfectate cu alcool sanitar inainte de utilizare, orecum si dupa taierile efectuate la fiecare pom, pentru a se evita transmiterea anumitor boli de la un pom la altul. De asemenea, dupa fiecare utilizare, se recomanda curatarea si dezinfectarea, precum si intretinerea uneltelor pana  la o noua folosire.

Cauți foarfeci de taiat pomi? Cumpara ieftin, preturi bune AICI!

3. Taierile in exces ale pomilor fructiferi

Taierea in exces reprezinta una dintre cele mai frecvente si in acelasi timp cele mai grave greseli. Gradinarii trebuie sa faca distinctia clara intre diferitele tipuri de taieri ale pomilor din gradina, acestea fiind influentate atat de tipul pomilor, cat si de varsta acestora. In acest fel se poate vorbi despre taierea de formare, specifica in special pomilor tineri care necesita o atenta fromare a coroanei, si despre taierea de mentinere ce se aplica pomilor aflati la maturitate. De asemenea, mai exista si taieri de intretinere, de regenerare, de rarire, de fructificare, taieri de corectie si taieri in verde. Ignorarea “principiului treimii”: raportul între grosimea lăstarului şi ax, între ramuri de gradul doi şi unu trebuie să fie de 1/3;

4. Tăierile insuficiete ale ramurilor pomului

Pomii fructiferi nu pot rodi corespunzator daca nu se aplica taierile necesare. Vedem adesea pomi fructiferi cu ramurile frante sub povara rodului imbelsugat, dar fructele la care nu ajung razele de soare raman necoapte si fara gust.

5. Tăierile la pomii fructiferi realizate în condiții meteo nefavorabile

Cele doua perioade din an in care se pot executa taierile la pomi fructiferi este vara (taierea in verde) si de la sfarsitul lunii ianuarie inceputul lunii martie, atunci cand pomii se afla in repaus vegetativ. 

Nu taia niciodata pomii daca temperaturile scad sub -5ºC sau in zilele cu precipitatii (ploaie, lapovita sau ninsoare)

CITESTE SI: Taierile la pomi – perioade optime

6. Ranile rezultate in urma taierilor nu se trateaza

Daca efectuat taieri are ramurilor cun un dimetru mai mare de 2-3 cm este important le trattati pentru o cicatrizare mai rapida si pentru protejarea impotriva diveselor bacterii si boli. Pentru aceasta folositi mastic sau vopsea pe baza de ulei vegetal pentru a trata aceste rani. La magazinele  fitosanitare gasiti ARBOKOL CUPRU, care este un mastic cicatrizant care se folosește pentru toate tipurile de tăieri, altoiri și răni ale pomilor.

Cele mai bune pompe de stropit – Alege din zeci de modele de aici!

7. Nu se efectueaza stropiri cu produse cuprice dupa taiere

Dupa efectuarea taierilor din perioada de repaus vegetativ este obligatoriu sa efectuati stropirea cu substante cuprice (sulfat de cupru – piata vanata) pentru ca ranile sa se cicatrizeze mai repede si pentru a preintampina patrunderea bacrteriilor si a bolilor urmare a taierilor efectuate.

CITESTE SI: Stropiti pomii fructiferi dupa taierile din perioada repausului vegetativ!

8. Taierile se fac de persoane nepregatite, fara experienta

Ca in orice domeniu, si in ceea ce priveste operatiunile de taiere la pomii fructiferi trebuie sa apelati la specialisti, la oameni cu experienta si nu TREBUIE sa faceti experiente care pot dauna pomilor dvs.

9. Pomii fructiferi NU se taie niciodata

Intalnim frecvent persoane si pareri ca spun ca nu este necesara efectuarea taierilor la pomii fructiferi, cel mai des exemplu fiind acela ca in trecut batranii nu taia deloc pomii fructiferi din gospodarie cii ii lasausa creasca dupa bunul lor plac.

10. Taierile de formare a coroanei sunt neglijate sau sunt accelerate

Multe persoane au o parere gresita despre taierile de formare, considerand ca formarea coroanei unui pom tanar se realizeaza destul de rapid, 1 – 2 ani de la momentul plantarii. Nimic mai gresit. Taierile de formare dureaza aproximativ 4 ani, timp in care crengile sunt taiate anual pentru a oferipomilor forma de coroana dorita. Abia in momentul in care s-a ajuns la coroana dorita, se vor realzia taierile periodice de mentinere.